Μ. Κυριακού: Η ανάπτυξη χρειάζεται πρωτοτυπία

Η Κύπρος έχει όλες τις προϋποθέσεις ώστε να καταστεί κέντρο αθλητισμού, υγείας και παιδείας, δηλώνει σε συνέντευξή της στο InBusinessNews η βουλευτής του ΔΗΣΥ Μαρία Κυριακού. Η κ. Κυριακού δηλώνει αισιόδοξη ότι το νησί μας θα μπει σύντομα σε τροχιά ανάπτυξης, παραθέτοντας διάφορους τομείς που θα μπορούσαν να αναβαθμιστούν και να δημιουργήσουν νέες θέσεις εργασίας. Παράλληλα, επισημαίνει ότι υπάρχουν πολλές προοπτικές επενδύσεων στον αθλητικό και ιατρικό τουρισμό.

Τη στιγμή που η ανεργία βρίσκεται σε ψηλά επίπεδα, ο υπουργός Οικονομικών Χάρης Γεωργιάδης κάνει λόγο για θετικό ρυθμό ανάπτυξης. Πώς αντιλαμβάνεστε εσείς την ανάπτυξη;
Η ανάπτυξη χρειάζεται πρωτοτυπία. Τα νέα προϊόντα και η έρευνα είναι σημαντικά συστατικά ανάπτυξης. Παρατηρούμε ότι η Κύπρος βρίσκεται σε χαμηλά επίπεδα σε αυτούς τους κλάδους. Παρόλο που έχουμε καταρτισμένο επιστημονικό προσωπικό που θα μπορούσε να ασχοληθεί με τα νέα φάρμακα και τις νέες θεραπείες, εντούτοις οι κλάδοι αυτοί δεν είναι αναπτυγμένοι στο νησί μας, ενώ πολλοί Κύπριοι επιστήμονες μένουν στο εξωτερικό.

Επιπρόσθετα, εκτός από τα παραδοσιακά μας προϊόντα, οι Κύπριοι θα μπορούσαν να ασχοληθούν και με καινούργιες εφευρέσεις, ενώ υπάρχουν διάφορα κίνητρα για την πνευματική ιδιοκτησία. Ακόμα και το πέτρωμα του Τροόδους θα μπορούσε να ελκύσει ερευνητές.

Πιστεύω ότι η Κύπρος διαθέτει όλα τα κριτήρια για να καταστεί κέντρο αθλητισμού, υγείας και παιδείας. Το τουριστικό προϊόν είναι επίσης πολύ σημαντικό. Η Κύπρος θα μπορούσε να εστιάσει την προσοχή της στην ανάπτυξη του αθλητικού και ιατρικού τουρισμού. Να δοθούν δηλαδή κίνητρα για την ανέγερση θεραπευτηρίων και κέντρων σπα. Τα βουνά και οι θαλάσσιες περιοχές θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για την θεραπεία ανθρώπων με κινητικά προβλήματα.

Παράλληλα, θα πρέπει να προωθηθούν έργα που να πλαισιώνουν τον τουρισμό. Για παράδειγμα, η Λευκωσία δεν έχει γήπεδο του γκολφ αν και υπάρχουν οι κατάλληλοι χώροι. Ακόμα και στον τομέα του αθλητισμού δεν έχουμε κάνει τις απαραίτητες επενδύσεις. Πρέπει να ξεφύγουμε από τις κλασικές μορφές τουρισμού. Οι ποδοσφαιρικές ομάδες θα πρέπει να γυμναστούν και να βρίσκουν όλες τις υπηρεσίες που θέλουν, ενώ έχουμε λίμνες για την ανάπτυξη του αθλήματος της κωπηλασίας.

Στον τομέα των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας υπάρχουν επίσης πολλές προοπτικές, ιδιαίτερα στον κλάδο των φωτοβολταϊκών και της βιομάζας.

Καταλήγοντας, η Κύπρος θα πρέπει να βρει τα δυνατά της σημεία και να χτίσει πάνω σε αυτά. Χρειαζόμαστε ανθρώπους με πρωτότυπη σκέψη, οι οποίοι να σκέφτονται εκτός του κουτιού (out of the box). Παράλληλα και το κράτος θα πρέπει να δώσει διάφορα κίνητρα – τόσο φορολογικά όσο και αναπτυξιακά.

Ποιος ο ρόλος της Βουλής;
Ρόλος της Βουλής είναι να κάνει εισηγήσεις. Κάποια άλλα κοινοβούλια συμμετέχουν στην εμπορική δραστηριότητα και προωθούν τα παραδοσιακά τους προϊόντα μέσω του Κοινοβουλίου. Και η Κύπρος θα μπορούσε να εφαρμόσει ένα πρόγραμμα προώθησης των προϊόντων μας. Θα μπορούσαν να κατατεθούν νέες προτάσεις για τη δημιουργία μιας επιτροπής ή κλάδου που να προωθεί την κυπριακή οικονομία και την παραγωγή.

Πώς προχωρά η μεταρρύθμιση της δημόσιας υπηρεσίας;
Η μεταρρύθμιση του δημόσιου τομέα έχει ξεκινήσει και ήδη κατατέθηκαν τα νομοσχέδια στη Βουλή, τα οποία δεν έχουν συζητηθεί ακόμα. Οι Κύπριοι δέχτηκαν πολλές αλλαγές τόσο στην οικονομία, όσο και στον τρόπο σκέψης. Ωστόσο, κάποιες καινοτομίες έμειναν πίσω. Η νέα Βουλή θα δει αυτά τα νομοσχέδια που δημιούργησαν το πλαίσιο στο οποίο θα κτιστεί η οικονομία και οι μεταρρυθμίσεις στη δημόσια υπηρεσία.

Πιστεύω όμως ότι η μεταρρύθμιση θα πρέπει να ξεκινήσει από τον ίδιο το δημόσιο υπάλληλο. Θα πρέπει να υιοθετηθεί ένας νέος τρόπος εργασίας και να γίνει αξιολόγηση του τρόπου που δουλεύει ο καθένας. Επίσης, δεν πρέπει  να υπάρχει αντιπαράθεση δημοσίου- ιδιωτικού τομέα. Πρέπει να λειτουργούν και οι δύο τομείς προς όφελος του πολίτη με στόχο τη δημιουργία αξίας στην οικονομία της χώρας μας.

Θεωρείτε ότι η εποπτεία των τραπεζών που περνά σε ευρωπαϊκά χέρια θα διασφαλίσει τις τράπεζες από κακοδιαχειρίσεις;
Η εποπτεία των τραπεζών από μια πανευρωπαϊκή αρχή μειώνει το ρίσκο και τον κίνδυνο να καταρρεύσει μια συστημική τράπεζα. Οι τράπεζες έχουν μπει σε πρόγραμμα μείωσης των Μη Εξυπηρετούμενων Δανείων αλλά και διαφοροποίησης του τρόπου με τον οποίο δουλεύουν. Παλαιότερα υπήρχαν κακές νοοτροπίες και πρακτικές όπως το να κάνουν προτάσεις για δάνεια (χωρίς να το ζητήσει ο πελάτης) και να στέλλουν κάρτες. Τώρα λειτουργούν με πολύ διαφορετικό τρόπο. Οι μεγάλες τράπεζες θα εποπτεύονται από ένα κοινό ευρωπαϊκό σύστημα, ενώ οι οικονομίες θα λειτουργούν ως συγκοινωνούντα δοχεία.

Είστε ικανοποιημένη με την κατάσταση των κυπριακών τραπεζών όπως διαμορφώθηκε σήμερα;
Οι κυπριακές τράπεζες έχουν γίνει πιο δυνατές, ενώ οι Ευρωπαίοι πιστεύουν ότι οι τράπεζες έχουν αποκτήσει πλέον αξιοπιστία με τον τρόπο που έγινε η ανακεφαλαιοποίηση.

 Παράλληλα, έχουν μπει ξένοι επενδυτές (που πολλοί κακίζουν, ωστόσο, δεν το θεωρώ κακό στην εποχή της παγκοσμιοποίησης), οι οποίοι έφεραν στο νησί μας τις εμπειρίες και τις γνώσεις τους ώστε να αναπτυχθεί ένας τομέας. Κάποιοι εμπιστεύονται αυτή την οικονομία που βρέθηκε στο ναδίρ.

Πώς θα αντιμετωπιστεί το πρόβλημα που προέκυψε στις τράπεζες με τα Μη Εξυπηρετούμενα Δάνεια;
Πιστεύω ότι τα Μη Εξυπηρετούμενα Δάνεια θα μειωθούν με τις αναδιαρθρώσεις. Ενώ ο κόσμος εξυπηρετούσε τα δάνειά του, ξαφνικά μετά τα γεγονότα του 2013 σταμάτησε να πληρώνει. Αυτή τη στιγμή γίνεται μια προσπάθεια από την Κεντρική Τράπεζα ώστε να προωθηθούν οι αναδιαρθρώσεις, δηλαδή ο συμβιβασμός με τους πιστωτές και να τηρεί ο πελάτης την υποχρέωση σε βάθος χρόνου. Ο νόμος που ψηφίσαμε δίνει την ευκαιρία στον κόσμο να μη φοβάται ότι θα χάσει το σπίτι και την ιδιοκατοίκηση του και να λαμβάνεται υπόψη από τις τράπεζες εάν κάποιος έχει πρόβλημα ή συντηρεί ανθρώπους. Τέλος, θα έλεγα ότι είμαστε η μόνη χώρα που κάναμε φιλικές νομοθεσίες για τους δανειολήπτες.

Δειτε Επισης

Παγκόσμια διάκριση για τη Δέσποινα Πολυβίου στις εξετάσεις επαγγελματικού επιπέδου του ICAEW
Παρουσίαση βιβλίου «Σπύρος Κυπριανού: Στη μάχη της ιστορίας όπως την έζησα 1932-1959»
Nobu Matshuhisa: Η αγάπη του για την κυπριακή κουζίνα και η επέκταση στην Ευρώπη
Βαρδής Βαρδινογιάννης: Το κτίσιμο μιας επιχειρηματικής αυτοκρατορίας και η τεράστια κοινωνική προσφορά
Έφυγε από την ζωή ο Έλληνας εφοπλιστής και επιχειρηματίας Βαρδής Βαρδινογιάννης
Διευθύντρια για πολυμερείς υποθέσεις στο DG TRADE η Μυρτώ Ζαμπάρτα-Διορίστηκε από την Κομισιόν
Η fashion designer Βασιλική Χαρίτωνος στο 1ο Ευρωπαϊκό Φεστιβάλ Τέχνης και Πολιτισμού Αναπηρίας DIS
Ο ιδρυτής της M. Residence Νικόλας Μιχαλιάς στη λίστα «40 under 40» του Fortune Greece-«Είναι ένας πρωτοπόρος»
Ο Νικόλας Στρατής, μέλος του ICAEW, στην υψηλού κύρους επιτροπή IFAC Young Leaders Collective
Κυκλοφόρησε η βιογραφία της Ζέτας Αιμιλιανίδου-H χαρισματική προσωπικότητα και το σημαντικό της έργο