Powered by

Πετρίδης: Δεδομένα του δημοσίου σε πολίτες και επιχειρήσεις

Πρόσβαση στα δεδομένα του Δημόσιου Τομέα αποκτούν πολίτες και επιχειρήσεις μέσω της πλατφόρμας www.data.gov.cy διασφαλίζοντας τη διαφάνεια σε όλο το φάσμα υπηρεσιών του Δημοσίου.

Τη νέα πλατφόρμα ανακοίνωσε η Προεδρία – Μονάδα Διοικητικής Μεταρρύθμισης και το Τμήμα Δημόσιας Διοίκησης και Προσωπικού του Υπουργείου Οικονομικών σε δημοσιογραφική διάσκεψη με θέμα «Τα δεδομένα του Δημόσιου Τομέα στη διάθεση των Πολιτών και των Επιχειρήσεων για Περαιτέρω Χρήση», που πραγματοποιήθηκε στις 16 Μαρτίου 2016, στο Προεδρικό Μέγαρο.

Στον χαιρετισμό του, ο Υφυπουργός παρά τω Προέδρω, Κωνσταντίνος Πετρίδης, δήλωσε η Προεδρία στηρίζει δράσεις όπως την «Εθνική Διαδικτυακή Πύλη Ανοικτών Δεδομένων» που προάγουν τη διαφάνεια και που στοχεύουν στην προώθηση σύγχρονων πρακτικών ανοικτής διακυβέρνησης και ανοικτής επικοινωνίας μεταξύ των πολιτών και της δημόσιας διοίκησης.

Ο κ. Πετρίδης σημείωσε ότι τα δημόσια δεδομένα πρέπει να είναι ανοικτά και προσβάσιμα στους πολίτες για σκοπούς διαφάνειας ώστε να εμπεδώνεται η εμπιστοσύνη των πολιτών προς τη δημόσια διοίκηση και το κράτος και για σκοπούς λογοδοσίας των δημόσιων φορέων στο πλαίσιο της χρηστής διοίκησης.

Σύμφωνα με τον Υφυπουργό παρά τω Προέδρω, τα δεδομένα του δημόσιου τομέα είναι σημαντικά και για τον ιδιωτικό τομέα ακόμη και startups διότι αποτελούν πρώτη ύλη που μπορεί να αξιοποιηθεί για την ανάπτυξη προϊόντων και υπηρεσιών όπως εφαρμογές σε κινητές συσκευές, συστήματα πλοήγησης αυτοκινήτων, πληροφόρηση για υπηρεσίες ή τιμές για παράδειγμα πρατήρια βενζίνης, είτε ακόμα ως κόμβοι πληροφόρησης.

Ακόμη, υπέδειξε ότι ένας επισκέπτης της διαδικτυακής πύλης μπορεί σήμερα να αναζητήσει και να κατεβάσει σύνολα δεδομένων υπό τη μορφή στατιστικών, όπως για παράδειγμα στατιστικά που αφορούν στην απασχόληση, την οικονομία ή τις άδειες ασθενείας των δημοσίων υπαλλήλων και γεωγραφικά δεδομένα που αποτυπώνουν εκδρομικούς χώρους, μονοπάτια της φύσης, μεταλλεία, λατομεία υπό τη μορφή χαρτών με υπόβαθρο το Google Earth.

Στο σχεδιασμό του Τμήματος Δημόσιας Διοίκησης και Προσωπικού και του ανάδοχου του έργου Deloitte βρίσκεται η διοργάνωση συνεδρίων τον Ιούνιο και Ιούλιο με σκοπό τη συζήτηση για εκμετάλλευση των δεδομένων από τις επιχειρήσεις ενώ προγραμματίζεται για τον Σεπτέμβριο διαγωνισμός τύπου Hackathon για την ανάπτυξη εφαρμογών με πρώτη ‘υλη τα δεδομένα που προσφέρει η πλατφόρμα.

Οι πολίτες διατηρούν το δικαίωμα αίτησης για πρόσβαση σε δεδομένα τα οποία δεν βρίσκονται στη πλατφόρμα. Χρέωση θα υπάρχει στην περίπτωση που τα δεδομένα δεν βρίσκονται ήδη σε ηλεκτρονική μορφή και θα χρειαστούν επιπλέον εργατοώρες για τη ψηφιοποίηση τους.

Δειτε Επισης

Πέραν των 170 εκ. ευρώ θα μοιραστούν ΕΟΑ, δήμοι και κοινότητες το 2025-Οι χορηγίες και οι πιστώσεις
Πτωτικά κινήθηκε την Πέμπτη το ΧΑΚ-Εκτίναξη τζίρου στα €2,9 εκατ.
Ικανοποίηση Νίκου Χριστοδουλίδη για την πορεία της οικονομίας-«Η σημαντική δουλειά φέρνει αποτέλεσματα»
Πλησιάζουν οι ανακοινώσεις για Visa Waiver Program των ΗΠΑ-«Είμαστε πάρα πολύ κοντά»
Ικανοποίηση ΗΠΑ για τη συνεργασία με Κύπρο για κυρώσεις κατά Ρωσίας...«Δημιουργούνται οικονομικές ευκαιρίες»
Αμελητέα κέρδη κατέγραψε την Τετάρτη το ΧΑΚ
Η τάση σχετικά με τον κίνδυνο φτώχειας που παρατηρείται στην Κύπρο και την Ε.Ε.
Μη διαθέσιμη προσωρινά η είσοδος στο TAXISnet για χρήστες εξωτερικού
Έτοιμη να δώσει ξανά…ρεύμα στην επιδότηση του ηλεκτρισμού η Κυβέρνηση-«Μέτρα στοχευμένα και διάρκειας»
Είδε ηγέτες επιχειρήσεων από την Ινδία ο Invest Cyprus-Ενισχύονται οι οικονομικοί και επιχειρηματικοί δεσμοί