EY: Μικρή η συμμετοχή γυναικών στα ΔΣ κυπριακών εταιρειών

Το ποσοστό συμμετοχής των γυναικών στα διοικητικά συμβούλια των κυπριακών εταιρειών ανέρχεται σε 10%, ενώ η εκπροσώπησή τους σε ηγετικές θέσεις επιχειρήσεων ανέρχεται στο 19% σύμφωνα με τα αποτελέσματα παγκόσμιας μελέτης που διενεργήθηκε σε συνεργασία της ΕΥ και του Διεθνές Ινστιτούτου Peterson.

Για την έρευνα, η οποία είναι η  μεγαλύτερη έρευνα αυτού του είδους που πραγματοποιήθηκε ποτέ ανά τον κόσμο, συγκεντρώθηκαν στοιχεία από σχεδόν 22 χιλιάδες εισηγμένες εταιρείες σε 91 χώρες.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της μελέτης μόνο πέντε χώρες στον κόσμο έχουν ποσοστό γυναικών 30% και άνω ανάμεσα στα διευθυντικά τους στελέχη, ενώ η Νορβηγία είναι η μοναδική χώρα όπου η παρουσία των γυναικών στα διοικητικά συμβούλια υπερβαίνει το 30%. Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός ότι εταιρείες με σημαντικά ποσοστά γυναικών σε ηγετικές θέσεις—30% και άνω—σημειώνουν αύξηση μέχρι και 6% στα καθαρά τους κέρδη.

Η έρευνα διαπίστωσε ότι οι χώρες με τη μεγαλύτερη πρόοδο ως προς την εκπροσώπηση γυναικών σε ηγετικές θέσεις είναι η Βουλγαρία (37%), η Λετονία (36%), οι Φιλιππίνες (33%), η Σλοβενία (33%) και η Ρουμανία (32%). Ως προς τη συμμετοχή γυναικών στα διοικητικά συμβούλια, οι πέντε πρώτες χώρες είναι η Νορβηγία (40%), η Λετονία (25%), η Ιταλία (24%), η Φινλανδία (23%) και η Βουλγαρία (22%).

Παρόλο που οι δείχτες της ισότητας των φύλων στις επιχειρήσεις διαφέρουν σημαντικά από χώρα σε χώρα, στις περισσότερες χώρες παρατηρούνται ποσοστά κάτω του 30% σε γυναίκες εκτελεστικούς διευθυντές, μέλη διοικητικών συμβουλίων και διοικητικών στελεχών, με τις μεγαλύτερες οικονομίες του πλανήτη, τις Ηνωμένες Πολιτείες, την Κίνα και την Ιαπωνία, να μένουν εκτός των πρώτων δέκα θέσεων σε κάθε κατηγορία.

Η ΕΥ, ως υποστηρικτής της προσπάθειας «Δέσμευση για την Ισότητα», ανανεώνει την υπόσχεσή της να συμβάλει ουσιαστικά στην πρόοδο των γυναικών και καλεί άτομα και εταιρείες να κάνουν τα λόγια τους πράξη στη διαδικασία επίτευξης αυτού του στόχου.

Ως χορηγός του ‘Pledge For Parity’ (Δέσμευση για την Ισότητα), η ΕΥ, στο πλαίσιο της Παγκόσμιας Ημέρας της Γυναίκας 2016, επιβεβαιώνει τη δέσμευσή της να συμβάλει στην ταχύτερη εξέλιξη των γυναικών στο επιχειρηματικό περιβάλλον και απευθύνει έκκληση σε άτομα και επιχειρήσεις να προχωρήσουν από την απλή συζήτηση του θέματος, σε συγκεκριμένες πρωτοβουλίες με στόχο την ισότητα των φύλων.

Σκοπός της Παγκόσμιας Ημέρας Γυναίκας (8 Μαρτίου) είναι η ανάδειξη των επιτευγμάτων των γυναικών σε όλο τον κόσμο στους τομείς της οικονομίας, του πολιτισμού, της κοινωνίας και της πολιτικής. 

Υποστηρίζοντας την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας, η ΕΥ έχει αναπτύξει και προτείνει μια σειρά από δεσμεύσεις. Προέκυψαν από τη δική της εμπειρία σε συνδυασμό με την έρευνα σχετικά με το τι μπορεί να συμβάλει περισσότερο στο να κλείσει η ψαλίδα μεταξύ των δύο φύλων. Περιλαμβάνουν πρακτικά μέτρα που μπορεί να λάβει ένας οργανισμός για την προώθηση των γυναικών στις επιχειρήσεις και την ευρύτερη κοινότητα. Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να διαβάσουν και να προσυπογράψουν τις δεσμεύσεις μέσω της ιστοσελίδας International Women’s Day. 

Στη συνέχεια, η ΕΥ και η ιστοσελίδα της Παγκόσμιας Ημέρας της Γυναίκας τους καλεί να εμπνεύσουν και άλλους, κοινοποιώντας τη δέσμευσή τους με τη βοήθεια των μέσων κοινωνικής δικτύωσης, χρησιμοποιώντας τα hashtags #PledgeForParity και #IWD2016. 

Η EY επιδιώκει να βοηθήσει άτομα και οργανισμούς να προωθήσουν την ισότητα των φύλων  στο χώρο εργασίας μέσω της πλατφόρμας Women. Fast forward. Σκοπός της πλατφόρμας είναι να δράσει σαν καταλύτης, δίνοντας την έμπνευση σε άτομα να βάλουν την ισότητα των φύλων ψηλά στη λίστα προτεραιοτήτων τους και να βοηθήσει τους οργανισμούς να λάβουν ουσιαστικά μέτρα για την ανέλιξη των γυναικών στο χώρο εργασίας.

Δειτε Επισης

Συνεχίζονται οι διαλέξεις της ΕΚΚ σε σχολεία στο πλαίσιο συμμετοχής της στην Παγκόσμια Εβδομάδα Επενδυτή
Πανεπιστήμιο Νεάπολις Πάφος: Όραμα και αριστεία στην 15η τελετή αποφοίτησης
ΠΔΣ: Θα συνεχίσει να υπερασπίζεται τις βασικές αρχές που διέπουν το δικηγορικό λειτούργημα
GNOMI Integrated Communications: Κέρδισε την πρωτιά στα Carob Awards 2024
Επιχειρηματική ανάπτυξη με τις ευλογίες… της ΤΝ
Georgios Leontaris: Στρατηγικές διαχείρισης επενδύσεων στο κύμα των παγκόσμιων αλλαγών
Επενδυτικές ευκαιρίες από την AstroBank
Mamas & Papas: Το βρετανικό brand που φέρνει στην Κύπρο ο όμιλος Voici La Mode
Πέραν των 170 εκ. ευρώ θα μοιραστούν ΕΟΑ, δήμοι και κοινότητες το 2025-Οι χορηγίες και οι πιστώσεις
Πώς η ΕΤΥΦΑ πέτυχε τον...απεγκλωβισμό του «Προμηθέα» και άνοιξε τον δρόμο για έλευση φυσικού αερίου στην Κύπρο