Powered by

Δεύτερο μνημόνιο βλέπει ο Λιλλήκας

Με την πολιτική της Κυβέρνησης Αναστασιάδη η κυπριακή οικονομία κινδυνεύει από δεύτερο μνημόνιο, δήλωσε ο Πρόεδρος της Συμμαχίας Πολιτών Γιώργος Λιλλήκας, καλώντας την Κυβέρνηση να αναφέρει “πού πήγαν τα επιπλέον 2 δισ. ευρώ που εξασφάλισε από το κούρεμα".

Μιλώντας στο πλαίσιο δημοσιογραφικής διάσκεψης, στα γραφεία του Κινήματος, ο κ. Λιλλήκας είπε ότι “η κυπριακή Κυβέρνηση πανηγυρίζει πουλώντας παραμύθια στον κυπριακό λαό ότι βγαίνουμε από το μνημόνιο”, ενώ “στην πραγματικότητα λήγει απλά η δανειακή σύμβαση όπως ήταν προγραμματισμένη”.

“Ενώ λήγει η δανειακή σύμβαση, το δημόσιο χρέος αντιστοιχεί στο 106% του ΑΕΠ ενώ όταν μπαίναμε στο μνημόνιο το δημόσιο χρέος αντιστοιχούσε μόνο στο 85% του ΑΕΠ. Αυτή είναι μία από τις επιτυχίες της Κυβέρνησης Αναστασιάδη”, πρόσθεσε ο Πρόεδρος της Συμμαχίας.

Βγαίνουμε από το μνημόνιο, σύμφωνα με τον κ. Λιλλήκα, αλλά η Κυβέρνηση “δεν μας λέει και δεν εξηγεί γιατί ενώ είχε συμφωνήσει να πάρει δάνειο 10 δισεκατομμυρίων ευρώ με χαμηλό επιτόκιο από την Τρόικα, τελικά πήρε μόνο 7,3 δισ. ευρώ και, ενώ είχε δεσμευτεί από τον κούρεμα των καταθέσεων, των ταμείων προνοίας και των αξιογράφων να εξασφαλίσει 7,5 δισ., τελικά εξασφάλισε χωρίς ποτέ να το ανακοινώσει και να ενημερώσει τους πολίτες 9,4 δισ”.

“Δηλαδή από το κούρεμα εξασφάλισε περίπου 2 δισ. ευρώ επιπλέον”, πρόσθεσε.

Ο κ. Λιλλήκας διερωτήθηκε “πού πήγαν αυτά τα επιπλέον 2 δισ. ευρώ που εξασφάλισε η Κυβέρνηση από το κούρεμα και γιατί δεν τα επιστρέφει κατά αναλογία σε αυτούς που έχουν υποστεί το κούρεμα των καταθέσεων ή των αξιογράφων ή των ταμείων προνοίας τους ή γιατί δεν τα επαναεπενδύει στην κυπριακή οικονομία για να δημιουργήσει προϋποθέσεις ανάπτυξης και νέων θέσεων εργασίας.

Ανέφερε επίσης ότι “το 2017 που θα βγει στις διεθνείς αγορές με πολύ υψηλότερο επιτόκιο από αυτό που έπαιρνε από την Τρόικα θα πρέπει η Κυβέρνηση να εξασφαλίσει περίπου 350 εκατομμύρια ευρώ για να αποπληρώσει ομόλογα τα οποία λήγουν”.

“Είτε θα τα αποπληρώσει με ένα νέο δάνειο με υψηλό επιτόκιο είτε θα πρέπει να κάνει νέες περικοπές σε μισθούς και επιδόματα είτε να επιβάλει νέες φορολογίες”, πρόσθεσε.

Αναφέροντας ότι το 2018, λήγουν ομόλογα του κράτους, ύψους 780 εκ. ευρώ, ο Πρόεδρος της Συμμαχίας διερωτήθηκε από που θα τα βρει αυτά τα εκατομμύρια η Κυβέρνηση και κατά πόσον “θα φέρει ένα νέο μνημόνιο ή μήπως προγραμματίζει να κληρονομήσει αυτό το ζήτημα στην επόμενη Κυβέρνηση”.

ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

Πτωτικά κινήθηκε την Πέμπτη το ΧΑΚ-Εκτίναξη τζίρου στα €2,9 εκατ.
Ικανοποίηση Νίκου Χριστοδουλίδη για την πορεία της οικονομίας-«Η σημαντική δουλειά φέρνει αποτέλεσματα»
Πλησιάζουν οι ανακοινώσεις για Visa Waiver Program των ΗΠΑ-«Είμαστε πάρα πολύ κοντά»
Ικανοποίηση ΗΠΑ για τη συνεργασία με Κύπρο για κυρώσεις κατά Ρωσίας...«Δημιουργούνται οικονομικές ευκαιρίες»
Αμελητέα κέρδη κατέγραψε την Τετάρτη το ΧΑΚ
Η τάση σχετικά με τον κίνδυνο φτώχειας που παρατηρείται στην Κύπρο και την Ε.Ε.
Μη διαθέσιμη προσωρινά η είσοδος στο TAXISnet για χρήστες εξωτερικού
Έτοιμη να δώσει ξανά…ρεύμα στην επιδότηση του ηλεκτρισμού η Κυβέρνηση-«Μέτρα στοχευμένα και διάρκειας»
Είδε ηγέτες επιχειρήσεων από την Ινδία ο Invest Cyprus-Ενισχύονται οι οικονομικοί και επιχειρηματικοί δεσμοί
Οι προτεραιότητες του Κώστα Καδή για αλιεία και ωκεανούς-Γραπτές απαντήσεις στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο