Η κάνναβη γίνεται επιχείρηση και στην Ελλάδα
09:33 - 21 Μαρτίου 2016
Μετά από δεκαετίες απαγόρευσης, η ελληνική κυβέρνηση άναψε το πράσινο φως για την ουσιαστική επαναφορά στη νομιμότητα της παρεξηγημένης βιομηχανικής κάνναβης, ενώ θα προστεθεί στη λίστα με τις επιδοτούμενες καλλιέργειες και οι Έλληνες παραγωγοί θα έχουν τη δυνατότητα να σπείρουν και πάλι στα χωράφια τους κλωστική κάνναβη. Η Ε.Ε. έχει αναγάγει από το 1990 την κάνναβη σε μια από τις πλέον προνομιούχες καλλιέργειες, ενισχύοντας τους παραγωγούς για την καλλιέργεια ποικιλιών που προορίζεται για την παραγωγή ινών.
Άλλο ινδική και άλλο κλωστική
Πέρα από το επίμαχο συνθετικό «κάνναβη», η κλωστική (βιομηχανική) δεν έχει κανένα άλλο κοινό με την ινδική κάνναβη και η Ελλάδα είναι από τα λίγα κράτη-μέλη που δεν έχουν ακόμη εναρμονιστεί με το κανονιστικό πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τη νόμιμη καλλιέργειά της. Η περιεκτικότητα της κλωστικής κάνναβης σε τετραϋδροκανναβινόλη (μια ψυχοτρόπο ναρκωτική ουσία) είναι μικρότερη από 0,2%, πράγμα που σημαίνει ότι για να υπάρξει επίδραση στον ανθρώπινο οργανισμό από την κατανάλωσή της θα πρέπει να καταναλωθούν τεράστιες ποσότητες σε μία μόνο φορά.
Η υπό έκδοση Κοινή Υπουργική Απόφαση θα θέσει σε εφαρμογή τον νόμο του 2013 –περί «εξαρτησιογόνων ουσιών και άλλες διατάξεις», όπου γίνεται αναφορά στη δυνατότητα καλλιέργειας κλωστικής κάνναβης– και θα εναρμονίσει τη χώρα με το ισχύον κανονιστικό πλαίσιο στην Ευρωπαϊκή Ένωση, οπότε και θα καθοριστεί το ποσοστό επιδότησης.
Παρόλο που η Ευρωπαϊκή Ένωση επιδοτεί επί σειρά πολλών ετών την καλλιέργεια της κλωστικής κάνναβης και παρότι οι γνώστες της καλλιέργειας υπογραμμίζουν ότι θα μπορούσε να αντικαταστήσει το βαμβάκι, η Ελλάδα άφησε για δεκαετίες την ευκαιρία να περάσει ανεκμετάλλευτη. Ο λόγος είχε να κάνει κυρίως με την απροθυμία της πολιτείας να αναλάβει το πολιτικό κόστος κάνοντας τον διαχωρισμό μεταξύ του φυτού που καλλιεργείται για την παρασκευή ναρκωτικών και του φυτού που καλλιεργείται για την παραγωγή ινών.
Εξαγωγές
Παλαιότερα, και συγκεκριμένα στα μέσα του προηγούμενου αιώνα, η κλωστοϋφαντουργία που χρησιμοποιούσε ως πρώτη ύλη την κλωστική κάνναβη ανθούσε στην Ελλάδα επί δεκαετίες. Η κάνναβη αποτελούσε διαδεδομένη γεωργική καλλιέργεια και εξαγώγιμο προϊόν, αποτελώντας μάλιστα στήριγμα της οικονομίας πολλών ελληνικών πόλεων. Είναι χαρακτηριστικό ότι μέχρι το 1957, οπότε με νόμο απαγορεύθηκε η καλλιέργεια του φυτού, λειτουργούσαν στην Ελλάδα επτά κανναβουργεία, που επεξεργάζονταν την ίνα για τη δημιουργία σχοινιών.
Έλεγχοι
Η Διεύθυνση Συστημάτων Καλλιέργειας της Γενικής Διεύθυνσης Βιώσιμης Φυτικής Παραγωγής του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων (ΥΠΑΑΤ) θα ορισθεί ως αρμόδια αρχή για την εποπτεία και τον συντονισμό των αρμοδίων αρχών για την εφαρμογή των εθνικών και ενωσιακών διατάξεων για την καλλιέργεια των ποικιλιών βιομηχανικής κάνναβης. Ο ελεγκτικός μηχανισμός θα λαμβάνει δείγματα από φυτά της καλλιέργειας για τη διενέργεια ειδικών αναλύσεων προσδιορισμού της περιεκτικότητας σε τετραϋδροκανναβινόλη (THC), ενώ θα εφαρμοσθεί ειδικό σύστημα κυρώσεων που θα απαιτεί την καταστροφή της φυτείας και την επιβολή ποινικών κυρώσεων του νόμου σε περίπτωση που στην καλλιεργήσιμη έκταση διαπιστωθεί να υπάρχουν φυτά με αυξημένη περιεκτικότητα. Σε όποιον αρνείται ή παρακωλύει με οποιονδήποτε τρόπο τη διενέργεια των ελέγχων θα επιβάλλεται πρόστιμο από 1.000 ευρώ έως 5.000 ευρώ ανάλογα με την υπό έλεγχο έκταση.
Τι ισχύει στις άλλες χώρες
Η καλλιέργεια της κλωστικής κάνναβης δεν απαιτεί χημικά ζιζανιοκτόνα, μεγάλες ποσότητες νερού και ιδιαίτερες εδαφοκλιματικές συνθήκες, ενώ μπορεί να αποβεί αποδοτικότερη από την καλλιέργεια βαμβακιού. Είναι χαρακτηριστικό ότι το ίδιο το φυτό δεν επιτρέπει τη δράση ζιζανίων, καθαρίζει το έδαφος από τα βλαβερά στοιχεία και το εμπλουτίζει με πολύτιμα συστατικά, προστατεύοντάς το από τη διάβρωση. Είναι ιδανική για συστήματα αμειψισποράς. Έτσι, πολλές χώρες της Ευρώπης άρχισαν να επενδύουν και πάλι στην κάνναβη, ξεκινώντας απευθείας τη βιολογική καλλιέργειά της. Η καλλιέργειά της επιβαρύνει το περιβάλλον πολύ λιγότερο σε σχέση με την παραγωγή χαρτιού που προέρχεται με βάση το ξύλο των δέντρων και το βαμβάκι. Το έλαιο των σπόρων της κλωστικής κάνναβης χρησιμοποιείται με μεγάλη επιτυχία στη βιομηχανία των καλλυντικών, επειδή έχει πολύ μεγάλη ενυδατική ικανότητα και γι’ αυτό χρησιμοποιείται στην παραγωγή κρεμών και αλοιφών.
Παράγει περισσότερα από 25.000 προϊόντα
Η κλωστική κάνναβη καλλιεργείται παγκοσμίως και μπορεί να παράγει περισσότερα από 25.000 προϊόντα, όπως ίνες για υφαντά, χαρτί, οικοδομικά υλικά, χρώματα-βερνίκια, βαφές, είδη κοσμητικής, φαγητό και συμπληρώματα διατροφής, ενέργεια, βελτιωτικά εδάφους κ.ά.
Το φυτό της κλωστικής κάνναβης φτάνει έως και τα έξι μέτρα ύψος και η ίνα του είναι ιδιαίτερα ανθεκτική. Ενώ ένα νωπό βαμβακερό ύφασμα κάποια στιγμή θα μουχλιάσει, ένα νωπό καννάβινο ύφασμα δεν θα μουχλιάσει ποτέ. Είναι ενδεικτικό ότι από κάνναβη παράγεται και ο καμβάς, ο οποίος χρησιμοποιήθηκε για δεκαετίες στα πανιά των πλοίων. Εκτός από ίνες για υφαντά, σχοινιά, σπάγκους και υλικά μονώσεων από το υπέργειο μέρος της φυτείας, η κάνναβη παράγει και πλήθος άλλων προϊόντων, από χαρτί υψηλής ποιότητας, μονωτικά υλικά, τροφές, έλαια για καλλυντικά και σαπούνια, βερνίκια και άλλα.