Οι κακές τράπεζες

Όσο ο καιρός περνά τόσο οι μύθοι περί των κακών και ανάλγητων επί του ανθρώπινου πόνου τραπεζών καταρρίπτεται. Και αυτό γίνεται πραγματικότητα μέσω των γεγονότων που καθημερινά βλέπουμε και όχι μέσω αρνητικής ρητορικής που μοναδικό σκοπό έχει την εξυπηρέτηση μικροπολιτικών σκοπιμοτήτων.

Όταν περί τα τέλη του 2014 και κατά το πρώτο μισό του 2015 η Βουλή κλήθηκε να περάσει σημαντικά νομοθετήματα που αφορούσαν κυρίως τις εκποιήσεις ή τις πωλήσεις δανείων, πολλοί έσπευσαν να κρίνουν ότι οι εν λόγω νομοθεσίες θα οδηγούσαν σε μαζικές εκποιήσεις χάριν του συμφέροντος και του κέρδους ή και ότι ακόμη ξένα επενδυτικά ταμεία βρίσκονταν ήδη στην Κύπρο για να αγοράσουν έναντι πινακίου φακής πρώτες κατοικίες, φτωχού κόσμου.

Και για το συγκεκριμένο θέμα επικράτησε η νοοτροπία του «λέω ό,τι θέλω για κάθε θέμα». Άλλωστε, φόρος για κάτι που λέει κάποιος πολιτικός ή κάποιο κόμμα δεν υπάρχει, οπότε πολλοί έσπευσαν να βγάλουν τη γλώσσα τους βόλτα, χωρίς καν να υπολογίζουν απλές αλλά εξόχως σημαντικές παραμέτρους.

Εδώ και έναν χρόνο έχει τεθεί σε εφαρμογή ο νόμος για εκποιήσεις, ωστόσο, μέσω δικλείδων ασφαλείας του ίδιου του νόμου αλλά και της πρακτικής των τραπεζών καμία πρώτη κατοικία δεν έχει εκποιηθεί. Και εκεί που πολλοί κατηγορούσαν τις τράπεζες για εκποιήσεις ακινήτων απλού κόσμου, συμβαίνει ακριβώς το αντίθετο. Δηλαδή, προχωρούν εκποιήσεις μεγάλων οφειλετών οι οποίοι –προφανώς- δεν συνεργάζονται με τις τράπεζές τους.

Την ίδια ώρα μεγάλη προσπάθεια γίνεται για αναδιαρθρώσεις δανείων, με τα αποτελέσματα να φαίνονται ήδη στα αποτελέσματα των τραπεζών, ενώ το 2016 αξιολογείται ως καθοριστικό για τη δουλειά που μέχρι στιγμής έχει γίνει.

Νέα δάνεια ωθούν την αγορά, έστω και από μικρά κομμάτια του εμπορίου όπως οι πωλήσεις αυτοκινήτων ή για πιο φιλόδοξα projects όπως τα κυπριακά startups. Πωλήσεις δανείων σε «κοράκια» από το εξωτερικό δεν έχουν καταγραφεί, εκποιήσεις πρώτης κατοικίας, απλού κόσμου επίσης, ενώ η τιτλοποίηση δανείων –που ήταν μια άλλη μεγάλη ανησυχία κάποιων- δεν έχει καν ρυθμιστεί νομοθετικά.

Οι κινδυνολόγοι έχουν –για άλλη μια φορά- μείνει εκτεθειμένοι. Αν και στοιχηματίζω ότι η ανούσια, άσκοπη και ψηφολαγνική ρητορική τους δεν πρόκειται να περιοριστεί.

 

Δειτε Επισης

Οι μειώσεις στα επιτόκια, ο μηχανισμός νομισματικής μετάδοσης και οι επιπτώσεις στην κυπριακή οικονομία
Προκλήσεις και ευκαιρίες στον τομέα ακινήτων: Ανάγκη για βιώσιμες λύσεις και συνεργασία
Γραφειοκρατία στην Κύπρο: Ένα εμπόδιο για τους πολίτες και τις επενδύσεις
Η αυστηρή προειδοποίηση του Elon Musk: Πράγματι η Αμερική οδεύει προς τη χρεοκοπία;
Ο μετασχηματιστικός ρόλος της ΤΝ στην κανονιστική συμμόρφωση των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων
Παρωχημένα συστήματα και τεχνολογία αιχμής: Μπορεί το PropTech να φέρει επιτέλους την αγορά ακινήτων στο μέλλον;
Το ψηφιακό ευρώ: Ποια τα οφέλη του για εσάς;
Η άνοδος των βιώσιμων επενδύσεων: Οι προκλήσεις του ESG και των πράσινων ομολόγων για έναν επενδυτή
Καλό είναι κάποιοι να αρχίσουν να ξεχνάνε την ηλεκτροκίνηση
Έχει ο άνθρωπος νοημοσύνη να βάλει χαλινάρια στην AI πριν να είναι αργά;