Powered by

HSBC: Μέχρι και 4 δισ. το ετήσιο κόστος του προσφυγικού

Eντονη επιφύλαξη για την λειτουργικότητα της συμφωνίας του προσφυγικού εκφράζει για τις εξελίξεις στην ελληνική οικονομία η HSBC σε έκθεση που δημοσιοποίησε τη Δευτέρα. Αναφέρεται στον αριθμό των 72.000 στον τομέα των ανταλλαγών προσφύγων, όπου εκφράζεται η ανησυχία ότι θα εξαντληθεί γρήγορα σαν όριο, καθώς η μέχρι τώρα εμπειρία δείχνει ότι το καλοκαίρι απογειώνει την έλευση προσφύγων.

Το πιο σημαντικό όμως είναι ότι υπολογίζει ότι το κόστος διαχείρισης μπορεί να φθάσει τα 4 δισ. σε ετήσια βάση, καθώς ο δρόμος των δυτικών Βαλκανίων θα μείνει κλειστός με όλα τα αδιέξοδα που αυτό συνεπάγεται. Η ανάλυση κάνει αναφορά και στις εκτιμήσεις που έχει διατυπώσει μέχρι τώρα ο κ. Στουρνάρας, θεωρώντας τες συντηρητικές.

Μάλιστα εκφράζει την ανησυχία για πολιτική αποσταθεροποίηση, παρά το γεγονός ότι εκτιμά πως η ελληνική κυβέρνηση θα προσπαθήσει να αποφύγει τις εκλογές. Η ανάλυση 8 σελίδων καταγράφει τους τομείς όπου υπάρχουν οι εκκρεμότητες με τους πιστωτές και μάλιστα βλέπει σημαντικές διαφορές κυρίως στο ασφαλιστικό και δευτερευόντως στο δημοσιονομικό κενό. Σημειώνει μάλιστα ότι ενέχεται ο κίνδυνος να φτάσει η διαπραγμάτευση μέχρι το καλοκαίρι, καθώς οι βασικές υποχρεώσεις του ελληνικού δημοσίου προς τους πιστωτές είναι ύψους 3 δισ. τον Ιούλιο.

Για τον λόγο αυτό και εκφράζει την ανησυχία ότι μπορεί να υπάρξουν εσωτερικές εντάσεις όσο θα πλησιάζουμε προς το χρονικό αυτό σημείο και παρά το γεγονός ότι σημειώνει πως η Αγκελα Μέρκελ έχει δηλώσει ότι ''δεν κρατήσαμε την Ελλάδα στην Ευρωζώνη για να πέσει τώρα στο κενό".

Προβλέπει πάντως ότι η κυβέρνηση εμφανίζεται τώρα ώριμη να αποδεχθεί μειώσεις στις συντάξεις ύψους 1300 ευρώ και άνω αλλά αυτό δεν θα αποδειχθεί αρκετό. Το κενό όπως αναφέρει των 600 εκατ. ευρώ δεν έχει συμφωνηθεί πώς θα καλυφθεί καθώς οι πιστωτές δεν συμφωνούν με τις αυξήσεις στις εισφορές.

Οι εκτιμήσεις της ανάλυσης προβλέπουν ανάκαμψη της οικονομίας στο γ' τρίμηνο του 2016 στο 0,3% με την ανεργία να διαμορφώνεται στο 24,8%. Ο οίκος πάντως πρόσφατα εξέφρασε την αισιοδοξία του για την πορεία των ελληνικών τραπεζών.

ΠΗΓΗ: newmoney.gr

Δειτε Επισης

Στο 2,2% η ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας το α’ τρίμηνο
Στο 10,4% αυξήθηκε η ανεργία στην Ελλάδα το πρώτο τρίμηνο του 2025
S&P: Εγκρίνει την πρόωρη εξόφληση δανείων του πρώτου μνημονίου-Θετικές οι προοπτικές κερδοφορίας των ελληνικών τραπεζών
Αύξηση 6,8% στις τιμές διαμερισμάτων στην Ελλάδα το πρώτο τρίμηνο-Οι διαφορές ανάμεσα σε νέα και παλαιά
Άνοδος παραγωγής και νέων παραγγελιών το Μάιο στην Ελλάδα
Eπιβεβαίωσε στη βαθμίδα ΒΒΒ με σταθερές προοπτικές το ελληνικό αξιόχρεο o Scope
Στο 8,3% μειώθηκε η ανεργία στην Ελλάδα τον Απρίλιο
UBS: Η ελληνική οικονομία εμφανίζει ισχυρή δυναμική και ανθεκτικότητα-Θετικοί ρυθμοί ανάπτυξης και αποκλιμάκωση χρέους
Γ. Κοντόπουλος: Τα δύο κρίσιμα «παράθυρα» για την αναβάθμιση του ελληνικού Χρηματιστηρίου
Χρηματιστήριο Αθηνών: Το νέο στοίχημα, τα ατού της αγοράς και οι εξωτερικοί κίνδυνοι