Powered by

Aπορρίφθηκε αγωγή επενδυτών κατά του κουρέματος των ελληνικών ομολόγων

Οι Γερμανοί ομολογιούχοι, οι οποίοι επιδιώκουν να ανατρέψουν την απόφαση για "κούρεμα" των ελληνικών ομολόγων το 2012, δεν μπορούν να επιτύχουν το σχέδιό τους μέσω των γερμανικών δικαστηρίων.

Όπως μεταδίδει το πρακτορείο Bloomberg, το ανώτατο γερμανικό αστικό δικαστήριο (Federal Court of Justice) απέρριψε αγωγή που είχαν καταθέσει Γερμανοί επενδυτές, αναφέροντας ότι δεν έχει δικαιοδοσία στην ελληνική Κυβέρνηση.

Το κούρεμα της αξίας των ομολόγων αποφασίσθηκε από το ελληνικό Υπουργικό Συμβούλιο με βάση νόμο του 2012, σημείωσε το Δικαστήριο σε ανάρτηση που έκανε στην ιστοσελίδα του. "Ένα κράτος δεν μπορεί να υπόκειται σε ξένη δικαιοδοσία, αυτό θα ήταν ασύμβατο με την αρχή της ισότητας στην κυριαρχία των κρατών", σημείωσαν οι δικαστές.

Η απόφαση αυτή είναι αρνητική για εκατοντάδες Γερμανούς ενάγοντες, που είχαν βασίσει τις ελπίδες τους στα δικαστήρια της χώρας τους, σημειώνει το Bloomberg.

Οι ομολογιούχοι υποστηρίζουν ότι το 2012 η Ελλάδα τους ανάγκασε να ανταλλάξουν τους τίτλους τους με νέα κρατικά ομόλογα με σημαντικά χαμηλότερη ονομαστική αξία.

Ο Φραντς Μπράουν, ένας συνήγορος εναγόντων, δήλωσε ότι θα προσφύγει στο Συνταγματικό Δικαστήριο της Γερμανίας για να ανατρέψει την απόφαση. Το Συνταγματικό Δικαστήριο μπορεί να εξετάσει εφέσεις κατά δράσης οποιασδήποτε Κυβέρνησης, αν οι ενάγοντες υποστηρίξουν ότι αυτή παραβιάζει το σύνταγμα, αναφέρει το δημοσίευμα.

ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

Στο 2,2% η ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας το α’ τρίμηνο
Στο 10,4% αυξήθηκε η ανεργία στην Ελλάδα το πρώτο τρίμηνο του 2025
S&P: Εγκρίνει την πρόωρη εξόφληση δανείων του πρώτου μνημονίου-Θετικές οι προοπτικές κερδοφορίας των ελληνικών τραπεζών
Αύξηση 6,8% στις τιμές διαμερισμάτων στην Ελλάδα το πρώτο τρίμηνο-Οι διαφορές ανάμεσα σε νέα και παλαιά
Άνοδος παραγωγής και νέων παραγγελιών το Μάιο στην Ελλάδα
Eπιβεβαίωσε στη βαθμίδα ΒΒΒ με σταθερές προοπτικές το ελληνικό αξιόχρεο o Scope
Στο 8,3% μειώθηκε η ανεργία στην Ελλάδα τον Απρίλιο
UBS: Η ελληνική οικονομία εμφανίζει ισχυρή δυναμική και ανθεκτικότητα-Θετικοί ρυθμοί ανάπτυξης και αποκλιμάκωση χρέους
Γ. Κοντόπουλος: Τα δύο κρίσιμα «παράθυρα» για την αναβάθμιση του ελληνικού Χρηματιστηρίου
Χρηματιστήριο Αθηνών: Το νέο στοίχημα, τα ατού της αγοράς και οι εξωτερικοί κίνδυνοι