Η γραφειοκρατία το μείζον πρόβλημα των ξένων επενδυτών

Τα αποτελέσματα έρευνας ικανοποίησης του κυπριακού επενδυτικού περιβάλλοντος από ξένους επενδυτές που δραστηριοποιούνται στο νησί, την οποία διενήργησε, για τρίτη συνεχή χρονιά, ο Κυπριακός Οργανισμός Προώθησης Επενδύσεων (CIPA), παρουσιάστηκαν σε εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 4 Μαρτίου, στο ξενοδοχείο Hilton Cyprus, στη Λευκωσία.

Μέσω της έρευνας, οι ξένοι επενδυτές που δραστηριοποιούνται στην Κύπρο εξέφρασαν τη δυσφορία τους για την καθυστέρηση που βιώνουν κατά την επαφή τους με τις δημόσιες υπηρεσίες. Ωστόσο, θετικές είναι οι εντυπώσεις τους σε ό,τι αφορά το φορολογικό καθεστώς, τις επαγγελματικές υπηρεσίες και τα μέτρα που λήφθηκαν για σταθεροποίηση της κυπριακής οικονομίας.

Σε προβληματικό παράγοντα εξελίσσεται το τραπεζικό σύστημα καθώς, σύμφωνα με τα αποτελέσματα της έρευνας μετά τη γραφειοκρατία, κατατάσσεται δεύτερο στη λίστα με τα μειονεκτήματα για να επενδύσουν στην Κύπρο. Οι ξένοι επενδυτές θεωρούν πως οι κυπριακές τράπεζες μεταμορφώθηκαν σε «δημόσια υπηρεσία» με εντατικούς ελέγχους, αυστηρότητα στις διαδικασίες και καθυστερήσεις στη διεκπεραίωση των εργασιών τους.

Χαιρετίζοντας την εκδήλωση, ο Πρόεδρος του CIPA, Χριστόδουλος Αγκαστινιώτης, δήλωσε ότι: «Τα στοιχεία και η πληροφόρηση που προκύπτουν σχετικά με τις πεποιθήσεις, τις ανάγκες και τα προβλήματα των ξένων επενδυτών, σίγουρα θα αποτελέσουν χρήσιμο εργαλείο στα χέρια της Πολιτείας. Πρόκειται στην ουσία για τη μοναδική ίσως μετρήσιμη έρευνα που αποδομεί και αξιολογεί την κατάσταση στον κυπριακό τομέα επενδύσεων. Αν αξιοποιηθεί σωστά, μπορεί να συμβάλει στον καλύτερο προγραμματισμό και υλοποίηση του συλλογικού μας στόχου για ανάδειξη της χώρας μας ως ελκυστικού επενδυτικού κέντρου», σημείωσε. 

Πλήρης στήριξη του CIPA στον Υφυπουργό παρά τω Προέδρω
Τονίζοντας τη σημασία των επενδύσεων στην προσπάθεια επίτευξης βιώσιμης ανάπτυξης, ο κ. Αγκαστινιώτης χαιρέτισε την προσπάθεια που γίνεται από πλευράς της κυβέρνησης για στρατηγική επανατοποθέτηση του CIPA, στη βάση ενός νέου οράματος και ενός ξεκάθαρου στρατηγικού πλάνου ενώ τόνισε πως ο CIPA βρήκε ένα σταθερό σύμμαχο στις προσπάθειές του, τον Υφυπουργό παρά τω Προέδρω, Κωνσταντίνο Πετρίδη.

Στην εκδήλωση εκφώνησε χαιρετισμό εκ μέρους του κ. Πετρίδη, η Διευθύντρια Μονάδας Διοικητικής  Μεταρρύθμισης (Προεδρία), Μαρίνα Tζένσεν. Σε προετοιμασία της νομοθεσίας για τις στρατηγικές επενδύσεις με σκοπό την ταχύτερη αδειοδότηση βρίσκεται η Μονάδα. Ακόμη τροχοδρομεί τη «Χαρτογράφηση του Επενδυτή» (Investor’s journey) που θα παρέχει ξεκάθαρες πληροφορίες στους επενδυτές για τις διαδικασίες και τον χρόνο υλοποίησης και που θα ακολουθήσουν μέχρι την αδειοδότηση. Τρίτος στόχος είναι η «έξυπνη» ρύθμιση για μείωση του διοικητικού κόστους και πιο γρήγορη ενημέρωση των επενδυτών. Απώτερος στόχος των μεταρρυθμίσεων είναι η μακροπρόθεσμη ανάπτυξη της κυπριακής οικονομίας, κατέληξε η κ. Tζένσεν. 
Αποτελέσματα
Στα κύρια πλεονεκτήματα της Κύπρου ξεχώρισαν τα χαμηλά λειτουργικά έξοδα των επιχειρήσεων, τα χαμηλά επίπεδα εγκληματικότητας καθώς και η σταθερότητα που προκύπτει από την ιδιότητα της χώρας μας ως κράτος-μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης. 

Αξίζει να σημειωθεί πως η έρευνα κατέδειξε ότι υπάρχει ανησυχία για το κατά πόσο μπορεί από μόνο του το φορολογικό καθεστώς, να συνεχίσει να αποτελεί καθοριστικό παράγοντα επιλογής έδρας για τους επενδυτές.

Σε σχέση με το ανθρώπινο δυναμικό, οι επενδυτές αναφέρουν ότι υπάρχει υψηλό ποσοστό μόρφωσης και ικανοποιητικά επίπεδα δεξιοτήτων. Διαπιστώνουν, ωστόσο, κενά, όπως για παράδειγμα η έλλειψη εξειδίκευσης ειδικά σε τεχνικά θέματα, η οποία φαίνεται να σχετίζεται και με τη μετανάστευση εξειδικευμένων Κυπρίων επαγγελματιών στο εξωτερικό. Αποτέλεσμα να αναγκάζονται να «εισάγουν» εξειδικευμένο προσωπικό από το εξωτερικό.

Ιδιαίτερο προβληματισμό προκαλεί στους επενδυτές η καθυστέρηση που αντιμετωπίζουν στις επαφές τους με τις δημόσιες υπηρεσίες. Σύμφωνα, μάλιστα, με τα αποτελέσματα της έρευνας, αν και οι επενδυτές αναγνωρίζουν ότι υπήρξε βελτίωση σε ορισμένες υπηρεσίες, δεν καταγράφεται αισιοδοξία για αλλαγή.

Οι ξένοι επενδυτές προβλέπουν, όπως και στην αντίστοιχη έρευνα που διεξήχθη το 2014, ότι η κυπριακή οικονομία θα ανακάμψει πλήρως το 2017. Ανησυχία προκαλεί όμως στους επενδυτές ότι η Τρόικα αποχωρεί από την Κύπρο και αναλαμβάνει το κράτος τη διαχείριση των οικονομικών ζητημάτων της χώρας.

Την έρευνα διενήργησε για λογαριασμό του CIPA η εταιρεία NOVERNA Analytics and Research. Σε αυτή συμμετείχαν συνολικά 111 εταιρείες ξένων συμφερόντων που δραστηριοποιούνται στην Κύπρο, κυρίως στον τομέα των χρηματοοικονομικών, της ναυτιλίας, του συναλλάγματος και των χρηματιστηριακών και άλλων τομέων της οικονομίας.

Δειτε Επισης

ΠΔΣ: Θα συνεχίσει να υπερασπίζεται τις βασικές αρχές που διέπουν το δικηγορικό λειτούργημα
GNOMI Integrated Communications: Κέρδισε την πρωτιά στα Carob Awards 2024
Επιχειρηματική ανάπτυξη με τις ευλογίες… της ΤΝ
Επίσκεψη Συνδέσμου Φίλων του Ινστιτούτου Κύπρου στην ερευνητική υποδομή ΠΡΩΤΕΑΣ
SupportCY Τρ. Κύπρου: Βάσεις για συνεργασία εθελοντών μεταξύ χωρών σε περιπτώσεις κρίσεων και καταστροφών
«Βαφτίστηκε» με επίτιμη ανάδοχο την Μαρίνα Χατζημανώλη το πρώτο σκάφος μηδενικών ρύπων του CMMI(pics)
Σφράγισε την «εισαγωγή» του Hellenic Healthcare Group στο American Medical Center η ΕΠΑ-Ενέκρινε την πράξη συγκέντρωσης
Ιστορική επενδυτική συμφωνία Κύπρου με Βραζιλία-Το MoU που υπέγραψαν Invest Cyprus και Invest Paraná
Κόβουν την κουβέντα και στρέφονται νομικά κατά ΟΑΥ τα διαγνωστικά κέντρα- Παύση εργασιών για δύο ώρες
Τα χάλκινα βραβεία των Carob Awards 2024-Η κατάταξη