«Ασφαλής» με βομβιστικές επιθέσεις
13:27 - 30 Μαρτίου 2016
Στο πλαίσιο συμφωνίας για ανακοπή του κύματος προσφύγων από τη Μέση Ανατολή, η Ε.Ε. στις 18 Μαρτίου συμπεριέλαβε την Τουρκία στον κατάλογο με τις «ασφαλείς» χώρες για τους αιτούντες πολιτικού ασύλου, απαραίτητη προϋπόθεση, σύμφωνα και με το διεθνές δίκαιο, για την αποστολή των προσφύγων πίσω στην Τουρκία.
Την επομένη της συμφωνίας, καμικάζι αυτοκτονίας πραγματοποίησε επίθεση σε πολυσύχναστο εμπορικό κέντρο της Κωνσταντινούπολης σέρνοντας στο θάνατο ακόμη τέσσερα άτομα. Από τον περασμένο Οκτώβριο, έχουν σημειωθεί στην Τουρκία πέντε μεγάλες βομβιστικές επιθέσεις με τον αριθμό των θυμάτων να πλησιάζει τους 200. Οι διαμένοντες στην Τουρκία κάθε άλλο παρά θα συμφωνήσουν με την αξιολόγηση της Ε.Ε. καθώς η χώρα δεν φαίνεται να είναι πλέον ασφαλής για κανένα πολίτη ή επισκέπτη. Καμία οργάνωση δεν ανέλαβε την ευθύνη της επίθεσης αν και την επομένη οι τουρκικές αρχές αναγνώρισαν στο πρόσωπο του δράστη, Τούρκο πολίτη μέλος του Ισλαμικού Κράτους (ΙΚ). Πάντως, σε άλλες παρόμοιες επιθέσεις σε Τζιακάρτα και Σαν Μπερναντινο το ΙΚ έσπευδε ταχέως να αναλάβει την ευθύνη, ενώ στην περίπτωση της Τουρκίας το ΙΚ δεν έχει επίσημα αναλάβει ούτε καν την ευθύνη για την διπλή βομβιστική επίθεση του περασμένου Οκτώβρη.
Δυστυχώς, ο κατάλογος των υπόπτων για επιθέσεις στην Τουρκία ολοένα και μακραίνει τα τελευταία χρόνια. Στη γειτονική Συρία, δυνάμεις υποστηριζόμενες από την τουρκική κυβέρνηση πολεμούν ενάντια στο καθεστώς του Μπασάρ αλ-Άσαντ, τους Ρώσους συμμάχους του καθώς και τις Μονάδες Λαϊκής Προστασίας (YPG)-τοπική οργάνωση που έχει στενούς δεσμούς με το Εργατικό Κόμμα του Κουρδιστάν (PKK). Με τις τρομοκρατικές επιθέσεις να συνεχίζονται, Τούρκοι αξιωματούχοι δαχτυλοδείχνουν τις πιο πάνω οργανώσεις ως πιθανούς ενόχους για τις επιθέσεις. Ωστόσο, η μεγαλύτερη απειλή για την ασφάλεια της Τουρκίας βρίσκεται εν των έσω.
Η αστική εξέγερση του ΡΚΚ στα νοτιοανατολικά της χώρας, συνοδευόμενη από την ανελέητη καταστολή των διαδηλώσεων από τις τουρκικές δυνάμεις ασφαλείας, με τον αριθμό των νεκρών να ξεπερνά τους χίλιους και ολόκληρες γειτονιές να έχουν αφανιστεί από τον χάρτη. Χάνοντας έδαφος στα νοτιοανατολικά, το PKK στέφει τα πυρά του σε σχετικά εύκολους στόχους στα δυτικά της χώρας συμπεριλαμβανομένων και αθώων πολιτών.
Η πρόσφατη απόφαση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου για παραχώρηση βοήθειας €6 δισ. και την απελευθέρωση της θεώρησης βίζας με αντάλλαγμα την αποδοχή της επιστροφής προσφύγων από την Ελλάδα, αποτελεί για τους αισιόδοξους την τελευταία ευκαιρία για την Τουρκία να τεθεί και πάλι σε ευρωπαϊκή τροχιά και να ξεφύγει από τον απολυταρχισμό που την οδηγεί ο Ερντογάν. Παρόλα αυτά, η απόφαση - συμφωνία από μόνη της εμπεριέχει νομικές και πολιτικές προκλήσεις οι οποίες θέτουν εν αμφιβόλω την εφαρμογή της, καθώς θεωρείται απίθανο η Τουρκία να εκπληρώσει τα κριτήρια που απαιτούνται για τη βίζα.