Powered by

KPMG: Ευκαιρίες σε ξένους επενδυτές δημιουργεί η Κίνα

Η οικονομική αναδιάρθρωση της Κίνας επηρεάζει τα μοτίβα των ξένων επενδύσεων, οδηγώντας σε περισσότερες ευκαιρίες σε σημαντικούς τομείς, σύμφωνα με έκθεση της KPMG το 2015. Σύμφωνα με έκθεση της KPMG, το 2015 oι τάσεις που επικρατούν στις επενδύσεις που γίνονται από και προς την Κίνα, αντανακλούν την οικονομική αναδιάρθρωση της χώρας, ενώ είναι πολύ πιθανόν να συνεχίσουν και μετά το 2016, με ευκαιρίες να προκύπτουν σε τομείς τυχόν ανάπτυξης των οποίων θα βοηθήσει στη μετάβαση της Κίνας σε μια οικονομία με υψηλή προστιθέμενη αξία.

H Global China Practice της KPMG (GCP), η οποία δημοσίευσε πρόσφατα το China Outlook 2016, πιστεύει ότι η μετάβαση της Κίνας από ένα μοντέλο επενδύσεων και εξαγωγών σε ένα μοντέλο το οποίο χαρακτηρίζεται από κατανάλωση και καινοτομία έχει συντελέσει στη δημιουργία μιας οικονομίας δύο ταχυτήτων. Αφενός, η βασική βιομηχανία αλλά και οι παραδοσιακές βιομηχανίες παρουσιάζουν σοβαρά εμπόδια, ενώ αφετέρου οι υπηρεσίες, η αναπτυγμένη βιομηχανία και οι αγορές κατανάλωσης παρουσιάζουν θετικές προοπτικές ανάπτυξης.

«Το να αντιληφθούμε πλήρως τους στόχους της οικονομικής ανάπτυξης της Κίνας, την πολιτική που εφαρμόζεται για τη μετάβαση αυτή και τη διαδικασία που έχει ήδη πραγματοποιηθεί προς την εν λόγω μετάβαση, αποτελούν όλα κλειδί για την κατανόηση των κινητήριων δυνάμεων, τάσεων και προοπτικών της κινέζικης επένδυσης στο εξωτερικό και για τις ξένες επενδύσεις στην Κίνα», αναφέρει ο Vaughn Barber, Παγκόσμιος Επικεφαλής της GCP της KPMG.
    
Το 2015 η κυβέρνηση της Κίνας εισήγαγε έναν αριθμό σημαντικών πρωτοβουλιών πολιτικής ώστε να διευκολύνει την οικονομική μεταρρύθμιση της χώρας, να αντιμετωπίσει τα θέματα πλεονάζουσας παραγωγικής ικανότητας, να αυξήσει την παραγωγικότητα, να προωθήσει την καινοτομία και την επιχειρηματικότητα και να βελτιώσει τη διεθνή ανταγωνιστικότητα των παραδοσιακών βιομηχανιών της Κίνας. Είναι σημαντικό να αναφερθεί ότι αντί να επικεντρωθούν στην ταχύτητα της ανάπτυξης, οι πρωτοβουλίες αυτές έδωσαν και  εξακολουθούν να δίνουν σημασία στην ποιότητα ανάπτυξης με στόχο ένα πιο ισορροπημένο επίπεδο ανάπτυξης, το οποίο ευνοεί την ευημερία. Αυτό αναμένεται να συνεχίσει να είναι το κύριο χαρακτηριστικό των πολιτικών της Κίνας για τα επόμενα χρόνια, ειδικά μετά την έκδοση του 13ου Πενταετούς Πλάνου, τον Μάρτιο του 2016.


«Η προσαρμογή της Κίνας πραγματοποιείται σε ένα περιβάλλον πιο αργής ανάπτυξης, το οποίο όταν συνδυάζεται με άλλους ανταγωνιστικούς παράγοντες και παράγοντες αγοράς οδηγεί σε σημαντικές προκλήσεις για την επιχειρηματικότητα. Ταυτόχρονα, παρατηρούμε νέες ευκαιρίες ανάπτυξης σε τομείς όπου η ανάπτυξη θα βοηθήσει στην οικονομική μεταρρύθμιση της Κίνας και γι’ αυτό η κυβέρνηση διοχετεύει επένδυση σε αυτούς τους τομείς», αναφέρει ο Thomas Stanley, Ανώτερος Λειτουργός της GCP της KPMG.

Άμεσες Ξένες Επενδύσεις στην Κίνα
Η μη οικονομική εξωτερική επένδυση στην Κίνα πέτυχε το ρεκόρ των 118,02 δισεκατομμυρίων δολαρίων το 2015, φτάνοντας σε μία αύξηση της τάξης του το 14,7% τον χρόνο. Η αξία των ανακοινωθέντων  συμφωνιών παρουσίασε 40% αύξηση την ίδια περίοδο για να φτάσει τα 87,7 δισεκατομμύρια δολάρια. Σύμφωνα με αυτή τη γρήγορη ανάπτυξη, οι εξωτερικές εξαγορές και συγχωνεύσεις στην Κίνα μπορεί να ξεπεράσουν τα 100 δισεκατομμύρια δολάρια τον χρόνο αυτό. Πράγματι, οι πρώτες εβδομάδες του 2016 δεν έδειξαν σημάδια υποχώρησης αυτής της τάσης, με συμφωνίες ύψους 74,8 δισεκατομμυρίων δολαρίων να ανακοινώνονται την περίοδο μέχρι 18 Φεβρουαρίου. 


Η εξωτερική δραστηριότητα συγχωνεύσεων και εξαγορών στην Κίνα συνέχισε να επικεντρώνεται στην ανάπτυξη της ποιότητας, με όχι μόνο περισσότερες, αλλά και μεγαλύτερες συμφωνίες να ανακοινώνονται σε σημαντικούς τομείς αλλά και τομείς που σχετίζονται με την κατανάλωση. Σύμφωνα με αυτό, περισσότερες συμφωνίες έγιναν σε αναπτυγμένες αγορές, ενώ εμπλέκονται και πολλές ιδιωτικές.

Η GCP της KPMG αναμένει τις άμεσες ξένες επενδύσεις στην Κίνα να συνεχίσουν να αναπτύσσονται με ρυθμό πάνω από 10% το χρόνο, καθοδηγούμενες από παράγοντες συμπεριλαμβανομένης της επιθυμίας των κινέζικων εταιρειών να αποκτήσουν εμπειρία, τεχνολογία, εμπορικά ονόματα και ανθρώπινο δυναμικό για να γίνουν πιο ανταγωνιστικές και να έχουν πρόσβαση σε υψηλής ποιότητας προϊόντα και υπηρεσίες που μπορούν να χρησιμοποιηθούν στην Κίνα, έτσι ώστε η Κίνα να μπορέσει να ανταποκριθεί στις εξελισσόμενες τάσεις κατανάλωσης. Η γεωργία και τα τρόφιμα, η υποδομή, η υψηλή τεχνολογία, η βιομηχανία και η ακίνητη ιδιοκτησία θα παραμείνουν σημαντικοί τομείς το 2016, ενώ οι Τεχνολογίες Πληροφορικής και Επικοινωνίας (ICT), ο τομέας της υγείας και οι μεταφορές είναι νέοι σημαντικοί τομείς που θα πρέπει να παρακολουθούμε.

Η GCP της KPMG προβλέπει, επίσης, περισσότερες επενδύσεις στο εξωτερικό από ιδιωτικές εταιρείες και οικονομικούς επενδυτές, καθώς και περισσότερη συνεργασία μεταξύ κινεζικών και ξένων εταιρειών. «Ένα κύριο χαρακτηριστικό του ‘νέου προτύπου’ για τις σχέσεις της Κίνας με τον υπόλοιπο κόσμο είναι η ‘συνεργασία’ τόσο στην Κίνα όσο και στις αγορές εκτός Κίνας για το κοινό όφελος της Κίνας, τις γειτονικές χώρες και τις αγορές τρίτων χωρών», αναφέρει ο Vaughn Barber.

Η Βόρεια Αμερική, η Ευρώπη και άλλες αναπτυγμένες οικονομίες αναμένεται να προσελκύσουν περισσότερες επενδύσεις, καθώς η διαθεσιμότητα των στόχων υψηλής ποιότητας σε αυτές τις περιοχές μπορεί να βοηθήσει τις κινεζικές εταιρείες να αναβαθμίσουν, να μεταρρυθμίσουν και να ενισχύσουν την ανταγωνιστικότητά τους. Περισσότερα έργα και επενδύσεις θα πραγματοποιηθούν μαζί με το «Belt and Road», καθώς οι στόχοι μπορούν να γίνουν ευκολότερα αντιληπτοί, ενώ ο τρόπος εφαρμογής αυτής της πρωτοβουλίας θα συνεχίσει να εξελίσσεται μέσα στον επόμενο χρόνο.

Ιδιαίτερη προσοχή πρέπει να δίνεται σε τρεις πιθανές κινητήριες δυνάμεις άμεσων ξένων επενδύσεων στην Κίνα το 2016. Συγκεκριμένα, πρέπει να δοθεί έμφαση στην εξέλιξη της Κίνας σε ένα νέο παράδειγμα διεθνούς συνεργασίας, η οποία επιτυγχάνεται μέσω της πρωτοβουλίας «Belt and Road», όπως για παράδειγμα, τη δημιουργία νέων πηγών χρηματοδότησης και την εφαρμογή των πρόσφατων συμφωνιών ελεύθερου εμπορίου με την Αυστραλία και τη Νότιο Κορέα.

Άμεσες Ξένες Επενδύσεις
Το China Outlook 2016 πιστεύει ότι η μη οικονομικά άμεσες ξένες επενδύσεις στην Κίνα αυξήθηκαν το 2015 κατά 6,4% σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος φτάνοντας τα 126,3 δισεκατομμύρια δολάρια. Υπήρχαν λιγότερες αλλά μεγαλύτερες εσωτερικές συμφωνίες συγχωνεύσεων και εξαγορών, οδηγώντας σε μια αύξηση στο μέγεθος της αξίας των συμφωνιών, αφού εξαγοράστηκαν υψηλότερης αξίας κινέζικες εταιρείες.

Με βάση τη δημιουργία μιας οικονομίας δύο ταχυτήτων στην Κίνα, ο τομέας των υπηρεσιών αντιπροσώπευε το 2015 το 61,1% του συνόλου των ξένων επενδύσεων, ενώ οι ξένες επενδύσεις στον κατασκευαστικό τομέα αποτελούσαν το 31,4%. Συγκριτικά, το 2006 το 63,6% του συνόλου των ξένων επενδύσεων στην Κίνα εντάχθηκε στην κατασκευαστική βιομηχανία, ενώ ο τομέας των υπηρεσιών προσέλκυσε το 31,1%. 

Σύμφωνα με την KPMG (2015), η κινεζική κυβέρνηση έχει παρουσιάσει έναν αριθμό πολιτικών και πρωτοβουλιών για την προσέλκυση ξένων επενδύσεων και μετά το 2016. Αυτές παρουσιάζουν σημαντικές ευκαιρίες για εταιρείες με τεκμηριωμένες  προτάσεις και στόχους, ενώ ταυτόχρονα συντείνουν στην επίτευξη των αναπτυξιακών στόχων της κυβέρνησης. Τα κυβερνητικά έξοδα αφορούν στις «πράσινες» κατηγορίες οι οποίες προσπαθούν να βελτιώσουν την ιατροφαρμακευτική κάλυψη, να μειώσουν τις επιπτώσεις στο περιβάλλον, να βελτιώσουν τη διατροφική ασφάλεια και να αποτρέψουν τη ρύπανση.

Οι πρόσφατες δημοσιεύσεις πολιτικής υποδεικνύουν ότι οι Αρχές δεσμεύονται να διευρύνουν τους τομείς υπηρεσιών και κατασκευής σε ξένα κεφάλαια και να χαλαρώσουν τους περιορισμούς στον χρηματοπιστωτικό τομέα. Οι συμφωνίες ελεύθερου εμπορίου της Κίνας (FTAs) με την Αυστραλία και Νότιο Κορέα, η εγκαθίδρυση νέων Ζωνών Ελεύθερου Εμπορίου στο Guangdong, Fujian και Tianjin και η επέκταση της ζώνης ελεύθερου εμπορίου της Σαγκάη θα βοηθήσουν σε αυτή τη διαδικασία. Με τον ίδιο τρόπο, οι Αρχές προσπαθούν να αξιοποιήσουν τις τελευταίες εξελίξεις στην Τεχνολογία Πληροφορικής και  Επικοινωνιών, τις προηγμένες κατασκευές και τεχνολογίες αυτοματοποίησης ώστε να αυξήσουν την παραγωγικότητα των παραδοσιακών βιομηχανιών της χώρας, δίνοντας ευκαιρίες σε ξένες εταιρείες με πείρα σε αυτούς τους τομείς. Η εμβάθυνση της μεταρρύθμισης των κρατικών εταιρειών της Κίνας μπορεί να θέσει περισσότερους στόχους εξαγοράς για ξένες εταιρείες, καθώς και σε ευκολότερη πρόσβαση της αγοράς σε ξένες εταιρείες.

Ο David Frey, Συνέταιρος, Markets Strategy στην KPMG Κίνας αναφέρει: «Το 2016 θα είναι ένας καθοριστικός χρόνος για την Κίνα. Τόσο για την κυβέρνηση όσο και για παγκόσμιες εταιρείες και επενδυτές. Για να επιβιώσουν και να αναπτυχθούν στο «νέο πρότυπο» οι εταιρείες χρειάζονται να σκεφτούν νέα και καινοτόμα μέσα συνεργασίας για να αδράξουν ευκαιρίες σε ένα γρήγορα μεταμορφωμένο οικονομικό τοπίο και να αντιληφθούν  τον σημαντικό ρόλο που μια εύπορη μεσαία τάξη θα διαδραματίσει στην αλλαγή αυτή. Αυτό δεν  υποτιμά τις προκλήσεις για επιτυχία στην Κίνα. Όμως, μπορεί μια πολυεθνική εταιρεία που δεν συναγωνίζεται και δεν κερδίζει στην Κίνα, να συναγωνιστεί και να είναι επιτυχής παγκοσμίως στο μέλλον;»

Ο τομέας των υπηρεσιών θα συνεχίσει να αναπτύσσεται, με το ηλεκτρονικό εμπόριο και τις διοικητικές υπηρεσίες να κατευθύνουν τις ευκαιρίες για ξένες επενδύσεις. Οι κατασκευές υψηλής τεχνολογίας θα είναι ακόμη ένας σημαντικός τομέας, ενώ οι τομείς της υγείας και του περιβάλλοντος είναι οι τομείς τους οποίους η Κίνα θα πρέπει να αναπτύξει το 2016.

Ο Πανίκος Λοΐζου, Διοικητικός Σύμβουλος της KPMG στην Κύπρο, υπεύθυνος για την Κίνα, δήλωσε ότι η απόδοση της κινεζικής οικονομίας επηρεάζει την παγκόσμια οικονομία και τις αποφάσεις που παίρνουν αυτοί που χαράσσουν πολιτική. Η τελευταία αναταραχή στα χρηματιστήρια και στις αγορές πρώτων υλών έχουν αυξήσει τις ανησυχίες για την κινεζική οικονομία. Παρόλα αυτά, για μια οικονομία που αναπτύσσεται ραγδαία αναμένεται ότι θα υπάρξει μια περίοδος προσαρμογής. Το οικονομικό μοντέλο της χώρας προσαρμόζεται στη νέα περίοδο παγκόσμιας οικονομίας.

Δειτε Επισης

Πού τοποθέτησαν τα λεφτά τους οι Έλληνες το 2023-Aύξηση περιουσίας 7,4%
Κίνα: Τα νέα μέτρα για τόνωση της οικονομίας
Goldman Sachs: Η μεγάλη μείωση των επιτοκίων οδηγεί σε ήπια προσγείωση την αμερικανική οικονομία
Ευρεία νομισματικά μέτρα από Κεντρική Τράπεζα Κίνας για αναζωογόνηση της οικονομίας
Ebury: Tο δολάριο παραμένει ανεπηρέαστο παρά τη μεγάλη μείωση των επιτοκίων από τη Fed
Χρυσός: Νέο υψηλό ρεκόρ με το βλέμμα στις επόμενες κινήσεις της Fed
Σε νέο υψηλό ρεκόρ η ανεργία στην Κίνα-Τα ποσοστά σε νέους και σε αστικές περιοχές
Συμφωνία στο Κογκρέσο για να αποφευχθεί προεκλογικό «shutdown» στις ΗΠΑ
Στο 100% του ΑΕΠ το βρετανικό δημόσιο χρέος-Για πρώτη φορά από τη δεκαετία ‘60
Bundesbank: Προειδοποιεί για συρρίκνωση της γερμανικής οικονομίας το τρέχον τρίμηνο