Ανάγκη για ριζικές μεταρρυθμίσεις στην Υγεία

Τις μεταρρυθμίσεις στην παροχή Υγείας και την προοπτική ενός βιώσιμου Γενικού Σχεδίου Υγεία (ΓεΣΥ) συζήτησαν ο Υπουργός Υγείας, Γιώργος Παμπορίδης, ο Υφυπουργός παρά τω Προέδρω, Κωνσταντίνος Πετρίδης, ο Πρόεδρος Παγκύπριου Ιατρικού Συλλόγου (ΠΙΣ), Πέτρος Αγαθαγγέλου, ο Πρόεδρος Οργανισμού Ασφάλισης Υγείας, Θωμάς Αντωνίου, η Γενική Διευθύντρια Συνδέσμου Ασφαλιστικών Εταιρειών Κύπρου, Στέφη Δράκου, και ο Πρόεδρος Παγκύπριας Ομοσπονδίας Συνδέσμων Πασχόντων και Φίλων, Μάριος Κουλούμας σε εκδήλωση που διοργάνωσε ο Δημοκρατικός Συναγερμός με συντονιστή τον Επικεφαλή του Τμήματος Συμβουλευτικών Υπηρεσιών της ΕΥ Κύπρου, Χαράλαμπο Κωνσταντίνου, την Τετάρτη 2 Μαρτίου 2016, στο Συνεδριακό Κέντρο Φιλοξενία, στη Λευκωσία.

Επιβάλλεται να γίνουν ριζοσπαστικές μεταρρυθμίσεις στον τομέα της Υγείας ιδιαίτερα σε ένα σύστημα το οποίο παρουσιάζει έντονα σημάδια κόπωσης και άλλα προβλήματα αδυνατώντας να καλύψει τη μεγάλη ζήτηση που προέκυψε από την οικονομική κρίση, επισήμανε ο πρόεδρος του ΔΗΣΥ, Αβέρωφ Νεοφύτου, στην εισαγωγική του ομιλία.

Ακόμη, επισήμανε πως θα πρέπει να γίνουν μεταρρυθμίσεις σε βάθος, ενώ έθεσε ως προϋπόθεση για την οικονομική βιωσιμότητα των κρατικών νοσηλευτηρίων, με την εφαρμογή του ΓΕΣΥ, την διοικητική και οικονομική αυτονόμηση τους.

Ο ιδιωτικός τομέας της υγείας θα πρέπει να συμπληρώνει τα κενά του δημόσιου τομέα και ο δημόσιος να εκμεταλλεύεται την εμπειρία του ιδιωτικού, ανέφερε από την πλευρά του ο Υπουργός Υγείας, Γιώργος Παμπορίδης. 

«Εκεί όπου οι επενδύσεις είναι δυσβάσταχτες για τον ιδιωτικό τομέα τότε θα πρέπει να προστρέχει ο δημόσιος τομέας να επενδύσει, χωρίς να αποκλείεται η πρόσβαση στις εν λόγω υποδομές του ιδιωτικού τομέα», υπέδειξε.
  
Ο υφυπουργός παρά τω προέδρω, Κωνσταντίνος Πετρίδης, ανέφερε πως δεν αρκεί μόνο η ψήφιση της νομοθεσίας για την εφαρμογή του ΓΕΣΥ αλλά χρειάζονται και ριζικές τομές, μετατρέποντας τα δημόσια νοσηλευτήρια να λειτουργούν με ιδιωτικούς όρους. Επανάλαβε για ακόμα μια φορά πως αν δεν αυτονομηθούν τα κρατικά νοσηλευτήρια δεν πρόκειται να αντεπεξέλθουν στο ανταγωνισμό του ιδιωτικού τομέα.

Στη συζήτηση που ακολούθησε μετά το πέρας των τοποθετήσεων οι παρευρισκόμενοι ζήτησαν τη συνέχεια του διαλόγου μεταξύ των εμπλεκόμενων φορέων αλλά και των πολιτών για ενημέρωσή τους όσο αφορά τις εξελίξεις.

Δειτε Επισης

Συνεχίζονται οι διαλέξεις της ΕΚΚ σε σχολεία στο πλαίσιο συμμετοχής της στην Παγκόσμια Εβδομάδα Επενδυτή
Πανεπιστήμιο Νεάπολις Πάφος: Όραμα και αριστεία στην 15η τελετή αποφοίτησης
ΠΔΣ: Θα συνεχίσει να υπερασπίζεται τις βασικές αρχές που διέπουν το δικηγορικό λειτούργημα
GNOMI Integrated Communications: Κέρδισε την πρωτιά στα Carob Awards 2024
Επιχειρηματική ανάπτυξη με τις ευλογίες… της ΤΝ
Georgios Leontaris: Στρατηγικές διαχείρισης επενδύσεων στο κύμα των παγκόσμιων αλλαγών
Επενδυτικές ευκαιρίες από την AstroBank
Mamas & Papas: Το βρετανικό brand που φέρνει στην Κύπρο ο όμιλος Voici La Mode
Πέραν των 170 εκ. ευρώ θα μοιραστούν ΕΟΑ, δήμοι και κοινότητες το 2025-Οι χορηγίες και οι πιστώσεις
Πώς η ΕΤΥΦΑ πέτυχε τον...απεγκλωβισμό του «Προμηθέα» και άνοιξε τον δρόμο για έλευση φυσικού αερίου στην Κύπρο