Η Remedica στη μάχη κατά των πλαστών φαρμάκων

Συνάντηση των φαρμακευτικών φορέων της Κύπρου με θέμα την εφαρμογή της Ευρωπαϊκής νομοθεσίας 2011/62/EC για τα πλαστά (ψευδεπίγραφα) φαρμακευτικά προϊόντα διενεργήθηκε στις 17 Φεβρουαρίου 2016 στις εγκαταστάσεις της φαρμακοβιομηχανίας Remedica Ltd.

Στη συνάντηση συμμετείχαν οι φαρμακευτικές υπηρεσίες του Υπουργείου Υγείας Κύπρου, η Κυπριακή Ένωση Φαρμακευτικών Εταιρειών Έρευνας και Ανάπτυξης (ΚΕΦΕΑ), ο Σύνδεσμος Φαρμακευτικών Εταιρειών Κύπρου (ΣΦΕΚ), ο σύνδεσμος Φαρμακευτικών και Χημικών Βιομηχανιών (PharChem), ο Σύνδεσμος Φαρμακευτικών Παρασκευαστών Κύπρου (Cy.Pha.M.A.)  ο Παγκύπριος Φαρμακευτικός Σύλλογος, και οι φαρμακαποθήκες Pharmalink, Mefal, Marathon Distributors και ΚΕ.ΔΙ.ΦΑ.Π. Από όλους του συμμετεχόμενους φορείς δηλώθηκε η ετοιμότητα και διάθεση για την άμεση τροχοδρόμηση όλων των  διαδικασιών που ορίζει η συγκεκριμένη Ευρωπαϊκή νομοθεσία, προκειμένου στην Κύπρο μέχρι το πρώτο τρίμηνο του 2019 (χρονοδιάγραμμα που ορίζεται από την συγκεκριμένη νομοθεσία), όλα τα συνατογραγραφούμενα φαρμακευτικά προϊόντα (και ορισμένα μη συνταγογραφούμενα) να φέρουν στην συσκευασία τους: α) Ένα επιπρόσθετο κωδικό (2-D barcode), όπου αμέσως με την σάρωση του από τον φαρμακοποιό, θα αναγνωρίζεται αν πρόκειται για αυθεντικό ή πλαστό (ψευδεπίγραφο) φαρμακευτικό προϊόν, β) Ταινία γνησιότητας, που θα υποδηλώνει στον ασθενή αν το φαρμακευτικό προϊόν που έλαβε έχει ανοιχθεί ξανά ή όχι. 

Υπολογίζεται ότι περίπου κάθε χρόνο παρεισφρέουν στην παγκόσμια αγορά, πλαστά (ψευδεπίγραφα) φαρμακευτικά προϊόντα αξίας 80 δυσεκατομυρίων δολαρίων (περίπου το 10% της συνολικής παγκόσμιας αγορά των φαρμακευτικών προϊόντων), με τις επιπτώσεις στους ασθενείς να είναι δυσμενέστατες, αφού μέχρι και θάνατοι έχουν παρατηρηθεί από την χρήση τους. 

Η ραγδαία ανάπτυξη και παρείσφρηση των πλαστών φαρμακευτικών προϊόντων στην αγορά διαπιστώνεται και από το Αμερικάνικο Κέντρο για τα φάρμακα και το δημόσιο συμφέρον, όπου σε σχετική μελέτη του κάνει λόγο για διπλασιασμό των πωλήσεων πλαστών (ψευδεπίγραφων) φαρμακευτικών προϊόντων από το 2005 στο 2010. 

Επίκεντρο παραγωγής πλαστών φαρμακευτικών προϊόντων θεωρούνται η Νιγηρία, η Ινδία και η Κίνα, ενώ μια από τις κυριότερες αιτίες για την ραγδαία αύξηση των πωλήσεων των πλαστών φαρμακευτικών προϊόντων είναι η αγορά τους μέσω διαδικτύου.

Δειτε Επισης

Οι Γενικές Ασφάλειες αναθεωρούν τη «Δήλωση Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων»
Η EMBIO Diagnostics βάζει το στίγμα της στη διεθνή σκηνή του GITEX 2024
Action Global Communications: Απέσπασε 10 βραβεία Carob και κατέκτησε την πρωτιά στην κατηγορία Digital με 3 χρυσά βραβεία
Συνεχίζονται οι διαλέξεις της ΕΚΚ σε σχολεία στο πλαίσιο συμμετοχής της στην Παγκόσμια Εβδομάδα Επενδυτή
Πανεπιστήμιο Νεάπολις Πάφος: Όραμα και αριστεία στην 15η τελετή αποφοίτησης
ΠΔΣ: Θα συνεχίσει να υπερασπίζεται τις βασικές αρχές που διέπουν το δικηγορικό λειτούργημα
GNOMI Integrated Communications: Κέρδισε την πρωτιά στα Carob Awards 2024
Επιχειρηματική ανάπτυξη με τις ευλογίες… της ΤΝ
Georgios Leontaris: Στρατηγικές διαχείρισης επενδύσεων στο κύμα των παγκόσμιων αλλαγών
Επίσκεψη Συνδέσμου Φίλων του Ινστιτούτου Κύπρου στην ερευνητική υποδομή ΠΡΩΤΕΑΣ