Τι περίμενες καημένε;

Για χρόνια το μόνο πρόβλημα που κυριαρχούσε στα ΜΜΕ ήταν το Κυπριακό. Εκεί επικέντρωναν την προσοχή τους οι Προέδροι αλλά και οι πολίτες, θεωρώντας ότι αυτοί που είχαν τα ηνία στα νευραλγικά πόστα φρόντιζαν για όλα τα άλλα.

Κάπως έτσι, επί δεκαετίες κάποιοι είχαν την ευκαιρία να δρουν ανενόχλητοι χτίζοντας ένα πελατειακό σύστημα διαπλοκής και διαφθοράς στο δημόσιο. Προνομιακές μεταχειρίσεις, υπέρογκα συμβόλαια, μίζες και εθελοτυφλισμός έστηναν το σκηνικό και όσο υπήρχαν λεφτά για να φάνε όλοι κανείς δεν μιλούσε. 

Αν πάλι κάποιος μιλούσε εισέπραττε ένα κατηγορηματικό «Ε και τι περιμένεις; Έτσι είναι το σύστημα» και το θέμα έληγε εκεί. Το σύστημα είτε σε κατάπινε είτε σε ξερνούσε εκτός. 

Το τελευταίο διάστημα τα σκάνδαλα ξεπετάγονται σαν μανιτάρια από το πουθενά. Δήμαρχοι πάνε φυλακή, εταιρείες κολοσσοί βρίσκονται στο σκαμνί και αρμόδιες αρχές φωτογραφίζονται ότι έκαναν τα στραβά μάτια. Το περίεργο δεν είναι μόνο ότι έρχονται στην επιφάνεια λίγο πριν από τις εκλογές, αλλά και ότι όλοι φαίνεται να γνώριζαν από καιρό αλλά κανείς δεν μιλούσε.  

Ο διευθυντής των Τεχνικών Υπηρεσιών του Γενικού Ελεγκτή, Αντρέας Χασαπόπουλος, αποκάλυψε ότι επί Χρυστάλλας Γιωρκάτζη, αγοράστηκαν πέντε  ελικόπτερα από την Εθνική Φρουρά σε διπλάσιες τιμές από ότι πωλούνταν σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Με αποστομωτική άνεση μάλιστα υποστήριξε ότι γνώριζε αλλά τότε δεν μπορούσε να μιλήσει. Γιατί λοιπόν αποφάσισε να το πράξει τώρα; Γιατί τότε δεν έκανε τα αδύνατα δυνατά να δημοσιοποιήσει την υπόθεση παρά να χαθούν εκατομμύρια;   

Την ίδια στιγμή, ο υπουργός Εσωτερικών, Σωκράτης Χάσικος, παρεμβαίνει στο σκάνδαλο «XYTY Κόσιης», δηλώνοντας ότι από το 2013 διετάχθη ανεξάρτητη έρευνα, η οποία κατέδειξε το ενδεχόμενο διάπραξης ποινικών αδικημάτων και μεγάλες πολιτικές ευθύνες. Ωστόσο, η νομική υπηρεσία δεν βρήκε τίποτε μεμπτό, ενώ η Ελεγκτική Υπηρεσία και ο Έφορος Κρατικών Ενισχύσεων δεν απάντησαν. Παρόλα αυτά, ενώ το συμβόλαιο της Ηλέκτωρ έληγε το 2020 το υπουργείο πρότεινε την επέκτασή του προκειμένου να μειωθούν οι χρεώσεις για τους δήμους. 

Που σταματά η βρωμιά λοιπόν;

Δειτε Επισης

Η απόφαση της ΕΚΤ να δώσει προτεραιότητα στην ανάπτυξη δεν προκαλεί έκπληξη
Η Ευρωπαϊκή Ένωση πάτησε «στοπ» στις αναφορές βιωσιμότητας: Πώς πρέπει να το εκλάβουν οι επιχειρήσεις;
Οι δασμοί Τραμπ και η ανάγκη διαφύλαξης των εξαγωγών του χαλλουμιού ΠΟΠ
Η εναλλακτική των ακινήτων στους κλυδωνισμούς των χρηματαγορών λόγω δασμών
Ρυθμισμένο lobbying στην Κύπρο: Μια νέα θεσμική πραγματικότητα
Δασμοί και ανταγωνιστικότητα: Ποιος κερδίζει και ποιος χάνει;
Startups & ΜμΕ στην Κύπρο: Προκλήσεις, ευκαιρίες και ο ρόλος του κατάλληλου συμβούλου
Μπορούν οι δασμοί του Τραμπ να διασώσουν την αμερικανική οικονομία από το δυσβάσταχτο χρέος;
Ευκαιρίες και προκλήσεις της τεχνητής νοημοσύνης
Μειώνει η χρήση της τεχνητής νοημοσύνης τη σημασία των soft skills;