«Συνάντηση» Hourican – Pijls στο Gold
07:15 - 19 Απριλίου 2016
Για τις προκλήσεις που αντιμετώπισαν αναλαμβάνοντας ως επικεφαλής των δύο μεγαλύτερων κυπριακών τραπεζών να συμβάλουν στην επανάκτηση της εμπιστοσύνης και της σταθερότητας μιλούν στο περιοδικό Gold οι John Hourican και Bert Pijls. Σε δύο ξεχωριστές συνεντεύξεις οι CEO της Τράπεζας Κύπρου και της Ελληνικής Τράπεζας αναλύουν τη μέχρι στιγμής πρόοδο, τις προσδοκίες και τις προοπτικές για το 2016, όπως επίσης και τη διαχείριση του προβλήματος των μη εξυπηρετούμενων δανείων.
Σημαντική κρίνεται η αναφορά του CEO της Τράπεζας Κύπρου, ο οποίος επισήμανε ότι απομένουν πολλά ακόμα να γίνουν από πλευράς της τράπεζας, εξηγώντας ότι αφενός ο δρόμος είναι μακρύς και αφετέρου η διαδικασία βρίσκεται σε εξέλιξη.
Μιλώντας για τις προτεραιότητες του 2016, ο John Hourican ανέφερε ότι είναι αναγκαία η επίτευξη προόδου όσον αφορά στην αντιμετώπιση των μη εξυπηρετούμενων χορηγήσεων.
Εξάλλου, σημείωσε ότι αν και η τράπεζα επιδιώκει τη δανειοδότηση επιχειρήσεων και νοικοκυριών, εντούτοις στόχος «είναι η παροχή καλών δανείων και ο θόρυβος που ακούγεται ότι οι τράπεζες δεν δανείζουν, προέρχεται από εκείνους, στους οποίους κανένας δεν θα δάνειζε ποτέ».
Ερωτηθείς για τη σημασία της ενδεχόμενης επανένωσης της Κύπρου, ο κ. Hourican εξήγησε ότι αν και μακροπρόθεσμα διαφαίνεται εξαιρετική προοπτική η Τράπεζα Κύπρου να απευθυνθεί σε μεγαλύτερη αγορά, εντούτοις μεσοπρόθεσμα θα αποδιοργανώσει το υφιστάμενο τραπεζικό μοντέλο.
Από την πλευρά του ο CEO της Ελληνικής Τράπεζας συνοψίζει τις προτεραιότητες του 2016 στη διαχείριση των ΜΕΔ, την ανάπτυξη, καθώς επίσης την επένδυση στην τεχνολογία και την ψηφιοποίηση.
Παράλληλα, ερωτηθείς κατά πόσο έχουν υλοποιηθεί οι αρχικοί στόχοι, που είχε θέσει αναλαμβάνοντας την ηγεσία της Ελληνικής το 2014 ,ο Bert Pijls εξέφρασε χαρά για την πρόοδο που έχει επιτευχθεί, όχι όμως ικανοποίηση, επισημαίνοντας ότι υπάρχουν πολλά που πρέπει να γίνουν». Σύμφωνα με τον κ. Pijls, «βρισκόμαστε ακόμα στο αρχικό στάδιο της αλλαγής, που είναι απαραίτητη για το κυπριακό τραπεζικό σύστημα και για την Ελληνική Τράπεζα».
Αναφερόμενος σε αλλαγές και βελτιώσεις, τις οποίες κρίνει ως αναγκαίες, σημείωσε ότι στο επίκεντρο πρέπει να τεθεί η εφαρμογή της νέας νομοθεσίας για τις εκποιήσεις και η αντιμετώπιση της ανεργίας, τονίζοντας παράλληλα ότι η εγχώρια αγορά χρειάζεται λιγότερες τράπεζες προκειμένου να καταστεί ανταγωνιστική σε ευρωπαϊκό επίπεδο.