Powered by

Επιστρέφει το κουαρτέτο των θεσμών στην Ελλάδα

Το πράσινο φως για να επιστρέψουν το ταχύτερο ξανά στην Αθήνα οι επικεφαλής του κουαρτέτου «άναψαν» οι θεσμοί.

Σύμφωνα με κοινοτικές πηγές, παρότι στο υπουργείο Οικονομικών ανέμεναν ότι οι επικεφαλής θα επέστρεφαν την Πέμπτη ή Παρασκευή, από τις επαφές Τσακαλώτου στις Βρυξέλλες και στο πλαίσιο του Eurogroup προκύπτει ότι οι επικεφαλής των κλιμακίων των θεσμών ετοιμάζουν βαλίτσες για να επιστρέψουν από την Τρίτη, αμέσως μετά την ολοκλήρωση της συνεδρίασης των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης.

Παράλληλα, εκ νέου σύμφωνα με κοινοτικές πηγές, φέρεται ότι υπάρχει εντολή από ανώτατο αξιωματούχο της Ευρωζώνης για προετοιμασία, έτσι ώστε να υπάρξει εκκίνηση των διεργασιών για τη συζήτηση του ελληνικού χρέους τον Απρίλιο, έπειτα από την ολοκλήρωση της αξιολόγησης.

Επισήμως πάντως, τις σχετικές αποφάσεις αναμένεται να ανακοινώσει ο επικεφαλής του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ, σε δηλώσεις του μετά το πέρας της συνεδρίασης το απόγευμα. Τότε ενδεχομένως να δώσει και έναν «τόνο» για το κλίμα και τις προϋποθέσεις της συμφωνίας που βρέθηκε μεταξύ Ευρωπαίων και ΔΝΤ, για να γυρίσουν στην Αθήνα οι ελεγκτές.

Προσερχόμενος στη συνεδρίαση ο επικεφαλής του Eurogroup δήλωσε πως η Αθήνα πρέπει να τηρήσει όσα συμφωνήθηκαν τον Αύγουστο, επισημαίνοντας πως «δεν αποτελεί μόνο θέση του ΔΝΤ αλλά και δική μας ότι χρειαζόμαστε αξιόπιστες και βιώσιμες μεταρρυθμίσεις».

Όπως είπε ο Γερούν Ντάισελμπλουμ: «Για να τηρήσουμε τη συμφωνία του καλοκαιριού πρέπει να εξετάσουμε πόσα δημοσιονομικά μέτρα χρειάζονται, τι είδους μεταρρύθμιση πρέπει να γίνει στο ασφαλιστικό».

Την ίδια στιγμή, ο Ολλανδός υπουργός Οικονομικών διερωτήθηκε: «Θα ακούσουμε τους θεσμούς και μετά θα δούμε πώς θα προχωρήσουμε. Πώς να το κάνουμε αυτό; Πώς θα λειτουργήσουν οι μεταρρυθμίσεις; Ίσως ακούσουμε περισσότερα σήμερα και θα σας πω αργότερα».

Παράλληλα, ο Επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων, Πιερ Μοσκοβισί, δήλωσε πως οι θεσμοί πρέπει να δείξουν ότι έχουν κοινές θέσεις απέναντι στην Ελλάδα και επισήμανε πως «πρέπει να λάβουμε υπόψη μας την προσφυγική κρίση στην Ελλάδα».

Σχετικά με το πρόγραμμα της Κύπρου, ο Ευρωπαίος επίτροπος εξήγησε πως ήταν επιτυχημένο και ότι ολοκληρώνεται, ενώ τόνισε ότι η ανάπτυξη στη χώρα έφτασε νωρίτερα και πιο δυναμικά και πρόσθεσε πως «η συζήτηση θα είναι σήμερα αν είμαστε έτοιμοι ή όχι να στείλουμε πίσω τους επικεφαλής της αποστολής στην Αθήνα».

Ο Ιρλανδός υπουργός Οικονομικών, Μάικλ Νούναν, προσερχόμενος στο Eurogroup ερωτήθηκε από δημοσιογράφους σχετικά με την Ελλάδα και την πορεία της οικονομίας.

«Αν κοιτάξετε τα νούμερα της Κομισιόν η Ελλάδα δεν βρίσκεται σε άσχημη κατάσταση, αλλά αν δείτε τις εκτιμήσεις του ΔΝΤ δεν είναι έτσι», απάντησε ο Νούναν και πρόσθεσε πως ήταν ένας από εκείνους που τράβηξαν τη χώρα μακριά από το χείλος του γκρεμού.

Εξέφρασε, μάλιστα, τη συμπάθειά του στην Ελλάδα και τους Έλληνες, ενώ σχολιάζοντας την ολοκλήρωση του προγράμματος της Κύπρου, είπε: «Η Κύπρος αποχωρεί από το πρόγραμμα, ήταν επιτυχημένο και έκαναν πολύ καλή δουλειά».

ΠΗΓΗ: newmoney.gr

Δειτε Επισης

Μειώθηκαν κατά 4,2% οι τιμές εισαγωγών στην ελληνική βιομηχανία τον Μάιο
FT: Από τον γκρεμό στην ανάκαμψη… Τα μνημόνια, το δραματικό 2015 και η επιστροφή της Ελλάδας σε πλεονάσματα
Ανέβασε ταχύτητα στο 2,8% ο πληθωρισμός στην Ελλάδα τον Ιούνιο
Στρατηγική επέκταση της DEMO στη Γαλλία με την ίδρυση θυγατρικής εταιρείας
Υψηλότερες του ευρωπαϊκού μέσου όρου οι τιμές πώλησης κατοικιών στην Ελλάδα
2015-2025: Η επώδυνη δεκαετία αποκατάστασης της Ελλάδας… Από την κατάρρευση στην ανταμοιβή
Έπεσαν οι υπογραφές για την εξαγορά της Δωδώνη από την Ελληνικά Γαλακτοκομεία-Τα επόμενα βήματα
Στο 7,9% μειώθηκε η ανεργία στην Ελλάδα τον Μάιο
Τι σηματοδοτεί η πρόταση εξαγοράς του ελληνικού χρηματιστηρίου από τη Euronext-Το παρασκήνιο και τα επόμενα βήματα
Οι τέσσερις κίνδυνοι για την ελληνική οικονομία και η ανησυχία για ενδεχόμενη ανάφλεξη στη Μέση Ανατολή