Σε νέα βάση η τιμή του γάλακτος

Θέμα χρόνου εκτιμάται ότι θα είναι, έστω και η ελαφρά, μείωση της τιμής του νωπού γάλακτος λόγω του επερχόμενου περαιτέρω ανοίγματος και φιλελευθεροποίησης της αγοράς. Ήδη η εταιρεία Αφοί Λανίτη προχώρησε σε ανοικτό διαγωνισμό εξασφάλισης τιμής για ποσότητες νωπού γάλακτος, μία κίνηση που αναμένεται να φέρει νέα δεδομένα στην αγορά του γάλακτος. 

Προσδοκίες για φθηνότερο γάλα 
Θετικό είναι, όπως πληροφορείται το InBusinessNews, το μέχρι στιγμής ενδιαφέρον που εκδηλώθηκε για παροχή φορτίων γάλακτος σε χαμηλότερες τιμές. Σημειώνεται ότι οι χονδρικές τιμές για το νωπό γάλα στην Κύπρο είναι οι υψηλότερες  μεταξύ των ευρωπαϊκών χωρών με διαφορά τόσο από τον μέσο όρο στην ΕΕ όσο και από τη δεύτερη ακριβότερη χώρα. 

Ωστόσο, παράγοντες της αγοράς εξηγούν ότι δεν αναμένονται άμεσα απτά αποτελέσματα και ότι η συγκεκριμένη εξέλιξη αποτελεί μόνο την απαρχή της διαδικασίας της πλήρους φιλελευθεροποίησης της αγοράς, η οποία δύναται να συμβάλει στην περαιτέρω μείωση της τιμής του γάλακτος.  

Δύο προσεγγίσεις στην αγορά 
Σημειώνεται πάντως, ότι δύο σχολές σκέψης κυριαρχούν στο εμπόριο του γάλακτος. Αφενός τονίζεται κανένας διαγωνισμός και καμία νέα διαδικασία δεν θα  καθορίζουν την τιμή του νωπού γάλακτος, αλλά αντίθετα αυτή εξαρτάται από το κόστος και η δυνατότητα του αγελαδοτρόφου να παράγει τις απαιτούμενες ποσότητες. Αφετέρου υπάρχει και η προσέγγιση ορισμένων στην αγορά, οι οποίοι πιστεύουν ότι όντως υπάρχει περιθώριο μείωσης της τιμής του γάλακτος και θα διαφανεί μέσω του διαγωνισμού που εξήγγειλε η εταιρεία Αφοι Λανίτης. 

ΠΟΑ: Φθηνότερο το επιπλέον γάλα από την παραγωγή 
Την ίδια ώρα ο Παγκύπριος Οργανισμός Αγελαδοτρόφων, πιο γνωστός στην αγορά ως ΠΟΑ, τονίζει ότι το κόστος για τους αγελαδοτρόφους είναι υψηλό και πως οι τιμές που παρέχονται στις γαλακτοβιομηχανίες είναι οι χαμηλότερες δυνατές. Την ίδια ώρα τονίζεται ότι ο ΠΟΑ είναι πάντα έτοιμος για διάλογο προκειμένου να εξευρεθούν οι καλύτερες δυνατές λύσεις για όλες τις εμπλεκόμενες πλευρές. Σε αυτό το πλαίσιο ο ΠΟΑ, έχει προσφάτως προτείνει στις γαλακτοβιομηχανίες να παραχωρεί γάλα σε χαμηλότερες τιμές, όταν αυτό αποτελεί επιπλέον παραγωγή. Πιο ειδικά αναφέρεται ότι κατόπιν οδηγίας της ΕΕ η ποσόστωση στην παραγωγή γάλακτος έχει αφαιρεθεί, κάτι που δίνει τη δυνατότητα για επιπλέον παραγωγή πέραν αυτής που καθημερινά χρειάζονται οι γαλακτοβιομηχανίες. Ο ΠΟΑ προτείνει πώληση του επιπλέον γάλακτος κατά 10% φθηνότερα σε σύγκριση με το πρώτης παραγωγής γάλα, κάτι που θα ωφελέσει τις γαλακτοβιομηχανίες, αλλά και θα φέρει επιπλέον έσοδα στους παραγωγούς. Η πρόταση έχει εδώ και μερικές εβδομάδες τεθεί στο τραπέζι του διαλόγου. 

Σε κάθε σενάριο ή προσέγγιση η τελική έκβαση της άνωθεν συζήτησης θα διαφανεί από τις προθέσεις και κυρίως τις αποφάσεις που θα λάβουν παραγωγοί γάλακτος αλλά και το πόσο διατεθειμένοι είναι για διαπραγμάτευση τόσο οι  προμηθευτές όσο και οι γαλακτοβιομηχανίες.

Δειτε Επισης

Μαρία Τσιάκκα: Κουλτούρα πολυφωνίας και συμπερίληψης στην Cyta, όχι απλώς ως σύνθημα αλλά ως πράξη
Ανδρέας Νεοκλέους: Κατακόρυφη αύξηση της ισότιμης συμμετοχής γυναικών στη διευθυντική ομάδα της Cyta
Frou Frou: Βλέπει σημαντική μείωση στις τιμές κακάο μέχρι τέλος 2025-Η εκτίμηση για τις επιπτώσεις του εμπορικού πολέμου
Ρευστότητα στην οικονομία με τον νέο δανεισμό στα ύψη-Οι καταθέσεις σε Τράπεζα Κύπρου και Ελληνική
Στηρίζουν όλοι, αλλά στήνουν πόδι για την Εθνική Μονάδα Εφαρμογής Κυρώσεων οι δικηγόροι-Το πακέτο νομοσχεδίων
Αφήνει ανοικτό παράθυρο για εξαγορές από την Τράπεζα Κύπρου ο Πανίκος Νικολάου-«Υπάρχουν επιλογές...»
Μαγνητίζει η Τράπεζα Κύπρου-Διαφοροποίηση μετοχικής βάσης με προσέλκυση ξένων funds και θεσμικών επενδυτών
Αυξήθηκε το έλλειμμα εμπορικού ισοζυγίου το πρώτο τρίμηνο-Οι συνολικές εισαγωγές αγαθών και οι εξαγωγές
Προς αποκλιμάκωση η εμπορική ένταση μεταξύ των δύο μεγαλύτερων οικονομιών του κόσμου-Τι συμφώνησαν ΗΠΑ και Κίνα
Τα λένε για την ηλεκτροκίνηση Βαφεάδης, ΣΕΜΗΟ και ΟΕΒ...Τι ζητούν οι εισαγωγείς και η διαβεβαίωση του Υπουργείου