powered by

Στην Ολομέλεια στις 17/3 οι καταχρηστικές ρήτρες των τραπεζών

Στις 17 Μαρτίου στην Ολομέλεια της Βουλής οδηγείται η πρόταση νόμου του ΑΚΕΛ και του ΔΗΚΟ για τις καταχρηστικές ρήτρες των τραπεζών επί των δανείων. Η πρόταση νόμου συζητήθηκε εκ νέου από την Κοινοβουλευτική Επιτροπή Εμπορίου. Ο Πρόεδρος της Επιτροπής Ζαχαρίας Ζαχαρίου είπε ότι έχουν σχεδόν καταλήξει, απέμειναν κάποιες λεπτομέρειες και το νομοθέτημα θα οδηγηθεί στην Ολομέλεια της Βουλής για ψήφιση στις 17 Μαρτίου.

Ο κ. Ζαχαρίου εξήγησε ότι στον προτεινόμενο νόμο περιλήφθηκαν πρόνοιες που διαλαμβάνουν ότι υπολογισμός του τόκου θα γίνεται στις 365 ή 366 μέρες όταν είναι δίσεκτος ο χρόνος αντί στις 360 μέρες.

Πρόσθεσε ότι προβλέπει ότι απαγορεύεται η μονομερής απόφαση των τραπεζών για άμεση εξόφληση δανείου χωρίς οποιεσδήποτε προϋποθέσεις και διευκρίνισε ότι η απαγόρευση δεν θα ισχύει για το παρατράβηγμα, ωστόσο η τράπεζα θα πρέπει να δώσει προθεσμία τριών μηνών στον δανειολήπτη.

Ανέφερε επίσης ότι τερματίζει την επιβολή χρεώσεων, εξόδων παρακολούθησης δανείου, επιπρόσθετων επιτοκιακών χρεώσεων ή άλλων χρεώσεων που δεν προβλέπονται στη σύμβαση.

Ο κ. Ζαχαρίου εξήγησε ότι στο συγκεκριμένο νομοθέτημα δεν ρυθμίζονται καταχρηστικές ρήτρες για δάνεια σε ξένο νόμισμα και δεν δύναται να υπάρξει αναδρομική ισχύς.

Ο Βουλευτής του ΑΚΕΛ Γιαννάκης Γαβριήλ διευκρίνισε περαιτέρω ότι θα απαγορευτούν επιπλέον έξοδα για ασφάλεια και τα έξοδα μελέτης.

Ο Βουλευτής του ΑΚΕΛ κάλεσε την Κυβέρνηση να σταματήσει να στηρίζει τις τράπεζες και να αφουγκραστεί τις ανάγκες των πολιτών – δανειοληπτών.

Κάλεσε επίσης τους δανειολήπτες που νομίζουν ότι έχουν επιβληθεί υπερχρεώσεις να καταφύγουν στο χρηματοοικονομικό επίτροπο για να έχουν πρόσθετη υπεράσπιση σε ενδεχόμενη προσφυγή τους ενώπιον Δικαστηρίου.

Ο Βουλευτής του ΔΗΚΟ Άγγελος Βότσης ανέφερε ότι σχεδόν ολοκληρώθηκε η νομοθετική προσπάθεια ΑΚΕΛ- ΔΗΚΟ για τις καταχρηστικές ρήτρες και απομένουν οι τελευταίες πινελιές για την ψήφιση του νόμου την Πέμπτη 17.

Πρόσθεσε ότι αυτή η νομοθετική προσπάθεια αποτελεί την αρχή και θα συνεχιστεί ώστε να μπορέσουν στην πορεία να προστατευθούν από κάθε μορφής κατάχρηση οι δανειολήπτες.

Ανέφερε ότι ο χρηματοοικονομικός επίτροπος εντόπισε το κόλπο με την επιβολή τόκου στις 360 ημέρες.

Ανέφερε ότι οι δανειολήπτες που πιστεύουν ότι έχουν υποστεί καταχρηστικές ρήτρες μπορούν να καταφύγουν στον χρηματοοικονομικό επίτροπο και όταν εξασφαλίσουν τη θετική του γνωμάτευση τότε έχουν αυξημένες πιθανότητες για να διευθετηθεί το θέμα υπέρ τους.

Ο κ. Βότσης εξέφρασε ιδιαίτερη ικανοποίηση για την προσπάθεια του χρηματοοικονομικού επιτρόπου να κάνει τη δουλειά του.

Ο Βουλευτής του Κινήματος Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών ανέφερε ότι το νομοθέτημα για τις καταχρηστικές ρήτρες μυρίζει αναπομπή. Πρόσθεσε πως αυτής της πρότασης έπονται και οι άλλες τέσσερις προτάσεις νόμου για καταχρηστικές ρήτρες.

ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

Οι τρεις βασικοί πυλώνες στους οποίους εστίασε το ετήσιο οικονομικό φόρουμ του CFA Society Cyprus
ΕΚΤ: Πότε κλείνει ο κύκλος μείωσης των επιτοκίων-Τι βλέπουν οι κεντρικοί τραπεζίτες και οι αγορές
Τράπεζα Κύπρου: Απέκτησε 346.230 μετοχές στο πλαίσιο του προγράμματος επαναγοράς ιδίων μετοχών
Τράπεζα Κύπρου: Ανταποκρίνεται εκ νέου άμεσα στις αποφάσεις της ΕΚΤ και μειώνει το επιτόκιο κατά 0.25%
Σήμα παύσης μείωσης επιτοκίων από Λαγκάρντ-«Σε καλή θέση για να αντιμετωπίσει την παγκόσμια αβεβαιότητα η ΕΚΤ»
Ψηφίστηκε το νέο πλαίσιο για άμεσες μεταφορές σε ευρώ-Εκσυγχρονίζονται οι νομοθεσίες
Βίκτωρας Τροκούδης(Plum): Τι σημαίνει για καταναλωτές και αποταμιευτές η νέα μείωση επιτοκίων από την ΕΚΤ
Συνεχίστηκε το ντόμινο μείωσης των επιτοκίων από την ΕΚΤ-Η όγδοη διαδοχική από το καλοκαίρι του 2024
Εντυπωσιάζει με την επιχειρησιακή απόδοση και την κεφαλαιακή της ισχύ η Τρ. Κύπρου-Τι λέει η Deutsche Bank
Hellenic Bank Mobile App: Προσωπικό δάνειο από το κινητό; Ναι, τόσο απλά...