Σόιμπλε: Πρόβλημα τα χαμηλά επιτόκια της ΕΚΤ
18:38 - 12 Απριλίου 2016
Η διατήρηση των επιτοκίων σε χαμηλά επίπεδα ρεκόρ από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα προκαλεί «τεράστια προβλήματα» για τις τράπεζες και τους συνταξιούχους της Γερμανίας και κινδυνεύει να υποσκάψει την υποστήριξη των ψηφοφόρων για την ευρωπαϊκή ολοκλήρωση δήλωσε στο Reuters ο Υπουργός Οικονομικών της χώρας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.
Ωστόσο, ο βετεράνος Υπουργός είπε ότι θα ήταν να λάθος να κατηγορηθεί εξ` ολοκλήρου γι αυτή την κατάσταση πραγμάτων η ΕΚΤ, τονίζοντας ότι δεν πρέπει να βασιζόμαστε στις κεντρικές τράπεζες και μόνο για την ανάκτηση της οικονομικής ανάπτυξη και κάλεσε αντ` αυτού την Ευρώπη να προχωρήσει πιο γρήγορα τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις.
«Αναντίλεκτα, η πολιτική των χαμηλών επιτοκίων προκαλεί τεράστια προβλήματα για τις τράπεζες και όλο τον χρηματοοικονομικό τομέα στη Γερμανία», ανέφερε ο 73χρονος. Αυτό, πρόσθεσε, «ισχύει επίσης για τις πρόνοιες συνταξιοδότησης».
«Γι αυτό πάντοτε υποδεικνύω ότι αυτό δεν ενισχύει απαραίτητα την ετοιμότητα των πολιτών να εμπιστευτούν την Ευρωπαϊκή ολοκλήρωση», σημειώνει στη συνέντευξή του στο πρακτορείο ειδήσεων.
Συμφωνία με Ελλάδα ως το τέλος Απριλίου
Σε σχέση με την Ελλάδα, ο κ. Σόιμπλε ανέφερε ότι ο ίδιος δεν βλέπει να υπάρχει ανάγκη για αναδιάρθρωση του χρέους.
«Οι συμφωνίες του περασμένου καλοκαιριού είναι ξεκάθαρες: αν η πρώτη αξιολόγηση του προγράμματος ολοκληρωθεί επιτυχώς και διαφανεί ακόμη η ανάγκη να γίνει κάτι για τη βιωσιμότητα του χρέους τότε θα το συζητήσουμε», είπε.
Μέχρι στιγμής, πρόσθεσε, «δεν μπορώ να διακρίνω από την ανάλυση της βιωσιμότητας του χρέους μια ανάγκη αναδιάρθρωσης του».
Αυτή τη στιγμή δεν βλέπω να υπάρχει ανάγκη για κάτι τέτοιο, συμπλήρωσε.
Σε σχέση με το ΔΝΤ, ο κ. Σόιμπλε ανέφερε ότι «η συμμετοχή του ΔΝΤ στο πρόγραμμα έχει συμφωνηθεί». Σίγουρα, σημείωσε, «δεν θα αφήσουμε να μας εκβιάσουν. Θα υποστηρίξουμε τις συμφωνίες αλλά αυτό πρέπει να πράξουν και άλλοι».
Ο Υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας είπε ακόμη ότι η αξιολόγηση της συμμόρφωσης της Αθήνας με το πρόγραμμα διάσωσής της θα συζητηθεί στο περιθώριο συναντήσεων του ΔΝΤ και των G20 στην Ουάσινγκτον αυτή την εβδομάδα και πρόσθεσε ότι μια συμφωνία φαίνεται να είναι εφικτό να επιτευχθεί ως το τέλος Απριλίου.
«Είμαι βέβαιος ότι θα φτάσουμε σε μια φιλική διευθέτηση. Δεν θα βρεθούμε αντιμέτωποι και πάλι με μια ελληνική κρίση φέτος», συμπλήρωσε.
Την ίδια ώρα διαβεβαίωσε ότι «ουδείς απαιτεί όπως η Ελλάδα εφαρμόσει τα πάντα επακριβώς». Πρόσθεσε, ωστόσο, ότι θα πρέπει οι αριθμοί του τελικού αποτελέσματος να `βγαίνουν` και ότι οι προϋποθέσεις που θα συμφωνηθούν θα πρέπει να είναι στην ίδια γραμμή πλεύσης με τα όσα συμφωνήθηκαν το περασμένο καλοκαίρι.
«Είναι σημαντικό η Ελλάδα να μην αμφισβητεί συνεχώς αυτά που έχουμε συμφωνήσει μαζί. Δεν είναι έτσι που κάποιος κτίζει εμπιστοσύνη», είπε.
ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ