Η έξοδος από το μνημόνιο μας επιφορτίζει με περισσότερες ευθύνες

Η έξοδος της Κύπρου από το Μνημόνιο, τρία χρόνια μετά τα γεγονότα του Μαρτίου του 2013, αποτελεί αναμφίβολα ένα σημαντικό βήμα προς τα μπροστά. Ο τραπεζικός τομέας σταθεροποιήθηκε, τα δημόσια οικονομικά νοικοκυρεύτηκαν, αναγκαίες μεταρρυθμίσεις προωθήθηκαν. Η ύφεση έχει ανακοπεί και η χώρα μας ολοκληρώνει το  πρόγραμμα με ανάπτυξη 1,5%, διαψεύδοντας ακόμη και τις πιο αισιόδοξες προβλέψεις.

Η νέα εποχή που έχει ανατείλει για την Κύπρο, δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να σηματοδοτήσει την επιστροφή στον παλιό κακό μας εαυτό και στην αναβίωση των νοοτροπιών που μας οδήγησαν στο χείλος της καταστροφής. Αντίθετα, πρέπει να μας επιφορτίζει με περισσότερες ευθύνες. Να συνεχίσουμε με σοβαρότητα και υπευθυνότητα:

•    Δημοσιονομική πειθαρχία
Η πολιτική της δημοσιονομικής πειθαρχίας και των πλεονασματικών προϋπολογισμών πρέπει να συνεχισθεί. Σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να επιστρέψουμε στα ελλείμματα, στις αλόγιστες σπατάλες και την κακοδιαχείριση. Το κράτος πρέπει να συνεχίσει να εισπράττει περισσότερα από όσα ξοδεύει.

•    Προώθηση μεταρρυθμίσεων και διαρθρωτικών αλλαγών
Η μεταρρυθμιστική προσπάθεια όχι μόνο πρέπει να εντατικοποιηθεί, αλλά πρέπει να συνειδητοποιήσουμε ότι θα έχει διάρκεια, ώστε να υπάρχει ομαλή προσαρμογή με το διεθνές ανταγωνιστικό περιβάλλον. Είναι κοινή η διαπίστωση ότι χρειαζόμαστε μία πιο ευέλικτη, αποτελεσματική και παραγωγική δημόσια υπηρεσία. Επιβάλλεται να πατάξουμε τη γραφειοκρατία, να γίνουμε ένας ελκυστικός επενδυτικός προορισμός, φιλικός προς την επιχειρηματικότητα. Να εκσυγχρονίσουμε δομές και πρακτικές, να προχωρήσουμε με το υφυπουργείο ανάπτυξης και τις ιδιωτικοποιήσεις, που θα βελτιώσουν την αναπτυξιακή προοπτική της χώρας.

•    Εφαρμογή ηλεκτρονικής διακυβέρνησης
Οι υπηρεσίες ηλεκτρονικής διακυβέρνησης, εξοικονομούν χρόνο, χρήμα, πόρους και ενέργεια. Είναι σύμμαχοι της επιχειρηματικότητας και της οικονομικής ανάπτυξης. Συμβάλλουν στην πάταξη της γραφειοκρατίας, των χρονοβόρων και δαιδαλωδών διαδικασιών, στην αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής και της διαφθοράς. Συνεισφέρουν στην προσπάθειας προσέλκυσης επενδύσεων αλλά και διευκόλυνσης της ζωής των πολιτών, των επιχειρήσεων και όλων των παραγωγικών δυνάμεων της χώρας.

•    Προώθηση μεγάλων αναπτυξιακών έργων
Η υλοποίηση των μεγάλων αναπτυξιακών έργων που εκκρεμούν (κάποια βρίσκονται σε εξέλιξη, άλλα έχουν εγκλωβιστεί στα γρανάζια της γραφειοκρατίας), θα είναι καταλύτης για την επανεκκίνηση της αναπτυξιακής διαδικασίας και τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας. Η κεφαλαιουχική επένδυση των έργων που εκπροσωπεί ο Σύνδεσμος Μεγάλων Αναπτύξεων, ξεπερνά τα €8 δισ. και με την υλοποίησή τους προβλέπεται να δημιουργηθούν πέραν των 7000 θέσεων εργασίας. Στα έργα αυτά, αρκετά από τα οποία διαθέτουν επαρκές επίπεδο ωριμότητας που επιτρέπει την ολοκλήρωση τους σε σύντομο χρονικό διάστημα, περιλαμβάνονται γήπεδα γκολφ, μαρίνες, κέντρα υγείας και ευεξίας, πολυθεματικά πάρκα, εμπορικές και οικιστικές αναπτύξεις και άλλα.

•    Εντατικοποίηση προσπαθειών προσέλκυσης επενδύσεων
Οργανωμένα, μεθοδικά και στη βάση στρατηγικού πλάνου, πρέπει  να προωθήσουμε τα πλεονεκτήματα που συγκεντρώνει η Κύπρος ως επενδυτικός προορισμός, αλλά και τις επενδυτικές ευκαιρίες που προσφέρει.  Βασική προϋπόθεση για την προσέλκυση επενδύσεων είναι η υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων και η δημιουργία φιλικού επιχειρηματικού κλίματος.

•    Εμπλουτισμός τουριστικού προϊόντος
Όπως και μετά το 1974, ο τουρισμός αποτελεί και σήμερα βασικό μοχλό επανεκκίνησης της οικονομικής δραστηριότητας. Πρέπει να κινηθούμε προς δύο κατευθύνσεις: Βελτίωση ανταγωνιστικότητας και επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου. Να δοθούν κίνητρα για αναβαθμίσεις, ανακαινίσεις ξενοδοχειακών μονάδων και τουριστικών καταλυμάτων,  αλλά και για εμπλουτισμό του προϊόντος. Να αναδείξουμε εξειδικευμένες μορφές τουρισμού, όπως ο αθλητικός, ο θρησκευτικός, ο θαλάσσιος και ο ιατρικός. Να σκεφτούμε την Κύπρο με νέα τουριστική ταυτότητα, ως ολόχρονο προορισμό.

Πάνω απ’ όλα, η νέα εποχή που ξεκινά με την ολοκλήρωση του προγράμματος επιβάλλεται να χαρακτηρίζεται από ουσιαστική πολιτική βούληση για τις αλλαγές που έχει ανάγκη η χώρα μας και που θα συμβάλουν στην ενίσχυση της αναπτυξιακής προοπτικής της. Οι μικροπολιτικές σκοπιμότητες πρέπει να μείνουν έξω από τη νέα προσπάθεια που έχει ξεκινήσει. Το στοίχημα της πραγματικής οικονομικής ανάπτυξης θα κερδηθεί μόνο όταν υλοποιηθούν όλες οι αναγκαίες μεταρρυθμίσεις και υπάρξει ουσιαστική βελτίωση του επιχειρηματικού κλίματος.

Δειτε Επισης

Οι μειώσεις στα επιτόκια, ο μηχανισμός νομισματικής μετάδοσης και οι επιπτώσεις στην κυπριακή οικονομία
Προκλήσεις και ευκαιρίες στον τομέα ακινήτων: Ανάγκη για βιώσιμες λύσεις και συνεργασία
Γραφειοκρατία στην Κύπρο: Ένα εμπόδιο για τους πολίτες και τις επενδύσεις
Η αυστηρή προειδοποίηση του Elon Musk: Πράγματι η Αμερική οδεύει προς τη χρεοκοπία;
Ο μετασχηματιστικός ρόλος της ΤΝ στην κανονιστική συμμόρφωση των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων
Παρωχημένα συστήματα και τεχνολογία αιχμής: Μπορεί το PropTech να φέρει επιτέλους την αγορά ακινήτων στο μέλλον;
Το ψηφιακό ευρώ: Ποια τα οφέλη του για εσάς;
Η άνοδος των βιώσιμων επενδύσεων: Οι προκλήσεις του ESG και των πράσινων ομολόγων για έναν επενδυτή
Καλό είναι κάποιοι να αρχίσουν να ξεχνάνε την ηλεκτροκίνηση
Έχει ο άνθρωπος νοημοσύνη να βάλει χαλινάρια στην AI πριν να είναι αργά;