Πρόταση νόμου Αβ. Νεοφύτου για ρύθμιση απεργιών
15:56 - 31 Μαρτίου 2016
Πρόταση νόμου για ρύθμιση του δικαιώματος της απεργίας σε ουσιώδεις υπηρεσίες, κατέθεσε ο Πρόεδρος του Δημοκρατικού Συναγερμού Αβέρωφ Νεοφύτου.
Η πρόταση προνοεί απαγόρευση της απεργίας ή ανταπεργίας σε ουσιώδεις υπηρεσίες σε οποιοδήποτε στάδιο επίλυσης διαφοράς και μέχρι την έκδοση της απόφασης της Επιτροπής Διαιτησίας, η οποία, με βάση την πρόταση, θα συστήνεται από τον αρμόδιο Υπουργό για να εξετάσει τα θέματα που αποτελούν αντικείμενο της διαφοράς.
Η Επιτροπή θα συστήνεται εντός δεκαπέντε ημερών από την ημερομηνία κοινοποίησης στον αρμόδιο Υπουργό της απόφασης των εμπλεκομένων μερών για παραπομπή της διαφοράς που προέκυψε σε διαιτησία, εάν δεν καταστεί δυνατόν αυτή να επιλυθεί στο στάδιο της διαπραγμάτευσης ή διαβούλευσης που θα προηγηθεί.
Επίσης απαγορεύεται η απεργία ή ανταπεργία πριν την παραπομπή της διαφοράς σε διαιτησία ενώπιον της Επιτροπής.
Στην πρόταση αναφέρεται ότι σε περίπτωση που οποιοδήποτε από τα εμπλεκόμενα μέρη δεν αποδέχεται την απόφαση της Επιτροπής θα μπορεί να λάβει απεργιακά μέτρα, αφού προειδοποιήσει γραπτώς τον αρμόδιο Υπουργό τουλάχιστον 25 ημέρες πριν τη λήψη των μέτρων.
Παράλληλα, θα πρέπει να διασφαλίζεται κατά την απεργία διατήρηση του ελάχιστου ορίου υπηρεσίας.
Επίσης, θα συστήνονται ειδικές επιτροπές που θα έχουν την ευθύνη παρακολούθησης και εφαρμογής των ρυθμίσεων για τη διατήρηση του ελάχιστου ορίου υπηρεσίας.
Σύμφωνα με την πρόταση, ουσιώδεις υπηρεσίες θεωρούνται οποιεσδήποτε υπηρεσίες είναι απαραίτητες για τον έλεγχο, την επεξεργασία και διάθεση καυσίμων, την εξασφάλιση συνεχούς παροχής ηλεκτρικού ρεύματος, την εξασφάλιση υδατοπρομήθειας για σκοπούς ύδρευσης και άρδευσης, την εξασφάλιση της λειτουργίας των τηλεπικοινωνιών και ραδιοτηλεπικοινωνιών, την ασφαλή λειτουργία των αερομεταφορών, των αεροδρομίων και τον έλεγχο της εναέριας κυκλοφορίας, τη λειτουργία των νοσοκομείων και ιατρικών ιδρυμάτων, τη λειτουργία των λιμανιών, των φυλακών, των τελωνείων, του αποχετευτικού συστήματος, την απόρριψη και επεξεργασία λυμάτων και την αποκομιδή και την εναπόθεση σκυβάλων, την επιδιόρθωση ή τη συντήρηση του εξοπλισμού και των ηλεκτρομηχανολογικών εγκαταστάσεων των νοσοκομείων και των ιατρικών ιδρυμάτων, των αεροδρομίων, της Εθνικής Φρουράς, της Αστυνομίας, της Πυροσβεστικής.
Η πρόταση προνοεί ποινή φυλάκισης όχι πέραν των δύο ετών ή και πρόστιμο που δεν θα υπερβαίνει τις τρεις χιλιάδες ευρώ, για οποιοδήποτε πρόσωπο «μετέχει ή συνεχίζει ή διεγείρει, παροτρύνει, παρέχει συνδρομή ή ενθαρρύνει τη συμμετοχή ή τη συνέχιση οποιασδήποτε μορφής απεργιακών ή ανταπεργιακών μέτρων σε καθορισμένη ουσιώδη υπηρεσία ή με οποιοδήποτε τρόπο παρεμποδίζει άλλο πρόσωπο να παράσχει το ελάχιστο όριο υπηρεσίας σε οποιαδήποτε καθορισμένη υπηρεσία».
Λαμάρης: Απεργιακά μέτρα με φειδώ
«Το ίδιο το συνδικαλιστικό κίνημα πριν από μερικά χρόνια αυτοδεσμεύτηκε σε ουσιώδεις υπηρεσίες να υπάρχει προσωπικό ασφαλείας επομένως θεωρούμε ότι είναι ένα όπλο στα χέρια των εργαζομένων το οποίο πρέπει να παραμείνει και να συνεχίσει να χρησιμοποιείται όσο το δυνατό με φειδώ», ανέφερε ο Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Εσωτερικών και Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος του ΑΚΕΛ Γιάννος Λαμάρης.
«Θα πρέπει να υπάρχει προσωπικό ασφαλείας. Μειώνει την αποτελεσματικότητα του όπλου της απεργίας, αλλά δεν μπορείς να χρησιμοποιείς ένα όπλο που οι επιπτώσεις είναι πάνω σε άλλους» σημείωσε.
Το δικαίωμα της απεργίας θα πρέπει να χρησιμοποιείται με φειδώ και υπευθυνότητα, υπέδειξε.
Ανέφερε ακόμα ότι το ΑΚΕΛ διαφώνησε με το αίτημα του Προέδρου του ΔΗΣΥ η πρόταση να συζητηθεί και να οδηγηθεί σήμερα στην Ολομέλεια
«Ως ΑΚΕΛ διαφωνήσαμε κι έγινε αποδεκτή η θέση μας. Και θα πάει στην Ολομέλεια την άλλη βδομάδα», είπε.
Δυσαρέσκεια εξέφρασε ο Πρόεδρος του Κινήματος Οικολόγων – Συνεργασίας Πολιτών Γιώργος Περδίκης, προσθέτοντας ότι διαφωνεί κάθετα με την πρόταση και πρόσθεσε ότι κάποιοι «προσπαθούν να επιβάλουν δια πυρός και σιδήρου απόψεις που χρειάζεται χρόνος για να μελετηθούν», ενώ έκανε λόγο για «ανατροπή των πολιτικών ηθών» από τον Πρόεδρο του ΔΗΣΥ.
ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ