Ιδιωτική Σχολή ΦΟΡΟΥΜ: Πρώτο Σχολείο Ανάπτυξης Νοημοσύνης στην Κύπρο

Ένα καινοτόμο πρόγραμμα στον χώρο της Παιδείας εφαρμόζεται, από τον περασμένο Σεπτέμβριο, στην Ιδιωτική Σχολή ΦΟΡΟΥΜ. Η Σχολή έχει θέσει, για πρώτη φορά, σε εφαρμογή το καινοτόμο, για την Κυπριακή εκπαίδευση, «Πρόγραμμα Αξιοποίησης Χαρισμάτων και Ανάπτυξης Νοημοσύνης».

Βασικοί στόχοι του προγράμματος είναι, αφενός η διάγνωση των ιδιαίτερων ικανοτήτων και χαρισμάτων των μαθητών, βάσει επιστημονικών και διαγνωστικών εργαλείων και αφετέρου η αξιοποίηση και ανάπτυξη της νοημοσύνης τους, μέσω εξειδικευμένης διδασκαλίας. Αξίζει να τονιστεί, πως του προγράμματος ηγείται συντονιστής εκπαιδευτικός με ειδίκευση και διδακτορικό τίτλο στην Εκπαίδευση Χαρισματικών Παιδιών και επιπλέον, όλοι οι εκπαιδευτικοί, που εμπλέκονται στο πρόγραμμα, έχουν επιμορφωθεί και τυγχάνουν συνεχούς επιμόρφωσης σε αυτόν τον τομέα.

Η Ιδιωτική Σχολή ΦΟΡΟΥΜ είναι το πρώτο σχολείο στην Κύπρο που παρέχει τη δυνατότητα στους μαθητές της να διδάσκονται, όσο το δυνατόν περισσότερο, στη Ζώνη Επικείμενης Ανάπτυξής τους, δηλαδή σε βάθος, πλάτος, ρυθμό και πολυπλοκότητα ανάλογα με τις δυνατότητές τους.

Το επιστημονικό θεωρητικό υπόβαθρο του προγράμματος στηρίζεται σε επιτυχημένες φιλοσοφικές αρχές και εκπαιδευτικές πρακτικές όπως είναι η Ζώνη Επικείμενης Ανάπτυξης, η ταξινομία του Bloom και η πολλαπλή νοημοσύνη του Gardner. Οι πιο πάνω εκπαιδευτικές πρακτικές εφαρμόζονται σε προηγμένες εκπαιδευτικά χώρες, όπως η Ολλανδία, οι Η.Π.Α, η Γερμανία και η Σιγκαπούρη.

Στο πλαίσιο της επίτευξης των στόχων του προγράμματος, το αναλυτικό πρόγραμμα της Σχολής διαμορφώθηκε ώστε να εξυπηρετεί αυτούς τους στόχους.. Μερικές από τις καινοτόμες αλλαγές που έχουν σημειωθεί στο αναλυτικό πρόγραμμα των μαθητών της Α΄ Γυμνασίου είναι οι εξής:
•    τάξεις ομοίων ικανοτήτων και επιπλέον περίοδοι διδασκαλίας στα Μαθηματικά, Νέα Ελληνικά και Αγγλικά
•    ιδιαίτερη έμφαση στην κατάκτηση της Ελληνικής Γλώσσας (κατανόηση - εμπλουτισμός λεξιλογίου, παραγωγή λόγου, δημιουργική γραφή, ανάγνωση και ανάλυση 4-6 λογοτεχνικών βιβλίων ετησίως, προετοιμασία και συμμετοχή σε γλωσσικούς διαγωνισμούς)
•    εισαγωγή του μαθήματος της Λογικομαθηματικής Νοημοσύνης και συστηματική προετοιμασία για συμμετοχή σε Μαθηματικούς Διαγωνισμούς
•    προσθήκη και συστηματική διδασκαλία του μαθήματος της Κριτικής Σκέψης
•    διδασκαλία και πραγματοποίηση επιστημονικών ερευνών και projects από την Α’ γυμνασίου.

Αξίζει να σημειωθεί, ότι το πρώτο τετράμηνο της τρέχουσας σχολικής χρονιάς έχει ολοκληρωθεί με εξαιρετικά ακαδημαϊκά αποτελέσματα και πλούσια εκπαιδευτική δράση που αποδεικνύουν πως η ποιότητα της Παιδείας μπορεί να αναβαθμιστεί με τολμηρά βήματα και καινοτόμες προτάσεις.

Οι εισαγωγικές εξετάσεις για την Σχολή θα είναι την Τετάρτη 23 Μαρτίου 2016 από τις 3.00μμ μέχρι στις 6.00μμ.

Για περισσότερες πληροφορίες παρακαλώ απευθυνθείτε στην Ιδιωτική Σχολή ΦΟΡΟΥΜ, στο τηλέφωνο 22 455800

Δειτε Επισης

Οι Γενικές Ασφάλειες αναθεωρούν τη «Δήλωση Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων»
Η EMBIO Diagnostics βάζει το στίγμα της στη διεθνή σκηνή του GITEX 2024
Action Global Communications: Απέσπασε 10 βραβεία Carob και κατέκτησε την πρωτιά στην κατηγορία Digital με 3 χρυσά βραβεία
Συνεχίζονται οι διαλέξεις της ΕΚΚ σε σχολεία στο πλαίσιο συμμετοχής της στην Παγκόσμια Εβδομάδα Επενδυτή
Πανεπιστήμιο Νεάπολις Πάφος: Όραμα και αριστεία στην 15η τελετή αποφοίτησης
ΠΔΣ: Θα συνεχίσει να υπερασπίζεται τις βασικές αρχές που διέπουν το δικηγορικό λειτούργημα
GNOMI Integrated Communications: Κέρδισε την πρωτιά στα Carob Awards 2024
Επιχειρηματική ανάπτυξη με τις ευλογίες… της ΤΝ
Georgios Leontaris: Στρατηγικές διαχείρισης επενδύσεων στο κύμα των παγκόσμιων αλλαγών
Επίσκεψη Συνδέσμου Φίλων του Ινστιτούτου Κύπρου στην ερευνητική υποδομή ΠΡΩΤΕΑΣ