ΕΤΕΚ: Σύσταση επαρχιακών αρχών αδειοδότησης αναπτύξεων
12:42 - 30 Μαρτίου 2016
Η υποχρεωτική συμπλεγματοποίηση των οικοδομικών αρχών σε επαρχιακό επίπεδο πρέπει να γίνει άμεσα και να συνδεθεί με την τρέχουσα προσπάθεια, καθώς τυχόν μετάθεση αυτής της ρύθμισης για αργότερα θα παραπέμψει το θέμα στις ελληνικές καλένδες, τονίζει σε ανακοίνωσή του το ΕΤΕΚ.
Το Επιμελητήριο επισημαίνει ότι «η ύπαρξη 35 τόσων αυτοτελών οικοδομικών αρχών για την εξυπηρέτηση των οικοδομικών αδειοδοτήσεων ενός πληθυσμού της τάξης του ενός εκατομμυρίου κατοίκων δεν είναι ούτε ορθολογική, ούτε βιώσιμη και είναι ένα θεμελιώδες εμπόδιο στην προσπάθεια βελτίωσης της κατάστασης».
Η παρέμβαση του ΕΤΕΚ γίνεται με την ευκαιρία της ολοκλήρωσης της κατ’ άρθρον συζήτησης στην αρμόδια Κοινοβουλευτική Επιτροπή του περί Επαρχιακών Συμπλεγμάτων Νόμου, μέσα από την οποία προέκυψε διαφωνία των τοπικών αρχών στην πρόνοια για σύσταση ενιαίων αρχών αδειοδότησης αναπτύξεων σε επίπεδο επαρχιακών συμπλεγμάτων. «Αυτή είναι η σοβαρότερη διαφορά που φαίνεται να προέκυψε για την προώθηση αυτής της πολύ σημαντικής προσπάθειας εκσυγχρονισμού της Τοπικής Αυτοδιοίκησης», αναφέρει το ΕΤΕΚ.
Σύμφωνα με σχετικά δημοσιεύματα, σημειώνει το Επιμελητήριο, οι τοπικές αρχές επικαλούνται πως «αν οι άδειες οικοδομής εκδίδονται από τα επαρχιακά συμπλέγματα θα ατονήσει ο έλεγχος για την ορθή υλοποίηση των αδειών, αφού η επαρχιακή Αρχή δεν θα μπορεί να ασκεί αποτελεσματικό έλεγχο σε όλους τους δήμους και κοινότητες». Παράλληλα, προσθέτει, «φαίνεται πως δεν θέλουν να χάσουν σε αυτό το στάδιο τα έσοδα που έχουν από την έκδοση αδειών οικοδομής».
Συνεχίζοντας, στην ίδια ανακοίνωση, το ΕΤΕΚ «το οποίο έχει δημόσια ταχθεί υπέρ της δημιουργίας ενιαίων επαρχιακών αρχών αδειοδότησης και ελέγχου της ανάπτυξης, συμπεριλαμβανομένης και της οικοδομικής αδειοδότησης, σημειώνει πως με την υφιστάμενη αποκεντρωμένη κατάσταση η επιβολή της οικοδομικής νομοθεσίας και η άσκηση οικοδομικού ελέγχου είναι σε εξαιρετικά χαμηλά επίπεδα». Παράλληλα, αναφέρει ότι «οι κατακερματισμένες και αιρετές αρμόδιες οικοδομικές αρχές συνεχίζουν να είναι απούσες από την άσκηση οικοδομικού ελέγχου στο στάδιο της κατασκευής και εξαντλούν τις αρμοδιότητές τους μοναχά στην εφαρμογή του νόμου που αφορά την αδειοδότηση, διυλίζοντας τον κώνωπα και καταπίνοντας την κάμηλο». Συνεπώς, προσθέτει το Επιμελητήριο, «το επιχείρημα της ατονίας του οικοδομικού ελέγχου είναι μάλλον άλλοθι για τη διατήρηση της εξουσίας επιβολής, ή καλύτερα μη επιβολής της οικοδομικής νομοθεσίας στους δημότες τους». Σε ότι αφορά το θέμα των εσόδων, το ΕΤΕΚ σημειώνει ότι τα τέλη έκδοσης οικοδομικών αδειών και εγκρίσεων οφείλουν να είναι ανταποδοτικά, και δεν θα πρέπει να χρησιμοποιούνται για να καλύπτουν άλλες ανάγκες.
Το ΕΤΕΚ αναγνωρίζει πως «η ενοποίηση των οικοδομικών αρχών σε επαρχιακό επίπεδο δεν θα επιλύσει ως δια μαγείας όλα τα προβλήματα και στρεβλώσεις του συστήματος. Ασφαλώς υπάρχουν και άλλα θέματα που χρήζουν βελτίωσης όπως ο εκσυγχρονισμός και η απλοποίηση των Οικοδομικών Κανονισμών, η πλήρης μηχανογράφηση του συστήματος και η ηλεκτρονική υποβολή αιτήσεων και όλης της σχετικής αλληλογραφίας με την αρμόδια αρχή, η άσκηση της αρμοδιότητας από τεχνοκρατικά σώματα, η ύπαρξη εσωτερικών δεικτών και συστήματος διαχείρισης ποιότητας, η ύπαρξη λογοδοσίας και εξωτερικού ελέγχου και άλλα πολλά».