Συλλούρης: Στην πραγματική οικονομία θα στηριχθεί η επανεκκίνηση

Τις τράπεζες να λειτουργήσουν προς ενίσχυση της πραγματικής οικονομίας με την παροχή δανείων, σε συνδυασμό με τη μείωση των μη εξυπηρετούμενων χορηγήσεων καλεί ο Δημήτρης Συλλούρης. Σε συνέντευξή του στο InBusinessNews, ο τέως πρόεδρος του ΕΥΡΩΚΟ, το οποίο πλέον συγχωνεύθηκε με το Κίνημα «Αλληλεγγύη», σημειώνει ότι μετά την έξοδο από μνημόνιο, πρόκληση αποτελεί η στήριξη των ανέργων, των επιχειρήσεων που είχαν βάλει λουκέτο λόγω της οικονομικής κρίσης, καθώς επίσης και πολιτών, οι οποίοι έχασαν τις μετοχές ή τα αξιόγραφά τους.

Πώς αξιολογείτε την πορεία της κυπριακής οικονομίας μετά την έξοδο από το μνημόνιο;
Δυστυχώς αν και η έξοδος από το μνημόνιο αποτελεί ένα θετικό βήμα, εντούτοις δεν ταυτίζεται με την έξοδο από την ανεργία, την φτώχεια, την ταλαιπωρία του κόσμου, την κατά κάποιο τρόπο δικαίωση και μετριασμό των ζημιών που υπέστησαν οι πολίτες, οι οποίοι έχασαν τα αξιόγραφα ή κουρεύτηκαν οι καταθέσεις τους. Η ανάπτυξη της οικονομίας δεν οδήγησε σε δημιουργία νέων θέσεων εργασίας και μείωση της ανεργίας. Εφαρμόστηκαν μεταρρυθμίσεις για να εξέλθουμε από το μνημόνιο, αλλά το πρόγραμμα δεν εφαρμόστηκε στο σύνολό του, καθώς δεν υλοποιήθηκαν σημαντικές μεταρρυθμίσεις όπως το ΓεΣΥ ή η πρόνοια για συνεταιρισμό ιδιωτικού και δημόσιου τομέα σε έργα ανάπτυξης με στόχο τη δημιουργία θέσεων εργασίας. Επίσης, δεν υιοθετήθηκαν εισηγήσεις -όπως η τοποθέτηση οροφής μισθών- οι οποίες θα μπορούσαν να συμβάλουν στην ανάπτυξη και να φέρουν εξοικονομήσεις στο κράτος.

Ποιες είναι οι προκλήσεις της επόμενης μέρας της εξόδου από το μνημόνιο;
Όπως γνωρίζετε το μνημόνιο εγκρίθηκε με την δική μου ψήφο, καθώς το στήριξα ως μία άλλη λύση τη δεδομένη στιγμή. Ωστόσο, θα  έπρεπε ταυτόχρονα να καταρτίσουμε ένα δικό μας πρόγραμμα, αφενός όχι μόνο μερικής αλλά συνολικής εφαρμογής του μνημονίου και αφετέρου υιοθέτησης παράλληλου προγράμματος. Με βάση τα τωρινά δεδομένα, θα πρέπει οι τράπεζες να λειτουργήσουν για ενίσχυση της πραγματικής οικονομίας παρέχοντας δάνεια. Εξάλλου, θα πρέπει τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα να προχωρήσουν σε μειώσεις των μη εξυπηρετούμενων δανείων υιοθετώντας δραστικές τραπεζιτικές δράσεις και όχι να κρύβονται πίσω από νόμους, όπως τον περί αφερεγγυότητας και τον περί εκποιήσεων, οι οποίοι στο τέλος της ημέρας πλήττουν και τις ίδιες. Κρίνουμε ότι οι συγκεκριμένοι νόμοι κακώς ψηφίστηκαν γιατί ουσιαστικά περιπλέκουν ακόμα περισσότερο το πρόβλημα με τα ΜΕΔ. Με την επαναλειτουργία της Βουλής θα εισηγηθούμε εκ νέου την απαλλαγή των εγγυητών όταν οι τράπεζες εκποιούν μία περιουσία σε αξία κάτω του 80%. Παράλληλα, προτεραιότητα πέραν από τη μείωση της ανεργίας, θα πρέπει να είναι η παραχώρηση κινήτρων σε εταιρείες που οδηγήθηκαν σε κλείσιμο. Το μνημόνιο ήταν αναγκαίο, εντούτοις δεν ήταν σωστό, μιας και στην προσπάθειά μας να στηριχθούν οι τράπεζες, εν τέλει ούτε αυτές στηρίχθηκαν, ενώ ταυτόχρονα καταστράφηκε η πραγματική οικονομία. Τώρα που υποτίθεται έχουμε απελευθερωθεί από το μνημόνιο είναι αναγκαίο ένα νέο όραμα για την οικονομία.

«Δεν θα αφήσουμε να ξεχαστεί η απονομή δικαιοσύνης»
Πιστεύετε ότι θα αισθανθούν οι ίδιοι οι πολίτες την ανάπτυξη της οικονομίας;

Διερωτώμαι πώς θα αντιληφθούν οι πολίτες την ανάπτυξη όταν παραμένουν άνεργοι, όταν έχουν βάλει λουκέτο οι επιχειρήσεις τους και όταν τα παιδιά τους αναγκάζονται είτε να βρίσκονται στην ανεργία είτε να αμείβονται με πολύ χαμηλούς μισθούς ή ακόμα και να μεταναστεύουν. Πώς οι πολίτες θα νιώσουν την ανάπτυξη της οικονομίας όταν τους πήραμε τις μετοχές τους χωρίς να τους δοθεί κάποιο αντάλλαγμα ή όταν έχουν απολυθεί υπάλληλοι από τις τράπεζες αλλά την ίδια ώρα παρακρατούνται τα ταμεία προνοίας τους; Εισήγησή μας παραμένει όπως οι παλιοί μέτοχοι των τραπεζών λάβουν σε μετοχές την περιουσία των τραπεζών στα κατεχόμενα, η οποία λογίζεται μηδενικής αξίας στις οικονομικές τους καταστάσεις. Ταυτόχρονα, έχουμε εισηγηθεί την οροφή μισθών προκειμένου να υπάρξουν εξοικονομήσεις για μικρά έργα ανάπτυξης και στήριξης των ανέργων.

Πιστεύετε ότι τελικά θα τιμωρηθούν όσοι ευθύνονται για την κατάρρευση της οικονομίας; Ποιος ο ρόλος της Βουλής στη βελτίωση της απονομής δικαιοσύνης για τις συγκεκριμένες υποθέσεις;
Δεν μπορώ να γνωρίζω κατά πόσο θα τιμωρηθούν οι υπαίτιοι της οικονομικής τραγωδίας. Ωστόσο, σας διαβεβαιώνω ότι εμείς θα επιμείνουμε για την τιμωρία τους, καθώς δεν θα αφήσουμε το ζήτημα να ξεχαστεί. Έχει δημιουργηθεί κουλτούρα ανάδειξης σκανδάλων μέσω της κοινοβουλευτικής επιτροπής θεσμών, η οποία θα συνεχιστεί σε όλα τα επίπεδα και σε όλο το βάθος που χρειάζεται. Θα είμαστε εκεί να υπενθυμίζουμε για την ανάγκη απονομής δικαιοσύνης, η οποία θα αποδοθεί πρώτον με την τιμωρία των ενόχων και την επιστροφή των χρημάτων που καταχράστηκαν και δεύτερο με δράσεις ενίσχυσης όσων έχασαν τις δουλειές τους, έκλεισαν οι εταιρείες τους, έχασαν τις μετοχές ή τα αξιόγραφά τους.

 

Δειτε Επισης

Παγκόσμια διάκριση για τη Δέσποινα Πολυβίου στις εξετάσεις επαγγελματικού επιπέδου του ICAEW
Παρουσίαση βιβλίου «Σπύρος Κυπριανού: Στη μάχη της ιστορίας όπως την έζησα 1932-1959»
Nobu Matshuhisa: Η αγάπη του για την κυπριακή κουζίνα και η επέκταση στην Ευρώπη
Βαρδής Βαρδινογιάννης: Το κτίσιμο μιας επιχειρηματικής αυτοκρατορίας και η τεράστια κοινωνική προσφορά
Έφυγε από την ζωή ο Έλληνας εφοπλιστής και επιχειρηματίας Βαρδής Βαρδινογιάννης
Διευθύντρια για πολυμερείς υποθέσεις στο DG TRADE η Μυρτώ Ζαμπάρτα-Διορίστηκε από την Κομισιόν
Η fashion designer Βασιλική Χαρίτωνος στο 1ο Ευρωπαϊκό Φεστιβάλ Τέχνης και Πολιτισμού Αναπηρίας DIS
Ο ιδρυτής της M. Residence Νικόλας Μιχαλιάς στη λίστα «40 under 40» του Fortune Greece-«Είναι ένας πρωτοπόρος»
Ο Νικόλας Στρατής, μέλος του ICAEW, στην υψηλού κύρους επιτροπή IFAC Young Leaders Collective
Κυκλοφόρησε η βιογραφία της Ζέτας Αιμιλιανίδου-H χαρισματική προσωπικότητα και το σημαντικό της έργο