ESCO: Η νέα θυγατρική εταιρεία της ΑΗΚ

Νέα εταιρεία προτίθεται να εγγράψει σύντομα η AHK με την επωνυμία ESCO-AHK, δημιουργώντας στην ουσία μια Energy Saving Company στα ευρωπαϊκά πρότυπα, με στόχο την ένταξη της σε σχέδια εξοικονόμησης ενέργειας .

Παράλληλα, η ΑΗΚ διευρύνει τις δραστηριότητες της και σε άλλους τομείς. Η ΑΗΚ, όπως δήλωσε στο INBusiness ο αναπληρωτής γενικός διευθυντής Αντώνης Πατσαλής, υπέβαλε σχετικό αίτημα προς τον υπουργό Ενέργειας ο οποίος έδωσε το πράσινο φως προς τον Οργανισμό για επέκταση των δραστηριοτήτων του και σε αυτό τον τομέα. Με τη δημιουργία της νέας εταιρείας, η ΑΗΚ θα μπορεί να υποβάλλει ολοκληρωμένες προτάσεις για την πραγματοποίηση έργων εξοικονόμησης ενέργειας σε όλους τους τομείς.

Αλλάζει η αγορά
Μετά και την απόφαση της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας Κύπρου (ΡΑΕΚ) η οποία κατέταξε τον οδικό φωτισμό ως μη ρυθμιζόμενη δραστηριότητα, με αποτέλεσμα οι δήμοι και οι κοινότητες να έχουν την ευχέρεια επιλογής της εταιρείας, πέραν της ΑΗΚ. Η κάθε εταιρεία δύναται να αναλάβει την ανάπτυξη, λειτουργία και συντήρηση του οδικού φωτισμού που εμπίπτει εντός των γεωγραφικών τους ορίων, η ESCO-AHK θα μπορεί, για παράδειγμα, να αναλάβει την αναβάθμιση του συστήματος οδικού φωτισμού σε μια περιοχή με γνώμονα την εξοικονόμηση ενέργειας.

Νέο φωτοβολταϊκό πάρκο  
Πέραν της νέας εταιρείας, η ΑΗΚ ολοκλήρωσε την περιβαλλοντική μελέτη για δημιουργία φωτοβολταϊκού πάρκου στην περιοχή Ακρωτηρίου και το οποίο θα ανεγερθεί σε τεμάχιο γης που ανήκει στην Μητρόπολη Λεμεσού. Με τον καταρτισμό των κανονισμών της ΡΑΕΚ, η ΑΗΚ θα υποβάλει σχετική αίτηση για το πάρκο με ισχύ τα 20 MW. Αξίζει να σημειωθεί πως οι βρετανικές βάσεις έχουν επιδείξει ενδιαφέρον για σύνδεση του πάρκου με το νέο υποσταθμό που ανεγείρουν στην περιοχή.

Την ίδια ώρα, η ΑΗΚ θα αναπτύξει το πρόγραμμα Green Plus, το οποίο θα χρηματοδοτείται από την ΕΕ για την ανάπτυξη έξυπνου δικτύου σε συγκεκριμένη γεωγραφική περιοχή στο Τρόοδος. Το συγκεκριμένο δίκτυο θα είναι σε θέση να χρησιμοποιεί συγκεκριμένο ποσοστό συμβατικής ενέργειας και θα διαθέτει αυτόνομο σύστημα, είτε με αποθήκευση ενέργειας είτε με ΑΠΕ.

Σημειώνεται επίσης πως έχει κατακυρωθεί η σχετική προσφορά και η ΑΗΚ είναι έτοιμη να αναπτύξει πιλοτικό πρόγραμμα εγκατάστασης 3.500 έξυπνων μετρητών από τους οποίους θα παρακολουθείται η κατανάλωση ηλεκτρισμού χωρίς επισκέψεις. Παράλληλα ο καταναλωτής θα μπορεί να παρακολουθεί τη διακύμανση της τιμής του ηλεκτρικού ρεύματος επιλέγοντας τη συμφέρουσα για τον ίδιο χρονική περίοδος της ημέρας για να καταναλώσει περισσότερο ρεύμα.

 

Δειτε Επισης

Ξεκαθαρίζει ο Χριστοδουλίδης για την ηλεκτρική διασύνδεση-Θα ισχύσουν οι ειλημμένες αποφάσεις της Κυβέρνησης
ΑΔΜΗΕ: Ενώπιον των ρυθμιστικών αρχών Ισραήλ και Κύπρου η μελέτη κόστους-οφέλους του GSI
HELLENiQ ENERGY: Σταθερές βάσεις για τη νέα στρατηγική πορεία ανάπτυξης
Το πετρέλαιο συνεχίζει την πτωτική του πορεία εν αναμονή νέας αύξησης της παραγωγής από τον ΟΠΕΚ
Έρχεται με αλλαγές νέο σχέδιο χορηγιών για αντικατάσταση ή εγκατάσταση ηλιακών συστημάτων θέρμανσης νερού
Η ημέρα με την μέχρι στιγμής υψηλότερη συνολική μέγιστη ζήτηση σε ηλεκτρικό ρεύμα το φετινό καλοκαίρι
Πετρέλαιο: Άνοδος 1% στις τιμές μετά τη βουτιά που προκάλεσε η εκεχειρία Ισραήλ-Ιράν
Έπεσαν οι υπογραφές για εγκατάσταση σταθμών φόρτισης ηλεκτρικών οχημάτων στην Πόλη Χρυσοχούς
Κομισιόν: Χαιρετίζει την προσωρινή πολιτική συμφωνία για παράταση του κανονισμού για αποθήκευση αερίου
ΑΔΜΗΕ: Συγκροτήθηκε σε σώμα το νέο Διοικητικό Συμβούλιο-Η σύνθεσή του