Χρ. Παττίχης: Κάντε χώρο στο όραμα

Απεβίωσε ο ιδρυτής και πρόεδρος του ΔΣ της Remedica, Χριστάκης Παττίχης. Είχε τιμηθεί με το Βραβείο Lifetime Achievement στα IN Business Awards 2013.

Σε συνέντευξή του στο IΝ Business, απευθυνόμενος στους νέους επιχειρηματίες τους κάλεσε να οραματίζονται, να βλέπουν τα αρνητικά μιας κατάστασης σαν ευκαιρία για να δημιουργήσουν και να εξελιχθούν.

Ο Χριστάκης Παττίχης είχε χαρακτηριστεί από τον επιχειρηματικό κόσμο ως ο πατέρας της κυπριακής φαρμακοβιομηχανίας.

Πιο κατώ η συνέντευξη που είχε δώσει στο IN Business.

Χριστάκης Παττίχης: Κάντε χώρο στο όραμα

Να μην επαναπαύεται. Να μην εφησυχάζει. Να ξεπερνά τον εαυτό του. Αυτός είναι ο προορισμός του επιχειρηματία. Άλλη επιλογή δεν έχει. Όχι μόνο σήμερα που είναι δύσκολοι οι καιροί. Αυτό ίσχυε πάντα. Άλλωστε, σύμφωνα με τον Τάκη Παττίχη, τα πράγματα δεν ήταν ποτέ εύκολα. Του κάθε επιχειρηματία το έργο έχει αντίκτυπο στη χώρα, η οποία σήμερα, σύμφωνα με τον κ. Παττίχη «χρειάζεται νέους επιχειρηματίες που θα δημιουργήσουν νέες δουλειές, ώστε να πάει μπροστά η οικονομία και να αποκαταστήσουν σε κάποιο βαθμό τις χαμένες θέσεις εργασίας που βιώνουμε τα τελευταία χρόνια». 

Ο Τάκης Παττίχης γεννήθηκε στον Κάτω Δρυ το 1927.                

Από νεαρή ηλικία μετανάστευσε στη Σκωτία, όπου έζησε και εργάστηκε για 14 χρόνια. Παρακολούθησε χημική μηχανική και διοίκηση επιχειρήσεων και έπειτα πήρε MBA. Ίδρυσε το 1960 στην Λεμεσό την T. Ch. Pattichis (Manufacturing Chemists), εταιρεία παραγωγής διοξειδίου του άνθρακα (CO2). Ακολούθως η εταιρεία ξεκίνησε την παραγωγή καλλυντικών και αεροζόλ, συμπεριλαμβανομένου του εντομοκτόνου Izikill, ενώ κατασκεύαζε και προϊόντα πολύ γνωστών εταιρειών του εξωτερικού για την Κύπρο και τη Μέση Ανατολή. Τη δεκαετία του 1970 οραματίστηκε τη δημιουργία φαρμακοβιομηχανίας στην Κύπρο και παρά τις δυσκολίες της εποχής τα κατάφερε. Το 1980 ίδρυσε τη Remedica Ltd ως ξεχωριστή εταιρεία, με αποκλειστικό σκοπό την παραγωγή και πώληση φαρμάκων για ανθρώπινη χρήση. 

«Όταν πρωτοξεκίνησα τα πράγματα ήταν αρκετά δύσκολα. Μόλις είχε ιδρυθεί η Κυπριακή Δημοκρατία, με την οικονομία να είναι σε πρώιμα στάδια. Ο περισσότερος κόσμος εργαζόταν στον πρωτογενή τομέα, πολύ λίγα άτομα είχαν τριτοβάθμια εκπαίδευση, ενώ η υποδομή σε πολλές περιοχές ήταν σχεδόν ανύπαρκτη», τόνιζε στο In Business. 
Στην αρχή ήταν ο μοναδικός που ήξερε να λειτουργεί το εργοστάσιο παραγωγής διοξειδίου του άνθρακα, ενώ θυμάται ότι για να ήταν βιώσιμο έπρεπε να λειτουργεί σε 24ωρη βάση. Έτσι, λόγω έλλειψης ειδικευμένου προσωπικού έπρεπε να είναι πολλές ώρες στο εργοστάσιο, οπόταν αρκετές φορές κοιμόταν στο αυτοκίνητο για να είναι εκεί. 

Συνυφασμένη με την ανάπτυξη της εταιρείας του ήταν η φιλανθρωπία: «Εισήγαγα από νωρίς την κοινωνική προσφορά προς τους συνανθρώπους μου, την ευρύτερη κοινωνία της Κύπρου και όχι μόνο»,  επισήμανε, ομολογώντας ότι συνήθως το έκανε σε χαμηλούς τόνους. Σήμερα η κοινωνική ευθύνη του συγκροτήματος εκτείνεται σε διάφορους τομείς, όπως η εκπαίδευση, η υγεία και το περιβάλλον.
 
Στη συνέντευξη σημειωνόταν ότι η Remedica παράγει 500, περίπου, φαρμακευτικά προϊόντα, διαθέτοντας 3.500 άδειες κυκλοφορίας ανά το παγκόσμιο, ενώ έχει καταθέσει το πρώτο δίπλωμα ευρεσιτεχνίας (πατέντα) για το προϊόν ιματινίμπη. Πρόκειται για ένα αναστολέα της πρωτεΐνης τυροσίνης κινάσης, που είναι ιδιαίτερα χρήσιμη για τη θεραπεία διαφόρων τύπων καρκίνου. Η έρευνα που πραγματοποίησε η Remedica οδήγησε σε μια εφεύρεση, η οποία επιτρέπει στα δισκία των 100mg και 400mg να παρασκευάζονται περιέχοντας μόνο 27%-29% ιματινίμπη ως ελεύθερη βάση. Αυτό δίνει την ευκαιρία διαφοροποίησης των εκδοχών, έτσι ώστε να μπορούν εύκολα να παρασκευαστούν ποιοτικά αποδεκτά δισκία.  «Αυτή η ελευθερία σημαίνει επίσης ότι η δραστική ουσία μπορεί να παρασκευαστεί σε μορφή κάψουλας από σκληρή ζελατίνη, κάτι το οποίο προσφέρει μια άλλη επιλογή για τον ασθενή», εξήγησε ο ίδιος. 
Από τα πρώτα προϊόντα της εταιρείας ήταν το Remedol, το Bralix και το Perofen, που μέχρι σήμερα αποτελούν μερικά από τα πρώτα σε πωλήσεις στο είδος τους. «Επιπλέον, μεγάλο κομμάτι των πωλήσεών μας αποτελούν τα ογκολογικά προϊόντα, ενώ παράλληλα η Remedica ειδικεύεται και στα καρδιοφάρμακα, καθώς και σε άλλες θεραπευτικές κατηγορίες. Έτσι, μέσα από επιλεγμένη στρατηγική, δεν βασιζόμαστε σε πολύ μεγάλο βαθμό σε κάποιο συγκεκριμένο προϊόν», σημείωσε.

Σταθμός στην ιστορία της εταιρείας ήταν το 1982, όταν έκανε τις πρώτες της εξαγωγές στις αγορές της Άπω Ανατολής. «Σήμερα», είχε τονίσει στην συνέντευξη, «η μετεξέλιξη της εταιρείας βρίσκει τη Remedica να είναι ένας από τους μεγαλύτερους εργοδότες στην Κύπρο, με εξαγωγικές δραστηριότητες σε περισσότερες από 100 χώρες σε όλες τις ηπείρους και με τα φαρμακευτικά της προϊόντα να χρησιμοποιούνται από εκατομμύρια ασθενείς ανά τον κόσμο». 

Δειτε Επισης

Παγκόσμια διάκριση για τη Δέσποινα Πολυβίου στις εξετάσεις επαγγελματικού επιπέδου του ICAEW
Παρουσίαση βιβλίου «Σπύρος Κυπριανού: Στη μάχη της ιστορίας όπως την έζησα 1932-1959»
Nobu Matshuhisa: Η αγάπη του για την κυπριακή κουζίνα και η επέκταση στην Ευρώπη
Βαρδής Βαρδινογιάννης: Το κτίσιμο μιας επιχειρηματικής αυτοκρατορίας και η τεράστια κοινωνική προσφορά
Έφυγε από την ζωή ο Έλληνας εφοπλιστής και επιχειρηματίας Βαρδής Βαρδινογιάννης
Διευθύντρια για πολυμερείς υποθέσεις στο DG TRADE η Μυρτώ Ζαμπάρτα-Διορίστηκε από την Κομισιόν
Η fashion designer Βασιλική Χαρίτωνος στο 1ο Ευρωπαϊκό Φεστιβάλ Τέχνης και Πολιτισμού Αναπηρίας DIS
Ο ιδρυτής της M. Residence Νικόλας Μιχαλιάς στη λίστα «40 under 40» του Fortune Greece-«Είναι ένας πρωτοπόρος»
Ο Νικόλας Στρατής, μέλος του ICAEW, στην υψηλού κύρους επιτροπή IFAC Young Leaders Collective
Κυκλοφόρησε η βιογραφία της Ζέτας Αιμιλιανίδου-H χαρισματική προσωπικότητα και το σημαντικό της έργο