Γιώργος Λουκαΐδης: Στρατηγικές συνεργασίες, όχι επενδυτής στην Cyta

«Δεν βλέπουμε δογματικά τις στρατηγικές συνεργασίες της Cyta με μεγάλους οργανισμούς, όπως η Vodafone», τονίζει στο InBusinessNews o βουλευτής του ΑΚΕΛ, Γιώργος Λουκαΐδης, εξηγώντας ότι, μετά το πάγωμα των ιδιωτικοποιήσεων, οι ημικρατικοί οργανισμοί θα αφεθούν απερίσπαστοι στον παραπέρα εκσυχρονισμό τους. Παράλληλα, σημειώνει ότι μέρος των επιπτώσεων της τραπεζικής κρίσης θα πρέπει να επωμιστούν οι ίδιες οι τράπεζες.

Ποια θεωρείτε ότι είναι η επόμενη μέρα στους ημικρατικούς οργανισμούς μετά την έγκριση του παγώματος των ιδιωτικοποιήσεων, μετά από πρόταση που κατέθεσε το ΑΚΕΛ;
Αν και η πρωτοβουλία ξεκίνησε από το ΑΚΕΛ, εντούτοις επρόκειτο κοινή πρόταση νόμου μαζί με ΕΔΕΚ, Συμμαχία Πολιτών και το Κίνημα Οικολόγων. Εφόσον ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας δεν προχωρήσει σε οποιαδήποτε ενέργεια, μιας και η νομοθεσία είναι απόλυτα συνταγματική, ανεξάρτητα με αν το διαφωνεί πολιτικά ή όχι,  αυτό που αναμένεται είναι ο τερματισμός του καθεστώτος αβεβαιότητας, το οποίο λειτουργούσε υπονομευτικά για αυτούς τους οργανισμούς, που βρίσκονται σε έντονο ανταγωνισμό. Θεωρούμε ότι θα αφεθούν απερίσπαστοι αυτοί οι οργανισμοί από εδώ και πέρα, χωρίς τους μόνιμους ελέγχους για κάθε ενέργειά τους από τον Έφορο Αποκρατικοποιήσεων και χωρίς ταυτόχρονα να έχουν έγνοια ότι κάποια στιγμή θα διαλυθούν προκειμένου να παραδοθούν σε ιδιωτικά κεφάλαια. Θέση μας είναι ότι θα πρέπει να προχωρήσουν απερίσπαστοι στον παραπέρα εκσυγχρονισμό τους, ο οποίος αποτελεί αναγκαία και αέναη διαδικασία, καθώς και στη βελτίωση της ανταγωνιστικότητάς, της αποτελεσματικότητας και της προσφοράς τους προς τους πολίτες.

Στην περίπτωση της Cyta, πιστεύετε ότι ο εκσυγχρονισμός περιλαμβάνει έστω μερική συμμετοχή ιδιώτη επενδυτή;
Όλα αυτά τα χρόνια που η Cyta έχει προσφέρει πολλά στους πολίτες και τους καταναλωτές, όπως επίσης και στους φορολογούμενους με τη μορφή μερισμάτων εκατοντάδων εκατομμυρίων, δεν είχε στρατηγικό επενδυτή. Βεβαίως, υπήρχαν και υπάρχουν στρατηγικές συνεργασίες όπως για παράδειγμα με τη Vodafone, η οποία μεταφέρει εμπειρία και τεχνογνωσία στην Cyta. Ο οργανισμός είναι ευέλικτος σε αυτά τα ζητήματα και εμείς δεν προσεγγίζουμε δογματικά τις συγκεκριμένες συνεργασίες. Άλλοι είναι δογματικοί, οι οποίοι θέλουν να ιδιωτικοποιήσουν όχι απλώς τους κερδοφόρους οργανισμούς, αλλά και τον αέρα που αναπνέουμε. 

Θα υποβάλλατε την ίδια πρόταση για πάγωμα αποκρατικοποιήσεων σε περίπτωση που η Κύπρος βρισκόταν ακόμη εντός μνημονίου και τίθετο επιτακτικά από την Τρόικα η απαίτηση για υλοποίηση των ιδιωτικοποιήσεων;
Τον Οκτώβριο του 2015 που είχαμε καταθέσει την πρόταση, η Κύπρος βρισκόταν ακόμα στο μνημόνιο, δεχόμενη τις απειλές για μη καταβολή δόσης. Το εν λόγω ζήτημα είχε τεθεί από εμάς σε συναντήσεις τόσο με τους εκπροσώπους της Τρόικας όσο και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, στους οποίους υποδείξαμε τον οικονομικό παραλογισμό, δηλαδή να επιδιώκεις να δοθεί σε ιδιώτη επενδυτή, ο οποίος ενδεχομένως θα μεταφέρει τα έσοδα από τον οργανισμό εκτός Κύπρου, ένα σημαντικό περιουσιακό στοιχείο με επαναλαμβανόμενα έσοδα και συνεισφορά στην κυπριακή οικονομία.

Το παράδειγμα της Ισλανδίας

Οι εκπρόσωποι της Τρόικας και ευρωπαίοι αξιωματούχοι αναφέρθηκαν σε success story της κυπριακής οικονομίας, που οδήγησε στην έξοδο από το μνημόνιο εντός τριετίας. Αν βρισκόταν το ΑΚΕΛ στο πηδάλιο της κυβέρνησης αυτά τα 3 χρόνια, ποιο θα ήταν για σας το success story;
Δεδομένου ότι θα ήταν αναπόφευκτο το μνημόνιο, δύο θα έπρεπε να ήταν τα ζητούμενα. Αφενός, θα ενσκήπταμε στο πόσο γρήγορα θα εξερχόμασταν από τις συνέπειες που επέφερε η τραπεζική ληστεία στον τόπο μας και αφετέρου, θα επικεντρωνόμασταν στον τρόπο με τον οποίο θα είχαν κατανεμηθεί τα βάρη. Δηλαδή θα εστιάζαμε στο ποιος θα πλήρωνε τον λογαριασμό και τις εν λόγω επιπτώσεις και κατά πόσο θα υπήρχε μία κοινωνικά δίκαιη και ισότιμη κατανομή βαρών. Αντιθέτως, η κυβέρνηση επέλεξε τον δρόμο που οδηγεί στην πιο αργοπορημένη έξοδο από τις συνέπειες της κρίσης για τους απλούς πολίτες, επιλέγοντας παράλληλα τη μεταφορά του συνόλου των βαρών στη μεσαία και στη χαμηλή εισοδηματική τάξη, καθώς και στις ευάλωτες ομάδες πληθυσμού. Ας σημειωθεί ότι για 12 συνεχιζόμενα τρίμηνα καταγράφεται μείωση των μισθών στον ιδιωτικό τομέα. Την ίδια ώρα, εξαιτίας των πολιτικών της κυβέρνησης, με βάση τον δείκτη της εισοδηματικής και κοινωνικής ανισότητας, η Κύπρος έχει μετατραπεί στην πιο άνιση κοινωνία της Ευρώπης, μετά τις βαλτικές χώρες. Το παράδειγμα της Ισλανδίας απέδειξε ότι η έξοδος από την κρίση μπορεί να επιτευχθεί με διαφορετικό μοντέλο από εκείνο της σκληρής, νεοφιλελεύθερης, αντιλαϊκής λιτότητας, χωρίς οι χαμηλές εισοδηματικές τάξεις να επωμιστούν τα βάρη. 

Πώς κρίνετε την ενδεχόμενη αναπομπή από τον Πρόεδρο της νομοθεσίας για συμψηφισμό δανείων με αξιόγραφα;
Αν και αποτελεί συνταγματικό δικαίωμα του Προέδρου, ωστόσο η κυβέρνηση καλείται στο εξής να συνηθίσει ότι δεν θα δύναται να επιχειρεί να φορτώνει στους πολίτες όλα τα τραπεζικά βάρη, κοινωνικοποιώντας ουσιαστικά τις ζημιές των τραπεζών, χωρίς να αποδέχεται ότι και τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα θα πρέπει σταδιακά να απορροφήσουν μέρος της αδικίας, την οποία έχουν προκαλέσει.

Δειτε Επισης

Παγκόσμια διάκριση για τη Δέσποινα Πολυβίου στις εξετάσεις επαγγελματικού επιπέδου του ICAEW
Παρουσίαση βιβλίου «Σπύρος Κυπριανού: Στη μάχη της ιστορίας όπως την έζησα 1932-1959»
Nobu Matshuhisa: Η αγάπη του για την κυπριακή κουζίνα και η επέκταση στην Ευρώπη
Βαρδής Βαρδινογιάννης: Το κτίσιμο μιας επιχειρηματικής αυτοκρατορίας και η τεράστια κοινωνική προσφορά
Έφυγε από την ζωή ο Έλληνας εφοπλιστής και επιχειρηματίας Βαρδής Βαρδινογιάννης
Διευθύντρια για πολυμερείς υποθέσεις στο DG TRADE η Μυρτώ Ζαμπάρτα-Διορίστηκε από την Κομισιόν
Η fashion designer Βασιλική Χαρίτωνος στο 1ο Ευρωπαϊκό Φεστιβάλ Τέχνης και Πολιτισμού Αναπηρίας DIS
Ο ιδρυτής της M. Residence Νικόλας Μιχαλιάς στη λίστα «40 under 40» του Fortune Greece-«Είναι ένας πρωτοπόρος»
Ο Νικόλας Στρατής, μέλος του ICAEW, στην υψηλού κύρους επιτροπή IFAC Young Leaders Collective
Κυκλοφόρησε η βιογραφία της Ζέτας Αιμιλιανίδου-H χαρισματική προσωπικότητα και το σημαντικό της έργο