7 στους 10 διαβάζουν βιβλία στην Κύπρο

Επτά στους 10 Κύπριους, ποσοστό 68% διαβάζουν ή τουλάχιστον δηλώνουν πως διαβάζουν βιβλία. Αυτό έδειξε η πρώτη παγκύπρια έρευνα φιλαναγνωσίας που πραγματοποίησαν τα Public σε δείγμα πληθυσμού 700 ατόμων που διαβάζουν βιβλία.

Η έρευνα παρουσιάστηκε σε διάσκεψη Τύπου, την Τρίτη 19 Απριλίου 2016, στην Πινακοθήκη Λεβέντη και όπως τόνισε ο γενικός διευθυντής των Public Κύπρου Δημήτρης Φιλόπουλος, η έρευνα αυτή εμπίπτει στο πλαίσιο της εκστρατείας για την προώθηση του βιβλίου. «Σκοπός μας είναι να φέρουμε κοντά την Κύπρια και τον Κύπριο με το βιβλίο, να τους κάνουμε να το αγαπήσουν περισσότερο. Να τους δώσουμε κίνητρα και ευκαιρίες να διαβάζουν περισσότερα βιβλία μέσα στον χρόνο. Να εμπνεύσουν και στα παιδιά τους την αγάπη για το βιβλίο, τη δημιουργικότητα, τη φαντασία και τη γνώση», σημείωσε.

Τα ευρήματα της πρώτης έρευνας για το βιβλίο και τις αναγνωστικές συνήθειες των Κυπρίων παρουσίασε η managing director της εταιρείας ερευνών IMR, Χριστίνα Κοκκάλου. 

Η έρευνα έδειξε ότι:
•    82% επισκέφθηκε καταστήματα που πουλάνε βιβλία τους τελευταίους τρεις μήνες. 
•    76% αγόρασε βιβλία τους τελευταίους τρεις μήνες.
•    68% διαβάζει βιβλία σε σχέση με το 32% που δεν διαβάζει.
•    39% διαβάζει βιβλία σχεδόν κάθε μήνα, το 18% κάθε 2-3 μήνες, το 12% κάθε 4-5, το 10% δύο φορές το χρόνο, το 10% μία φορά το χρόνο και το 12% πιο σπάνια από μία φορά το χρόνο.
•    Οι ηλικίες των 18-24, 25–44 και 45–65, κυμαίνονται περίπου στα ίδια επίπεδα σ’ ότι αφορά στον αριθμό βιβλίων που διαβάζουν το χρόνο, ενώ στα ίδια ποσοστά κυμαίνονται περίπου οι άντρες και οι γυναίκες.
•    Το 41% διαβάζει στις διακοπές, το 39% όποτε έχει ελεύθερο χρόνο, το 23% το βράδυ, το 11% τους χειμερινούς μήνες και το 5% το Σαββατοκύριακο.
•    Το 29% αφιερώνει λιγότερο από μία ώρα την εβδομάδα για το διάβασμα βιβλίων, το 28% 1-2 ώρες, το 23% 3-6 ώρες, το 15% 7 -14 ώρες και το 5% περισσότερες από 14 ώρες την εβδομάδα.
•    Αναφορικά με τη θεματολογία, το 50% διαβάζει λογοτεχνία/παιδικά/μυθιοστορήματα και διηγήματα, το 11% θρησκευτικά, το 10% ιστορία, το 9% άλλα, το 7% επιστημονικά/ τεχνολογία, το 4% ψυχολογία, το 3% πολιτική – οικονομία, το 2% ανθρωπιστικές επιστήμες, το 2% φιλοσοφία, το 1% ποίηση κι άλλο ένα 1% βιογραφίες.
•    Το 51% επιλέγει νέες κυκλοφορίες, το 48% κλασικά και το 28% βραβευμένα βιβλία. 
•    Το 35% αγοράζει 2-3 βιβλία μέσα σε ένα έτος, το 23% 4-7, το 22% ένα, το 12% 8-12 και το 8% περισσότερα από 12 το χρόνο.
•    Το 91% δήλωσε πως αγοράζει βιβλία από βιβλιοπωλεία, το 13% από το διαδίκτυο και το 7% από το εξωτερικό.
•    Το 33% δήλωσε πως επισκέπτεται καταστήματα που πουλάνε βιβλία 3-6 φορές το χρόνο.
•    Το ίδιο ποσοστό, 33% δήλωσε πως δεν αγοράζει βιβλία για δώρα, σε αντίθεση με το 20% που αγοράζει πολύ συχνά.
•    Σ’ ότι αφορά στην επιλογή του βιβλίου, το 54% γνωρίζει από πριν το βιβλίο που θέλει, το 16% ζητά τη γνώμη του υπεύθυνου του βιβλιοπωλείου και το 33% αποφασίζει εκείνη την ώρα.
•    Το 35% διαβάζει βιβλία για ψυχαγωγία και το 21% για βελτίωση των γνώσεων.
•    Τέλος, το 31% δήλωσε πως κατεβάζει βιβλία από tablet ή ipad, ενώ το 69% όχι.

Η έρευνα διεξήχθη την περίοδο Φεβρουάριος – Μάρτιος 2016 και κάλυψε παγκύπρια αστικές και αγροτικές περιοχές. Η επιλογή του δείγματα ήταν τυχαία, με άνδρες και γυναίκες άνω των 18 ετών. Η συλλογή των στοιχείων έγινε με τηλεφωνικές συνεντεύξεις, με τη χρήση δομημένου ερωτηματολογίου.

Να σημειωθεί ότι η εβδομάδα 18 – 23 Απριλίου είναι η Φιλανθρωπική Εβδομάδα Ανταλλαγής Βιβλίου Public στα τρία Malls της Λευκωσίας, της Λεμεσού και της Πάφου, όπου οι πολίτες φέρνουν κάποια βιβλία που δεν χρειάζονται και τα ανταλλάσσουν με άλλα, με 1 ευρώ, το οποίο θα διατεθεί για τους σκοπούς του Ιδρύματος Σοφία για τα Παιδιά. Οι δράσεις για το βιβλίο συνεχίζονται με τη διοργάνωση διαδραστικών εκδηλώσεων για παιδιά, την πρόσκληση και φιλοξενία γνωστών συγγραφέων όπως η Μαρία Τζιρίτα, ο Αύγουστος Κορτώ ή ο Χρήστος Χωμενίδης και με άλλες πρωτοβουλίες που θα ανακοινωθούν.

Στο πλαίσιο της εκστρατείας προώθησης του βιβλίου από τα Public εντάσσεται και το πρόγραμμα προώθησης του παιδικού βιβλίου στα σχολεία, με αποκορύφωμα το «Βιβλίο των Σχολείων». Χαιρετισμό απέδωσε εκ μέρους του Υπουργείου ο διευθυντής Δημοτικής Εκπαίδευσης Ελπιδοφόρος Νεοκλέους, ενώ συγγραφέας παιδικών βιβλίων Γιώργος Δ. Λεμπέσης περιέγραψε το «Βιβλίο των Σχολείων», που αποτελεί μια πρωτοβουλία των Public με τη συνεργασία του Υπουργείου Παιδείας. Συγκεκριμένα, εκατοντάδες παιδιά από 24 δημοτικά σχολεία θα κληθούν να συγγράψουν από ένα κεφάλαιο μιας σπονδυλωτής περιπέτειας. Όλα μαζί θα αρθρωθούν σε μια ενιαία, σπονδυλωτή ιστορία, ενώ το πιο όμορφο από όλα θα βραβευθεί ξεχωριστά. Το Βιβλίο των Σχολείων θα τυπωθεί με έξοδα των Public και θα μοιραστεί στα παιδιά των σχολείων που έχουν ασχοληθεί. Παράλληλα, θα πωλείται στα Public με όλα τα έσοδα να προορίζονται για τις ανάγκες των σχολείων. Την ίδια στιγμή, τα Public δεσμεύονται να βοηθήσουν και με τον εμπλουτισμό των σχολικών βιβλιοθηκών.

Δειτε Επισης

Κορυφαίοι ομιλητές στον τομέα της ογκολογίας και της ανακουφιστικής φροντίδας σε επιστημονικό συνέδριο του Αντικαρκινικού Συνδέσμου
Υπέγραψαν MoU και ενώνουν δυνάμεις για έλευση νέων επενδύσεων στην Κύπρο ΧΑΚ και Invest Cyprus
Φεύγουν με εφάπαξ έως και €113.000 έκαστος 936 δημόσιοι υπάλληλοι το 2025-Πέραν των €430 εκ. για συντάξεις
Οι 19 περιβαλλοντικοί όροι για να προχωρήσει η ανάπτυξη στο Παττίχειο Πάρκο Λάρνακας
Νέος γενικός διευθυντής του υπουργείου Οικονομικών ο Ανδρέας Ζαχαριάδης-Πού πάει ο Γιώργος Παντελή
Διάλεξη του διακεκριμένου επιχειρηματία John Christodoulou στο Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο Κύπρου
Δράσεις από CNP Ασφαλιστική και Αστυνομία Κύπρου για καλλιέργεια κουλτούρας οδικής ασφάλειας
Απονομή υποτροφιών της Safe Bulkers, Inc. για το ακαδημαϊκό έτος 2024-2025(pics)
Primetel Business Networking Event: Συνάντηση κορυφής του κυπριακού επιχειρείν
Οι ομιλητές του 15ου Συνταξιοδοτικού Φόρουμ