Powered by

Κάμερον: Δεν θα εθνικοποιηθεί η Tata Steel

Ο Πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον απέκλεισε την πιθανότητα της προσωρινής εθνικοποίησης των μονάδων παραγωγής χάλυβα της εταιρείας Tata Steel στη χώρα, κίνηση που είχε πέσει στο τραπέζι ως πιθανή αντίδραση στην ανακοίνωση του ινδικού κολοσσού ότι προτίθεται να σταματήσει την παραγωγή επί βρετανικού εδάφους.

Ο κ. Κάμερον διέκοψε τις οικογενειακές διακοπές του στην Ισπανία και επέστρεψε στο Λονδίνο, όπου το πρωί της Πέμπτη συγκάλεσε έκτακτη συνάντηση των αρμοδίων υπουργών.
 
Κατά το Βρετανό Πρωθυπουργό η εθνικοποίηση «δεν είναι η σωστή απάντηση», ωστόσο, διαβεβαίωσε ότι η κυβέρνησή του «κάνει ό,τι μπορεί» για την αντιμετώπιση της κρίσης στη βρετανική βιομηχανία χάλυβα.
 
Η χθεσινή ανακοίνωση του Δ.Σ. της Tata έχει προκαλέσει έντονη ανησυχία για τις θέσεις εργασίας των 15.000 υπαλλήλων της εταιρείας σε πέντε εργοστάσια ανά τη Βρετανία, με το ένα τρίτο εξ αυτών να αφορούν τη μεγάλη μονάδα παραγωγής χάλυβα στο Πορτ Τάλμποτ της Ουαλίας.
 
«Η κατάσταση στο Πορτ Τάλμποτ προξενεί βαθιά ανησυχία. Ξέρω πόσο σημαντικές είναι αυτές οι θέσεις εργασίας. Είναι ζωτικής σημασίας για τις οικογένειες των εργατών, για τις κοινότητες εκεί και η κυβέρνηση θα κάνει ό,τι μπορεί σε συνεργασία με την εταιρεία για να προσπαθήσει να διασφαλίσει το μέλλον της παραγωγής χάλυβα στο Πορτ Τάλμποτ και σε όλη τη χώρα. Είναι μία κρίσιμη βιομηχανία», δήλωσε ο κ. Κάμερον.
 
Η κυβέρνηση δέχεται έντονες επικρίσεις διότι δεν είχε προβεί σε επαφές με την Tata και τους λοιπούς εμπλεκόμενους, παρά το γεγονός ότι πολλοί προειδοποιούσαν για τις εξελίξεις θεωρώντας προδιαγεγραμμένη την απόφαση της εταιρείας λόγω της μεγάλης οικονομικής ζημιάς που κατέγραφε στη Βρετανία.
 
Πιστεύεται ότι η κυβέρνηση θα επιχειρήσει να έρθει σε συμφωνία με την Tata να μην κλείσει τις μονάδες παραγωγής της μέχρι να βρεθεί ιδιώτης αγοραστής.
 
Εν τω μεταξύ, σύμφωνα με μελέτη του Ινστιτούτου Ερευνών Δημόσιας Πολιτικής, η κρίση στη βιομηχανία χάλυβα με επίκεντρο τα εργοστάσια της Tata μπορεί να στοιχίσει έως και 40.000 θέσεις εργασίας στη Βρετανία.

ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

Υποβάθμισε σε Aa1 το αξιόχρεο των ΗΠΑ ο Moody’s-Οργισμένη αντίδραση από την αμερικανική προεδρία
Εμπορικό πλεόνασμα ρεκόρ για την ευρωζώνη-Άγγιξε τα €36,8 δις τον Μάρτιο
Στο 7,4% αυξήθηκε η ανεργία στη Γαλλία το πρώτο τρίμηνο του 2025
Δασμοί 30% στην Κίνα μέχρι τα τέλη του 2025-Οι εκτιμήσεις των αναλυτών
Oxford Economics: Διαχειρίσιμες προς το παρόν οι επιπτώσεις των δασμών στον εφοδιασμό της Ευρωζώνης
Σχέδιο εμπορικής συμφωνίας Ε.Ε. και ΗΠΑ-Τι αλλάζει στην πρόταση των Βρυξελλών
Βιομηχανική παραγωγή: Ισχυρή άνοδος στην Ευρώπη τον Μάρτιο, πτώση 4,6% στην Ελλάδα
Ευρωζώνη: Αύξηση 0,3% για το ΑΕΠ και την απασχόληση το α’ τρίμηνο
Εμπορική συμφωνία με μηδενικούς δασμούς προτείνει στις ΗΠΑ η Ινδία
Ξεπέρασε τις εκτιμήσεις η ανάπτυξη στη Βρετανία-Στο +0,7% το πρώτο τρίμηνο