Τέρμα στο δίλημμα καριέρα ή οικογένεια

Η Μαρέβα Γκραμπόφσκι Μητσοτάκη βρέθηκε στην Κύπρο για να μιλήσει στο συνέδριο του ΔΗΣΥ "Η γυναικεία επιχειρηματικότητα στο επίκεντρο της οικονομικής ανάπτυξης», με συντονίστρια την Ξένια Κωνσταντίνου, προέδρο της ΓΟΔΗΣΥ, κλέβοντας την "παράσταση" με την μεταδοτικότητα, αλλά και το πάθος της, για τη νέα της επιχειρηματική κίνηση στον χώρο της μόδας με παραδοσιακά ελληνικά στοιχεία. 

Όπως υπογράμμισε ο πρόεδρος του ΔΗΣΥ Αβέρωφ Νεοφύτου η υγιής επιχειρηματική ανάπτυξη είναι το κλειδί για την οικονομία, ενώ τόνισε πως πρέπει να δώσουμε μάχη για να έχουμε μια βιώσιμη ανάπτυξη και να σταματήσει η επιχειρηματικότητα και το κέρδος να είναι ανάθεμα. «Ανάθεμα είναι η ζημιά, αυτή που δημιουργεί ανεργία, όχι το κέρδος που παράγει θέσεις εργασίας», είπε.


Στόχος μας τόνισε, πρέπει να είναι η ενεργοποίηση του μισού, πολύ καλά μορφωμένου  πληθυσμού,  η ενίσχυση της γυναικείας επιχειρηματικότητας, η οποία είναι ζωτική για τη βιώσιμη οικονομική ανάπτυξη. Πρόσθεσε εξάλλου, ότι τα τελευταία χρόνια γίνεται μια αξιόλογη προσπάθεια για την ενίσχυση της γυναικείας επιχειρηματικότητας, η οποία χρειάζεται την ενίσχυση της πολιτείας. «Στον σύγχρονο κόσμο δεν πρέπει οι γυναίκες να έχουν το δίλημμα καριέρα ή οικογένεια», υπογράμμισε, «πρέπει να τους δώσουμε τα κατάλληλα εργαλεία για να μην χρειάζεται να διαλέξουν μακριά από ξεπερασμένες προκαταλήψεις».

Αναφερόμενος τέλος στα προβλήματα της Ελλάδας τόνισε πως άρχισε να φαίνεται ελπίδα στο πρόσωπο του Κυριάκου Μητσοτάκη, πιστεύοντας ότι μαζί του η Ελλάδα θα βρει σύντομα το δρόμο της.

Η συνιδρύτρια του Zeus + Dione  Μαρέβα Γκραμπόφσκι Μητσοτάκη μίλησε για την τραγική κατάσταση της οικονομίας στην Ελλάδα, τονίζοντας ότι η ανεργία των νέων φτάνει στο «ανυπόφορο» 50%.

Όπως είπε, η Ελλάδα κατέχει την υψηλότερη θέση πανευρωπαϊκά σε εργαζόμενες γυναίκες σε όλους τους κλάδους. Σύμφωνα με την ίδια η ενίσχυση της γυναικείας επιχειρηματικότητας μπορεί να έρθει μέσα από ειδικά προγράμματα, αλλά και την ανάδειξη πετυχημένων παραδειγμάτων για να λειτουργήσουν ως πρότυπα. «Εύχομαι να σας εμπνεύσω για να κυνηγήσετε το όνειρό σας», είπε, τονίζοντας ότι μια επιχειρηματίας μπορεί να έχει οικογένεια. «Είναι σημαντικό να υπάρχει team work», πρόσθεσε.

Η κα Μητσοτάκη τόνισε ότι η ίδια ίδρυσε μια εταιρεία μόδας που αναδεικνύει τα ελληνικά στοιχεία το 2012, στην καρδιά της κρίσης και σήμερα βρίσκεται στα καλύτερα μαγαζιά της Ευρώπης. «Βρήκαμε απλούς ανθρώπους και τεχνίτες της επαρχίας που δεν ήξεραν τι σημαίνει μάρκετινγκ και brand και τους βοηθήσαμε να δημιουργήσουν κομμάτια που μπλέκουν την παράδοση με το μοντέρνο για να τραβήξουμε την προσοχή στο εξωτερικό», είπε. Όπως πρόσθεσε, υπάρχει ανάγκη για αλλαγή στις νοοτροπίες, να αξιολογούμε τα ταλέντα μας και τα δώρα που μας προσφέρει η ελληνική γη, να μάθουμε στη νέα γενιά να παίρνει ρίσκα, να είναι καινοτόμοι και να καταλάβουν ότι μια θέση στο δημόσιο δεν πρέπει να είναι όνειρο ζωής.

Η διευθύνουσα σύμβουλος του Delema Group, Δέσπω Λευκαρίτη, ξεκαθάρισε ότι για να πετύχει κανείς χρειάζεται να έχει όραμα, να αγαπά αυτό που κάνει και να εργάζεται Σαββατοκύριακα! Αυτό, όπως είπε, την ανησυχεί καθώς έρευνες δείχνουν ότι η ιστορία είναι ένας κύκλος που επαναλαμβάνεται καθώς είμαστε στη φάση που θέλουμε να ωθήσουμε την γυναικεία επιχειρηματικότητα, ενώ είναι αμφίβολο το πώς πάμε από αντρική επιχειρηματικότητα. «Πρέπει να καταλάβουμε ότι αν θες να είσαι επιχειρηματίας δεν μπορείς να έχεις την ισορροπία, είτε είσαι άντρας είτε γυναίκα, καθώς για να δημιουργήσεις δραστηριότητα ως επιχειρηματίας πρέπει να αφοσιωθείς και τα Σαββατοκύριακα», ξεκαθάρισε. «Μόνο αν προσέξουμε τη νέα γενιά θα μπορέσουμε να χτίσουμε για ένα καλύτερο μέλλον και να κερδίσουμε όλοι ανεξαιρέτως», είπε.

Από την πλευρά της, η διευθύνουσα σύμβουλος της Pyrgou Vakis Law Firm, Μελίνα Πύργου, ξεκαθάρισε ότι αν και βρίσκεται σε ένα αντροκρατούμενο επάγγελμα και λίγες γυναίκες μένουν στον κλάδο μετά από λίγα χρόνια, μια γυναίκα μπορεί να κάνει και τα δύο! «Πρέπει να διατηρήσουμε τη θηλυκότητα μας και τις ευαισθησίες μας και να μην ντρεπόμαστε για αυτές. Να πιστέψουμε στους εαυτούς μας χωρίς να χρειάζεται κανείς να μας πει μπράβο», τόνισε. Καταλήγοντας ανέφερε ότι σύμφωνα με μελέτες όπου υπάρχουν γυναίκες σε υψηλές θέσεις δεν υπάρχει μεγάλο περιθώριο για δωροδοκία.

Εξάλλου, η Σουζάνα Πογιατζή, συνέταιρος της Nexia Poyiadjis Chartered Accountants μίλησε για τις δεξιότητες των γυναικών όπως η συναισθηματική νοημοσύνη, το ένστικτο και η ενσυναίσθηση και η ανθεκτικότητα, ενώ τόνισε ότι καθένας πρέπει να νιώθει ελεύθερος και να έχει τα εφόδια για να κάνει αυτό που αγαπά και να μην φοβάται να ζητήσει βοήθεια για να έχει και οικογενειακή ζωή και καριέρα.

Η ακτομηχανικός, διευθύντρια του Κέντρου Μελετών και Έρευνας ΑΚΤΗ, Ξένια Ι. Λοϊζίδου χαρακτήρισε πολύ ευχάριστο ότι στην εκδήλωση βρέθηκαν και αρκετοί άντρες οι οποίοι πρέπει να συμμετέχουν και να ενημερώνονται για τα προβλήματα που απασχολούν τις γυναίκες. Η ίδια μίλησε για την ανάγκη της βιοποικιλότητας ώστε να υπάρχει ένα αειφόρο σύστημα.  Τόνισε ότι πρέπει να γίνουν αλλαγές για να διαμορφωθεί μια νέα οικονομία, να φύγουν τα στερεότυπα αλλά και οι ένφυλες διακρίσεις καθώς δεν πρέπει οι γυναίκες απλά να συμμετέχουν σε κάποιο διοικητικό συμβούλιο αλλά και να τις λαμβάνουν υπόψη. «Πρέπει να πάψουν να είναι αόρατες», τόνισε.

Δειτε Επισης

Κορυφαίοι ομιλητές στον τομέα της ογκολογίας και της ανακουφιστικής φροντίδας σε επιστημονικό συνέδριο του Αντικαρκινικού Συνδέσμου
Υπέγραψαν MoU και ενώνουν δυνάμεις για έλευση νέων επενδύσεων στην Κύπρο ΧΑΚ και Invest Cyprus
Διάλεξη του διακεκριμένου επιχειρηματία John Christodoulou στο Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο Κύπρου
Δράσεις από CNP Ασφαλιστική και Αστυνομία Κύπρου για καλλιέργεια κουλτούρας οδικής ασφάλειας
Απονομή υποτροφιών της Safe Bulkers, Inc. για το ακαδημαϊκό έτος 2024-2025(pics)
Primetel Business Networking Event: Συνάντηση κορυφής του κυπριακού επιχειρείν
Οι ομιλητές του 15ου Συνταξιοδοτικού Φόρουμ
Οι Γενικές Ασφάλειες αναθεωρούν τη «Δήλωση Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων»
Δρ. Μαρίνος Σωτηρίου: Αναγνωρισμένος όμιλος ο HHG-Κανένας κίνδυνος από τις εξαγορές νοσοκομείων
Η EMBIO Diagnostics βάζει το στίγμα της στη διεθνή σκηνή του GITEX 2024