Powered by

Economist: Τραμπ και Ελλάδα κίνδυνοι για την παγκόσμια οικονομία

Ντόναλντ Τραμπ: είναι ο πέμπτος μεγαλύτερος κίνδυνος για τη διεθνή οικονομία.

Η Ομάδα Ερευνών του περιοδικού Economist εκτιμά ότι η πιθανότητα νίκης του Ντόναλντ Τραμπ στις αμερικανικές προεδρικές εκλογές αποτελεί μεγαλύτερο παγκόσμιο κίνδυνο, από ότι η έξοδος της Βρετανίας από την Ε. Ένωση ή η άνοδος της τρομοκρατίας των τζιχαντιστών.

«Σε περίπτωση νίκης του Τραμπ, η εχθρική του στάση απέναντι στο ελεύθερο εμπόριο και η αποξένωση από Μεξικό και Κίνα, κυρίως, ενδέχεται να κλιμακωθούν σε εμπορικό πόλεμο» επισημαίνει η έκθεση.

Γεγονός αποτελεί ότι οι θέσεις Τραμπ για την οικονομία δεν είναι ξεκάθαρες.

Έχει εκφραστεί εναντίον της Συμφωνίας Συνεργασίας του Ειρηνικού και έχει υποσχεθεί νέες θέσεις εργασίας, καθώς θεωρεί πλαστά τα επίσημα χαμηλά ποσοστά ανεργίας (βρίσκονται στο 5%).

Σύμφωνα με τον Economist, αμέσως μετά τον Τραμπ, ο μεγαλύτερος κίνδυνος για την παγκόσμια οικονομία είναι μία έξοδος της Ελλάδας από το ευρώ και η συνακόλουθη διάλυση της Ευρωζώνης.

«Το μέλλον της χώρας εντός της Ευρωζώνης παραμένει σε κίνδυνο… η ελληνική πανωλεθρία ανέδειξε τις θεμελιώδεις δυσκολίες που πηγάζουν από τη δημιουργία μία νομισματικής ένωσης χωρίς ταυτόχρονη δημοσιονομική ένωση» αναφέρει η έκθεση.

ΠΗΓΗ: euronews.com

Δειτε Επισης

Υποβάθμισε σε Aa1 το αξιόχρεο των ΗΠΑ ο Moody’s-Οργισμένη αντίδραση από την αμερικανική προεδρία
Εμπορικό πλεόνασμα ρεκόρ για την ευρωζώνη-Άγγιξε τα €36,8 δις τον Μάρτιο
Στο 7,4% αυξήθηκε η ανεργία στη Γαλλία το πρώτο τρίμηνο του 2025
Δασμοί 30% στην Κίνα μέχρι τα τέλη του 2025-Οι εκτιμήσεις των αναλυτών
Oxford Economics: Διαχειρίσιμες προς το παρόν οι επιπτώσεις των δασμών στον εφοδιασμό της Ευρωζώνης
Σχέδιο εμπορικής συμφωνίας Ε.Ε. και ΗΠΑ-Τι αλλάζει στην πρόταση των Βρυξελλών
Βιομηχανική παραγωγή: Ισχυρή άνοδος στην Ευρώπη τον Μάρτιο, πτώση 4,6% στην Ελλάδα
Ευρωζώνη: Αύξηση 0,3% για το ΑΕΠ και την απασχόληση το α’ τρίμηνο
Εμπορική συμφωνία με μηδενικούς δασμούς προτείνει στις ΗΠΑ η Ινδία
Ξεπέρασε τις εκτιμήσεις η ανάπτυξη στη Βρετανία-Στο +0,7% το πρώτο τρίμηνο