Powered by

Κομισιόν: Δημοσιοποίηση φορολογικών εκθέσεων μεγάλων εταιρειών

Την υποχρεωτική δημοσιοποίηση εκθέσεων φορολογικών στοιχείων και κυρίως στοιχείων για το πού πραγματοποιούν τα κέρδη τους, από τις μεγάλες εταιρείες με έσοδα άνω των 750 εκατομμυρίων ευρώ, με στόχο την αντιμετώπιση της μεγάλης κλίμακας φοροδιαφυγής, ζήτησε η Κομισιόν από το Στρασβούργο.

Οι εταιρείες θα πρέπει να δημοσιεύουν συγκεντρωτικά στοιχεία για το σύνολο των φόρων που καταβάλλουν εκτός ΕΕ, με στόχο να αυξηθεί ο έλεγχος και η πίεση από τους πολίτες για αναλογικότερη και δικαιότερη φορολόγησή τους. Η Κομισιόν εκτιμά ότι 50 ως 70 δις φορολογητέας ύλης χάνονται ετησίως, καθώς μεγάλες εταιρίες μεταφέρουν τα κέρδη τους από το ένα κράτος μέλος στο άλλο για να επωφεληθούν από τα διαφορετικά συστήματα.

Η Κομισιόν ζητά από το Συμβούλιο και το Κοινοβούλιο να εγκρίνουν αυστηρότερες απαιτήσεις διαφάνειας για τις δραστηριότητες των εταιρειών σε χώρες που δεν τηρούν τα διεθνή πρότυπα χρηστής διακυβέρνησης στον τομέα της φορολογίας, αλλά και την κατάρτιση καταλόγου “φορολογικής δικαιοδοσίας”, ώστε να κλείσουν τα νομικά κενά.

Ο αντιπρόεδρος της Επιτροπής Βάλντις Ντομπρόβσκις, αρμόδιος για το Ευρώ και τον Κοινωνικό Διάλογο, δήλωσε ότι «η πάταξη της φοροαποφυγής αποτελεί βασική προτεραιότητα αυτής της Επιτροπής. Η στενή συνεργασία μεταξύ των φορολογικών αρχών πρέπει να συνοδεύεται από δημόσια διαφάνεια. Σήμερα, θέτουμε στη διάθεση του κοινού τα στοιχεία για το φόρο εισοδήματος που καταβάλλουν οι πολυεθνικοί όμιλοι, χωρίς περαιτέρω επιβαρύνσεις για τις ΜΜΕ και τηρώντας δεόντως το επιχειρηματικό απόρρητο. Εγκρίνοντας τη συγκεκριμένη πρόταση, η Ευρώπη καταδεικνύει τον ηγετικό της ρόλο στην πάταξη της φοροαποφυγής».

Ο Επίτροπος Τζόναθαν Χιλ δήλωσε από πλευράς του ότι «οι οικονομίες και οι κοινωνίες μας εξαρτώνται από ένα φορολογικό σύστημα που να είναι δίκαιο - αρχή που ισχύει τόσο για τα άτομα όσο και για τις επιχειρήσεις. Ακόμη και σήμερα, ορισμένες πολυεθνικές εταιρείες, κάνοντας χρήση περίπλοκων φορολογικών ρυθμίσεων, καταφέρνουν να καταβάλλουν σχεδόν κατά ένα τρίτο λιγότερο φόρο σε σχέση με τις εταιρείες που δραστηριοποιούνται σε μία μόνο χώρα. Η πρότασή μας για μεγαλύτερη διαφάνεια θα συμβάλει στη μεγαλύτερη λογοδοσία των εν λόγω εταιρειών. Επίσης, θα προαγάγει τον θεμιτό ανταγωνισμό μεταξύ των εταιρειών, ανεξαρτήτως του μεγέθους τους».

Η πρόταση τροποποιεί τη λογιστική οδηγία (οδηγία 2013/34/EΕ), έτσι ώστε οι μεγάλοι όμιλοι να υποχρεούνται να δημοσιεύουν κάθε χρόνο έκθεση, η οποία θα δημοσιοποιεί τα κέρδη τους και τους φόρους που οφείλουν και που καταβάλλουν σε κάθε κράτος μέλος χωριστά. Τα στοιχεία αυτά θα παραμένουν διαθέσιμα για πέντε χρόνια. Η παροχή συναφών πληροφοριών (κύκλος εργασιών, αριθμός υπαλλήλων και φύση δραστηριοτήτων) θα επιτρέπει μια τεκμηριωμένη ανάλυση. Οι πληροφορίες αυτές θα πρέπει να δημοσιοποιούνται για κάθε χώρα της ΕΕ στην οποία δραστηριοποιείται μια εταιρεία, καθώς και για τις περιοχές φορολογικής δικαιοδοσίας που δεν συμμορφώνονται με τα πρότυπα της χρηστής φορολογικής διακυβέρνησης (τους λεγόμενους «φορολογικούς παραδείσους»). Θα πρέπει επίσης να παρέχονται συγκεντρωτικά στοιχεία για πράξεις σε άλλες περιοχές φορολογικής δικαιοδοσίας στον υπόλοιπο κόσμο. Η πρόταση έχει μελετηθεί προσεκτικά, ώστε να εξασφαλίζεται η μη δημοσίευση εμπιστευτικών επιχειρηματικών πληροφοριών.

ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

Ισπανία: Σε υψηλό τριών μηνών ο πληθωρισμός τον Νοέμβριο
ΗΠΑ: Με ρυθμό 2,8% «έτρεξε» η οικονομία το τρίτο τρίμηνο
Goldman Sachs: Τι προτείνει στους επενδυτές για το 2025
Γκούλσμπι (Fed): Πρέπει να επιβραδυνθεί ο ρυθμός μείωσης των επιτοκίων
Bitcoin: Tι σημαίνει για την τιμή του η πιθανή δημιουργία εθνικού αποθέματος στις ΗΠΑ
ΗΠΑ: Η επιλογή του Μπέσεντ για το Υπουργείο Οικονομικών δίνει «ανάσα» στις παγκόσμιες αγορές
Banco BPM: Εξετάζει την εξαγορά της από την UniCredit-Στα $11 δις η προσφορά
Τι είναι και γιατί ενδέχεται να αλλάξει το «φρένο χρέους» της Γερμανίας
Bitcoin: Τριήμερη πτώση 6%-Φρέναρε στα $94.000
Fed: Οι προειδοποιήσεις για το χρέος και τον εμπορικό πόλεμο-Τι δείχνει η εξαμηνιαία έκθεση