Μαυρίδης: Η ανεργία δεν συμβαδίζει με την ανάπτυξη

Τις προοπτικές ανάπτυξης σε διάφορους κλάδους της οικονομίας υπογραμμίζει σε συνέντευξή του στο InBusinessNews ο βουλευτής του ΔΗΣΥ Μάριος Μαυρίδης. Απαντώντας στις επικρίσεις για την υψηλή ανεργία, αναφέρει ότι η ανεργία δεν συμβαδίζει με την ανάπτυξη, επισημαίνοντας ότι συνήθως η ανεργία μειώνεται μετά από κάποιο χρονικό διάστημα οικονομικής ανάπτυξης, ιδιαίτερα όταν η οικονομία ανακάμπτει μετά από μακρά περίοδο βαθιάς ύφεσης. Σήμερα, τονίζει ότι υπάρχουν και άλλοι τομείς που μπορούν να φέρουν ανάπτυξη στην οικονομία, ενώ καταλήγει ότι οι ιδιωτικοποιήσεις δεν είναι ανάθεμα, αλλά πηγή ανάπτυξης. 

Τη στιγμή που η ανεργία βρίσκεται σε ψηλά επίπεδα, ο υπουργός Οικονομικών Χάρης Γεωργιάδης κάνει λόγο για θετικό ρυθμό ανάπτυξης. Πώς αντιλαμβάνεστε εσείς την ανάπτυξη;
Η ανεργία δεν συμβαδίζει ακριβώς με την ανάπτυξη.  Συνήθως η ανεργία μειώνεται μετά από κάποιο χρονικό διάστημα οικονομικής ανάπτυξης, ιδιαίτερα όταν η οικονομία ανακάμπτει μετά από μακρά περίοδο βαθιάς ύφεσης.  Η οικονομία έχει υποστεί μεγάλες απώλειες τα τελευταία χρόνια λόγω της μείωσης της κατανάλωσης και των επενδύσεων.  Χιλιάδες επιχειρήσεις έκλεισαν και το δημόσιο μείωσε τις δαπάνες του κατά τουλάχιστον 15%.  Από το 2011 μέχρι το 2008 μέχρι το 2014, το Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν (ΑΕΠ) συρρικνώθηκε κατά 13% σε πραγματικούς όρους, δηλαδή χωρίς να λαμβάνεται υπόψη ο πληθωρισμός.  Αυτό σημαίνει ότι η παραγωγή προϊόντων και υπηρεσιών μειώθηκε κατά 13%.

Η ανεργία αυξήθηκε ανάλογα, από το 4% το 2008 στο 16% το 2014.  Η οικονομία ανέκαμψε το 2015 κατά 1.6% ως αντίδραση της μεγάλης ύφεσης που προηγήθηκε.  Η ανεργία μειώθηκε κατά 1% από το 16% στο 15%. Για να μειωθεί η ανεργία περισσότερο, θα πρέπει το ΑΕΠ να αυξηθεί πολύ περισσότερο για να καλύψει τις απώλειες των προηγούμενων ετών.  Για να αναπτυχθεί η οικονομία περισσότερο, θα πρέπει να αυξηθεί η εγχώρια ζήτηση, δηλαδή, κατανάλωση και επενδύσεις.  Τόσο οι καταναλωτές, όσο και οι επιχειρήσεις είναι ακόμα επιφυλακτικοί.  Για να επενδύσουν οι επιχειρήσεις, ντόπιες και ξένες, θα πρέπει να είναι αισιόδοξες για την μελλοντική πορεία της οικονομίας.  Για να συμβεί αυτό, χρειάζεται χρόνος. Πρέπει να απομακρυνθεί η αβεβαιότητα και να σταθεροποιηθεί το τραπεζικό σύστημα, πρέπει δηλαδή να δημιουργηθούν ξεκάθαρες προϋποθέσεις για επενδύσεις.

Πώς η δημιουργία των δύο υφυπουργείων (τουρισμού και ανάπτυξης) θα βοηθήσει την επιχειρηματικότητα;
Η οικονομική ανάπτυξη χρειάζεται υποδομές, προοπτική και ευελιξία.  Τα δύο υφυπουργεία στον τουρισμό και στην ανάπτυξη είναι υποδομές που θα στηρίξουν τις επιχειρήσεις στην προσπάθεια τους να επενδύσουν στον τουρισμό και σε άλλους τομείς.  Η ευελιξία αφορά τη μείωση της γραφειοκρατίας αλλά και της παροχής κινήτρων για ανάπτυξη.  Η ανάπτυξη θα προέλθει από τον ιδιωτικό τομέα, τόσο από εγχώριες πηγές όσο και από ξένες επενδύσεις.  Οι ξένες επενδύσεις προϋποθέτουν ένα απλό πλαίσιο λειτουργίας και ένα ευχάριστο χρηματοοικονομικό περιβάλλον. Ο ιδιωτικός τομέας χρειάζεται μια σημαντική ώθηση από το κράτος, όχι απαραίτητα οικονομική. Φορολογικά κίνητρα, λιγότερη γραφειοκρατία, καλύτερη εξυπηρέτηση από τις δημόσιες υπηρεσίες, σταθερό μακροοικονομικό και χρηματοοικονομικό περιβάλλον, κλπ.  

Διαχρονικά, η Κύπρος στηριζόταν στον χρηματοπιστωτικό τομέα. Σε ποιους τομείς μπορεί να στηριχθεί μελλοντικά η κυπριακή οικονομία;
Παραδοσιακά η Κύπρος στηριζόταν στις κατασκευές, στον τουρισμό και στις χρηματοοικονομικές υπηρεσίες.  Σήμερα υπάρχουν και άλλοι τομείς που μπορούν να φέρουν ανάπτυξη στην οικονομία. Τομείς όπως οι τηλεπικοινωνίες, ο τομέα της ενέργειας, τα λιμάνια, πράσινη ανάπτυξη, αερομεταφορές, εκπαίδευση και υγεία και εναλλακτικοί τομείς τουρισμού. Οι τομείς αυτοί ναπτύσσονται πολύ αργά, όμως έχουν μέλλον και προοπτική. Με λίγη προσπάθεια και σωστό προγραμματισμό, αλλά και τόλμη, οι τομείς αυτοί μπορούν να δημιουργήσουν ανάπτυξη.  Οι περισσότεροι από αυτούς τους τομείς είναι καθηλωμένοι λόγω συμφερόντων και κατεστημένων, και χρειάζεται πολιτική βούληση και αποφασιστικότητα για να ανοίξουν τα φτερά τους. Οι ιδιωτικοποιήσεις δεν είναι ανάθεμα αλλά πηγή ανάπτυξης.  Οι ιδιωτικοποιήσεις δεν είναι θέμα πώλησης κρατικών επιχειρήσεων αλλά ευκαιρία για επενδύσεις, εγχώριες και ξένες.

Θεωρείτε ότι η εποπτεία των τραπεζών που περνά σε ευρωπαϊκά χέρια θα διασφαλίσει τις τράπεζες από κακοδιαχειρίσεις;
Η εποπτεία των τραπεζών από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα είναι  σήμερα πολύ πιο ορθή και αποτελεσματική από ότι ήταν προηγουμένως. Η ανεπαρκής εποπτεία των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων έκρυβε τα προβλήματα κάτω από το χαλί και κατέστρεψε το τραπεζικό σύστημα.  Σήμερα η εποπτεία των τραπεζών είναι συνεχής και προληπτική.  Παράδειγμα, η πρόσφατη απαίτηση του εποπτικού οργάνου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας να αυξήσει τα ίδια κεφάλαια των τραπεζών κατά €1.1 δις στις Κυπριακές τράπεζες, λόγω των μη εξυπηρετούμενων δανείων.  Σήμερα, μπορούμε να είμαστε βέβαιοι ότι το τραπεζικό σύστημα λειτουργεί καλύτερα από προηγουμένως.

Πώς κρίνετε τον ρυθμό που γίνονται οι αναδιαρθρώσεις από τις τράπεζες;
Οι αναδιαρθρώσεις είναι εξαιρετικής σημασίας για την καλύτερη διαχείριση των μη εξυπηρετούμενων δανείων. Όσα περισσότερα δάνεια τυγχάνουν ορθής αναδιάρθρωσης, τόσο λιγότερες εκποιήσεις και πωλήσεις δανείων θα γίνουν.  Όμως, οι αναδιαρθρώσεις θα πρέπει να είναι βιώσιμες, διαφορετικά τα προβλήματα αναβάλλονται για αργότερα.  Πιστεύω ότι οι αναδιαρθρώσεις γίνονται σήμερα με πιο γρήγορους ρυθμούς και μειώνουν σημαντικά τα προβλήματα με τα μη εξυπηρετούμενα. Οι τράπεζες είναι σήμερα πιο συνεργάσιμες και διευκολύνουν τους δανειολήπτες πολύ περισσότερο από πριν.

 

 

Δειτε Επισης

Παγκόσμια διάκριση για τη Δέσποινα Πολυβίου στις εξετάσεις επαγγελματικού επιπέδου του ICAEW
Παρουσίαση βιβλίου «Σπύρος Κυπριανού: Στη μάχη της ιστορίας όπως την έζησα 1932-1959»
Nobu Matshuhisa: Η αγάπη του για την κυπριακή κουζίνα και η επέκταση στην Ευρώπη
Βαρδής Βαρδινογιάννης: Το κτίσιμο μιας επιχειρηματικής αυτοκρατορίας και η τεράστια κοινωνική προσφορά
Έφυγε από την ζωή ο Έλληνας εφοπλιστής και επιχειρηματίας Βαρδής Βαρδινογιάννης
Διευθύντρια για πολυμερείς υποθέσεις στο DG TRADE η Μυρτώ Ζαμπάρτα-Διορίστηκε από την Κομισιόν
Η fashion designer Βασιλική Χαρίτωνος στο 1ο Ευρωπαϊκό Φεστιβάλ Τέχνης και Πολιτισμού Αναπηρίας DIS
Ο ιδρυτής της M. Residence Νικόλας Μιχαλιάς στη λίστα «40 under 40» του Fortune Greece-«Είναι ένας πρωτοπόρος»
Ο Νικόλας Στρατής, μέλος του ICAEW, στην υψηλού κύρους επιτροπή IFAC Young Leaders Collective
Κυκλοφόρησε η βιογραφία της Ζέτας Αιμιλιανίδου-H χαρισματική προσωπικότητα και το σημαντικό της έργο