Παν. Λευκωσίας: Αυξημένες υποτροφίες σε συμβασιούχους οπλίτες

Τα προγράμματα υποτροφιών και κινήτρων για σπουδές σε εθνοφρουρούς και σε μελλοντικούς συμβασιούχους οπλίτες της ΕΦ, ανακοίνωσε τη Δευτέρα σε συνάντηση που είχε η ηγεσία του Πανεπιστημίου Λευκωσίας με τον Υπουργό Άμυνας Χριστόφορο Φωκαΐδη στις εγκαταστάσεις του Πανεπιστημίου. 

Οπως επεξήγησε ο Πρύτανης Φίλιππος Πουγιούτας, το Πανεπιστήμιο Λευκωσίας, εκτός από τα προγράμματα και τις υποτροφίες που προσφέρει σήμερα σε εθνοφρουρούς, θα προσφέρει αυξημένες υποτροφίες για το νέο ακαδημαϊκό έτος στους συμβασιούχους οπλίτες, ώστε να ξεκινήσουν από το 2017 τις σπουδές τους.

Ο κ. Φωκαΐδης ανέφερε εντός της συνάντησης ότι αυτή εντάσσεται στο πλαίσιο της ενημέρωσης των ιδιωτικών και δημόσιων πανεπιστημίων για την αναδιοργάνωση της ΕΦ, και ιδιαίτερα τον πυλώνα που αφορά αφενός τη μείωση της στρατιωτικής θητείας και αφετέρου την πρόσληψη 3 χιλιάδων επαγγελματιών συμβασιούχων οπλιτών.

Οπως σημείωσε, η Κυβέρνηση θέλει αυτή η τεράστια εκσυγχρονιστική προσπάθεια που θα αναβαθμίσει πριν και πάνω απ` όλα το αξιόμαχο και την επιχειρησιακή ικανότητα της ΕΦ, θέλει να είναι όσο το δυνατό επωφελής για τα παιδιά που θα ξεκινήσουν την επαγγελματική ή ακαδημαϊκή τους σταδιοδρομία ένα χρόνο νωρίτερα αλλά και για τους νέους που θα υπηρετήσουν την ΕΦ ως επαγγελματίες οπλίτες λαμβάνοντας ένα καθαρό εισόδημα 13 χιλιάδων ευρώ το χρόνο. Αυτοί θέλουμε, όπως σημείωσε, να έχουν την ευκαιρία τα απογεύματα, αν το επιθυμούν, να σπουδάσουν ώστε να λάβουν ένα πτυχίο ή ένα μεταπτυχιακό.

Ο κ. Φωκαΐδης σημείωσε πως είναι εξαιρετικά θετική η ανταπόκριση των Πανεπιστημίων, επισημαίνοντας πως μέσα από το Μνημόνιο και τη συνεργασία, υπάρχουν πάρα πολλές δυνατότητες για περαιτέρω συνεργασία. “Εμείς επενδύουμε στα Πανεπιστήμια, επενδύουμε στην επιστημονική γνώση, θέλουμε να δώσουμε τη δυνατότητα στους νέους μας, και στους κληρωτούς, στους συμβασιούχους οπλίτες αλλά και στο μόνιμο προσωπικό, μέσα και από τη σύσταση Ακαδημίας Ασφάλειας, Άμυνας και Διαχείρισης Κρίσεων που τις επόμενες βδομάδες θα ανακοινώσουμε, να προσφέρουμε δυνατότητες συνεχούς κατάρτισης και εκπαίδευσης”, είπε.

Ο Πρόεδρος του Συμβουλίου του Πανεπιστήμιου Νίκος Περιστιάνης είπε πως η μείωση της θητείας έπρεπε να γίνει εδώ και καιρό καθώς η μεγάλη θητεία δημιουργεί πολλά προβλήματα. Ανέφερε πως το Πανεπιστήμιο Λευκωσίας εδώ και καιρό προσφέρει μια σειρά από κίνητρα στους εθνοφρουρούς και στους αξιωματικούς της ΕΦ, για να ακολουθήσουν διάφορα προγράμματα με ειδικές τιμές. “Από πλευράς του Πανεπιστημίου καλωσορίζουμε αυτές τις ευκαιρίες, θα τις στηρίξουμε και είμαστε έτοιμοι να δεχθούμε και τον επιπλέον αριθμό φοιτητών μετά τα Χριστούγεννα αλλά να βοηθήσουμε και τους συμβασιούχους που θα προσληφθούν”, είπε, προσθέτοντας πως η συμφωνία που ήδη υπάρχει με την ΕΦ αποτελεί μια καλή βάση για το μέλλον.

Ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου Φίλιππος Πουγιούτας ανέφερε ότι ιστορικά ότι από το 1998, το Κολέγιο τότε Intercollage είχε αρχίσει να προσφέρει απογευματινά και βραδινά μαθήματα σπουδών σε τρίωρη βάση, και συνεπώς ένας φοιτητής μπορούσε να ολοκληρώσει τον κύκλο σπουδών του παρακολουθώντας μόνο βραδινά μαθήματα. Αυτό προσέλκυσε, όπως είπε, αρκετούς στρατιώτες στους οποίους το πανεπιστήμιο πρόσφερε υποτροφία μέχρι και 45% των διδάκτρων.

Ο Πρύτανης είπε πως το Πανεπιστήμιο πρόσφερε και θα συνεχίσει να προσφέρει κίνητρα, όπως οικονομικά, προσφορά ευέλικτης φοίτησης αλλά και εξ` αποστάσεως φοίτηση. Όπως εξήγησε, στον τομέα της εξ αποστάσεως φοίτησης, το Πανεπιστήμιο πρωτοστατεί καθώς εδώ και 5 χρόνια που λειτουργεί το συγκεκριμένο πρόγραμμα, έχει γύρω στις 3 χιλιάδες φοιτητές και έχει αναπτύξει μια τεχνογνωσία, η οποία έχει κερδίσει πρόσφατα ευρωπαϊκές διακρίσεις.

Ο κ. Πουγιούτας είπε πως το Πανεπιστήμιο Λευκωσίας θα συνεχίσει να προσφέρει σε όλους τους εθνοφρουρούς τις υποτροφίες της τάξεως του 45%. Επίσης, είπε, θα προσφέρει αυξημένες υποτροφίες σε εξ αποστάσεως φοιτητές καθώς και δωρεάν προπαρασκευαστικά μαθήματα (massive open learning courses) όπως σε γλώσσες αλλά και για την εισαγωγή στην πανεπιστημιακή φοίτηση. Επίσης, το Πανεπιστήμιο θα συνεχίσει να δίνει υποτροφίες για μεταπτυχιακούς φοιτητές σε προγράμματα όπως Διεθνείς Σχέσεις και Ευρωπαϊκές Σπουδές, Νομική, Δημόσια Διοίκηση και Πληροφορική με εξειδίκευση Ασφάλειας Κυβερνοχώρου.

Σε σχέση με τους 3 χιλιάδες συμβασιούχους οπλίτες, το Πανεπιστήμιο Λευκωσίας θα προσφέρει αυξημένες υποτροφίες για το χειμερινό εξάμηνο του 2017, και δωρεάν προπαρασκευαστικά μαθήματα σε αυτό το εξάμηνο έτσι ώστε το 2017, αν πάρουν μαθήματα πλήρους φοίτησης να μπορέσουν αν ολοκληρώσουν τις σπουδές τους σε 4 χρόνια, κατά τη διάρκεια των οποίων το πανεπιστήμιο θα προσφέρει υποτροφίες.

Από την πλευρά του, ο Υπουργός χαρακτήρισε εξαιρετικά σημαντικές τις ανακοινώσεις και τις προθέσεις του Πανεπιστημίου και τις ζήτησε γραπτώς ώστε να μπορούν να ενημερωθούν οι ενδιαφερόμενοι συμβασιούχοι οπλίτες, πριν την προκήρυξη των θέσεων, για όλες αυτές τις ευκαιρίες σπουδών που θα τους προσφερθούν. Οπως σημείωσε, αυτή είναι και η κοινωνική διάσταση του μέτρου της μείωσης της θητείας καθώς ενδεχομένως οι νέες θέσεις μισθωτών οπλιτών να αφορά αδύναμα κοινωνικά στρώματα της κοινωνίας που δεν θα μπορούσαν διαφορετικά να χρηματοδοτήσουν τις σπουδές των παιδιών.

ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

Οι Γενικές Ασφάλειες αναθεωρούν τη «Δήλωση Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων»
Δρ. Μαρίνος Σωτηρίου: Ανανωρισμένος όμιλος ο HHG-Κανένας κίνδυνος από τις εξαγορές νοσοκομείων
Η EMBIO Diagnostics βάζει το στίγμα της στη διεθνή σκηνή του GITEX 2024
Action Global Communications: Απέσπασε 10 βραβεία Carob και κατέκτησε την πρωτιά στην κατηγορία Digital με 3 χρυσά βραβεία
Συνεχίζονται οι διαλέξεις της ΕΚΚ σε σχολεία στο πλαίσιο συμμετοχής της στην Παγκόσμια Εβδομάδα Επενδυτή
Πανεπιστήμιο Νεάπολις Πάφος: Όραμα και αριστεία στην 15η τελετή αποφοίτησης
ΠΔΣ: Θα συνεχίσει να υπερασπίζεται τις βασικές αρχές που διέπουν το δικηγορικό λειτούργημα
GNOMI Integrated Communications: Κέρδισε την πρωτιά στα Carob Awards 2024
Επιχειρηματική ανάπτυξη με τις ευλογίες… της ΤΝ
Georgios Leontaris: Στρατηγικές διαχείρισης επενδύσεων στο κύμα των παγκόσμιων αλλαγών