ΠΑΣΥΛΙΕ: Πίσω στην Υπουργό το δικαίωμα ρύθμισης των ωραρίων
13:19 - 19 Μαρτίου 2016

Χωρίς νομοθεσία ρυθμίζεται, τουλάχιστον προσωρινά, το ωράριο λειτουργίας των καταστημάτων, μετά την απόφαση του Επαρχιακού Δικαστηρίου Λευκωσίας, βάσει της οποίας άρθρο της νομοθεσίας του 2006 κρίθηκε αντισυνταγματικό, δικαιώνοντας ταυτόχρονα υπεραγορά, η οποία παρέμεινε ανοιχτή την Κυριακή 3 Ιανουαρίου 2016.
Ουσιαστικά, πλέον το λιανικό εμπόριο ρυθμίζεται από τους ίδιους τους καταστηματάρχες, οι οποίοι είναι σε θέση να επιλέξουν τις ώρες, τις οποίες θα λειτουργήσουν τις επιχειρήσεις τους. Σε δηλώσεις του στο InBusinessNews, ο γενικός γραμματέας του Παγκύπριου Συνδέσμου Λιανικού Εμπορίου (ΠΑΣΥΛΙΕ), Μάριος Αντωνίου, τόνισε ότι θα γίνει προσωρινή αυτορρύθμιση της αγοράς από τους ιδιοκτήτες των καταστημάτων, οι οποίοι θα επιλέξουν «το ωράριο που θεωρούν ότι εξυπηρετεί τόσο την επιχείρησή τους όσο και τους καταναλωτές». Οι φρουταρίες αναμένεται την Κυριακή 20 Μαρτίου να λειτουργήσουν από τις 06:00, οι υπεραγορές από τις 09:30, ενώ καταστήματα ένδυσης και υπόδησης από τις 11:00.
Υπενθυμίζεται ότι και η ίδια η Υπουργός Εργασίας, Πρόνοιας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων, Ζέτα Αιμιλιανίδου, δήλωσε την Παρασκευή 18 Μαρτίου ότι πλέον δεν υπάρχουν συγκεκριμένες ώρες για τα καταστήματα, τονίζοντας παράλληλα ότι μετά την αφαίρεση από τη Βουλή του δικαιώματος της εκτελεστικής εξουσίας να ρυθμίζει το ωράριο, δεν μπορούν να γίνουν οποιεσδήποτε ρυθμίσεις. Εξάλλου, η κ. Αιμιλιανίδου κάλεσε το κοινοβούλιο να επαναφέρει τη δυνατότητα στην ίδια να εκδίδει διατάγματα για το ωράριο.
Την ίδια άποψη στηρίζει και ο ΠΑΣΥΛΙΕ αφού όπως σημειώνει ο κ. Αντωνίου, μετά την πρόσφατη απόφαση του Επαρχιακού Δικαστηρίου αλλά και την απόφαση του Ανωτάτου, «η μόνη λύση είναι να επιστραφεί στην Υπουργό το δικαίωμα να ρυθμίζει με διατάγματα τις ώρες λειτουργίας των καταστημάτων».
Βέβαια, παρόλο που δεν υπάρχει νομοθεσία για να ρυθμίζει το ωράριο, εντούτοις η Υπουργός ξεκαθάρισε ότι θα πρέπει να εφαρμοστεί η εργατική νομοθεσία, «η οποία προνοεί την πενθήμερη εργασία στα γενικά καταστήματα, με δύο Κυριακές αργία για κάθε υπάλληλο, με αποζημίωση 1:2, εφόσον επιλέξουν να εργαστούν».
Για την ανάγκη σεβασμού και εφαρμογής της σχετικής νομοθεσίας αναφέρθηκε ο Γενικός Γραμματέας του ΠΑΣΥΛΙΕ, σημειώνοντας ότι θα πρέπει να επιβληθούν «τσουχτερές» ποινές σε όσους καταστηματάρχες την παραβιάζουν. «Η Βουλή θα πρέπει να θεσπίσει αυστηρότερες ποινές, ούτως ώστε να είναι αποτρεπτικές για τους παραβάτες της εργατικής νομοθεσίας», ανέφερε ο κ. Αντωνίου, επισημαίνοντας ότι πρόκειται για πάγια θέση του Συνδέσμου.
Υπενθυμίζεται ότι εκκρεμεί η απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου σχετικά με την προσφυγή της κυβέρνησης επί της καταψήφισης από τη Βουλή των κανονισμών για το ωράριο λειτουργίας των καταστημάτων. Ταυτόχρονα, είχε προηγηθεί στις 3 Δεκεμβρίου η απόφαση του Ανωτάτου, βάσει της οποίας αρμόδια για να ρυθμίζει τις ώρες των καταστημάτων είναι η εκτελεστική εξουσία. Νοουμένου, όμως, ότι η υπουργός Εργασίας δεν δύναται να ρυθμίζει τα εν λόγω θέματα, πλέον το μπαλάκι στρέφεται στο κοινοβούλιο, το οποίο αναμένεται αποφασίσει κατά πόσο θα επιτρέψει στην υπουργό να εκδίδει διατάγματα, για τη λογική των οποίων η πλειοψηφία της Βουλής εξέφρασε κατά καιρούς την έντονη διαφωνία της.