Ανεργία, απασχόληση και λύσεις μετά το Μνημόνιο

Ενώ η ανεργία παρουσιάζει, έστω και μικρή, πτώση τα μη εξυπηρετούμενα παραμένουν σταθερά πάνω από το 50% σε σχέση με το σύνολο του δανειακού χαρτοφυλακίου των κυπριακών τραπεζών. 

Λίγες μέρες μετά την έξοδο της Κύπρου από το Μνημόνιο, τέλη Μαρτίου, η κυπριακή πολιτεία καλείται να χαράξει την στρατηγική για την επόμενη μέρα. Η ανάπτυξη της αγοράς καθορίζει το μέλλον και την πάντα αναγκαία σταθερότητα της οικονομίας. Καθοριστικότερο ζήτημα όλων αποτελεί το ισοζύγιο μεταξύ δαπανών και εσόδων του κράτους, την ώρα που αναζητεί όλο και περισσότερους τρόπους για ενίσχυση της απασχόλησης μέσω προγραμμάτων στήριξης των επιχειρήσεων ή και χορήγησης μέρους του μισθού νεοεισερχόμενων στην αγορά εργασίας. 

Παράλληλα, τόσο η κυβέρνηση της χώρας όσο και η ΕΕ ευρύτερα στοχεύουν σε ενίσχυση της απασχόλησης μέσω των νέων αλλά και των υφιστάμενων μικρομεσαίων επιχειρήσεων, πέραν των καθιερωμένων προγραμμάτων για μεγαλύτερες εταιρείες. Χαρακτηριστικά τονίζεται ότι στην Ευρώπη υπάρχουν κάπου 30 εκατ. άνεργοι και θα μπορούσαν όλοι να βρουν εργασία, εάν κάθε μία από τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις άνοιγε μία μόνο θέση εργασίας. 

Την ίδια ώρα οι παγοποιημένες θέσεις στο δημόσιο, οι περιορισμένοι μισθοί και απολαβές των εργαζομένων, οι ανακατατάξεις στον τραπεζικό κλάδο και η ισχυρή πτώση στην αγορά ακινήτων έχουν –εν πολλοίς- καθορίσει τα σημερινά δεδομένα στην αγορά εργασίας. Βάσει αυτών των δεδομένων η πολιτεία αναζητεί λύσεις έναντι του καθοριστικής σημασίας ζητήματος της ανεργίας. 

Το επίκαιρο θέμα της απασχόλησης και οι μεταρρυθμίσεις της κυβέρνησης στα εργασιακά θέματα καθώς και ο ρόλος και η ευθύνη των κοινωνικών εταίρων θα συζητηθούν σε απογευματινή συζήτηση που διοργανώνει ο Δημοκρατικός Συναγερμός. Η συζήτηση  με θέμα: «Η απασχόληση στο επίκεντρο της αναπτυξιακής τροχιάς της Κύπρου», θα διεξαχθεί την Παρασκευή 15 Απριλίου 2016, στις 16:30, στο Πολιτιστικό Κέντρο του Ευρωπαϊκού Πανεπιστήμιου Κύπρου. Στη συζήτηση θα συμμετάσχουν η Υπουργός Εργασίας, Πρόνοιας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων, Ζέτα Αιμιλιανίδου, ο Γιώργος Παντελίδης, Πρόεδρος Κυπριακού Συνδέσμου Διεύθυνσης Ανθρώπινου Δυναμικού, ο Μάριος Τσιακκής, Γενικός Γραμματέας του ΚΕΒΕ, ο Μιχάλης Αντωνίου, Γενικός Διευθυντής της ΟΕΒ, ο Ανδρέας Μάτσας, Αν. Γενικός Γραμματέας της ΣΕΚ και ο Γλαύκος Χατζηπέτρου, Γενικός Γραμματέας της ΠΑΣΥΔΥ. Εισαγωγική τοποθέτηση στην εκδήλωση θα κάνει ο Πρόεδρος του Δημοκρατικού Συναγερμού, κ. Αβέρωφ Νεοφύτου ενώ συντονιστής της εκδήλωσης θα είναι ο πρώην Γ.Γ της ΣΕΚ και Πρόεδρος του Δ.Σ της ΑνΑΔ, κ. Δημήτρης Κιττένης. 

Για το αναλυτικό πρόγραμμα της εκδήλωσης κάντε κλικ ΕΔΩ.
Είσοδος ελεύθερη / Απαραίτητη η δήλωση συμμετοχής μέχρι 15 Απριλίου.  

Πληροφορίες εκδήλωσης
Οργανωτής: Δημοκρατικός Συναγερμός
Γραμματεία: IMH 
Χώρος διεξαγωγής: Πολιτιστικό Κέντρο Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου Κύπρου, Λευκωσία
Για περισσότερες πληροφορίες επικοινωνήστε με: ΙΜΗ, τηλ.: 22505555, ιστοσελίδα: www.imhbusiness.com

Δειτε Επισης

Διάλεξη του διακεκριμένου επιχειρηματία John Christodoulou στο Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο Κύπρου
Δράσεις από CNP Ασφαλιστική και Αστυνομία Κύπρου για καλλιέργεια κουλτούρας οδικής ασφάλειας
Απονομή υποτροφιών της Safe Bulkers, Inc. για το ακαδημαϊκό έτος 2024-2025(pics)
Primetel Business Networking Event: Συνάντηση κορυφής του κυπριακού επιχειρείν
Οι ομιλητές του 15ου Συνταξιοδοτικού Φόρουμ
Οι Γενικές Ασφάλειες αναθεωρούν τη «Δήλωση Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων»
Δρ. Μαρίνος Σωτηρίου: Ανανωρισμένος όμιλος ο HHG-Κανένας κίνδυνος από τις εξαγορές νοσοκομείων
Η EMBIO Diagnostics βάζει το στίγμα της στη διεθνή σκηνή του GITEX 2024
Action Global Communications: Απέσπασε 10 βραβεία Carob και κατέκτησε την πρωτιά στην κατηγορία Digital με 3 χρυσά βραβεία
Συνεχίζονται οι διαλέξεις της ΕΚΚ σε σχολεία στο πλαίσιο συμμετοχής της στην Παγκόσμια Εβδομάδα Επενδυτή