Powered by

Ακόμη ένα δεκαετές συμβόλαιο για την HELECTOR

Δεκαετής σύμβαση με την εταιρεία Helector Cyprus (θυγατρική εταιρεία του Ομίλου εταιρειών ΕΛΛΑΚΤΩΡ) υπέγραψε το 2014 ο δήμος Λεμεσού για τη δημιουργία υποδομής για άντληση και αξιοποίηση του παραγόμενου βιοαερίου στο χώρο διάθεσης απορριμμάτων στην περιοχή Βατί. Μετά και τις τελευταίες εξελίξεις που είδαν το φως της δημοσιότητας για χρηματισμό δημόσιων λειτουργών από την εν λόγω εταιρεία στις υποθέσεις ΧΥΤΥ Κόσιης και ΧΥΤΑ Πάφου, η εν λόγω σύμβαση αναμένεται να τεθεί στο μικροσκόπιο των αρμόδιων αρχών.

Αξίζει να σημειωθεί πως με βάση τη σύμβαση, η οποία είναι στη βάση του ΒΟΤ, το βιοαέριο θα χρησιμοποιείτο για την τροφοδοσία μηχανών εσωτερικής καύσης που με τη σειρά τους θα αποτελούσαν μέρος ηλεκτροπαραγωγού ζεύγους, το οποίο θα παρήγαγε και θα επέστρεφε ενέργεια στο δίκτυο της Αρχής Ηλεκτρισμού. Η υπολογιζόμενη μονάδα παραγωγής ηλεκτρικού ρεύματος θα ήταν ισχύος 1.5 ως 2.0 MW και η σύμβαση είναι διάρκειας ισχύος δέκα (10) χρόνων με δικαίωμα προαίρεσης για άλλα πέντε (5) συν πέντε (5) χρόνια και στο Δήμο θα καταβάλλεται ποσοστό 15.25% επί των ακάθαρτων εισπράξεων από την πώληση ενέργειας.
 
Επικοινωνήσαμε με τον δήμαρχο Λεμεσού, Ανδρέα Χρήστου, ο οποίος μας επισήμανε πως η σύμβαση έχει παγοποιηθεί καθώς η εταιρεία δεν έχει ακόμη εξασφαλίσει τις απαιτούμενες πολεοδομικές άδειες, περιβαλλοντική άδεια και την άδεια παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας. Ερωτηθείς τι προτίθεται να πράξει μετά και τις τελευταίες εξελίξεις για την εμπλοκή της HELECTOR στις υποθέσεις ΧΥΤΥ και ΧΥΤΑ, ο κ. Χρήστου ανέφερε πως θα εξεταστεί το όλο θέμα με τις αρμόδιες αρχές κατά πόσον θα παραμείνει σε ισχύ η εν λόγω σύμβαση.

Άγνοια εξέφρασε πάντως ο Γενικός Ελεγκτής Οδυσσέας Μιχαηλίδης για την παρουσία της HELECTOR πίσω από την εν λόγω σύμβαση και όταν θέσαμε το όλο θέμα ενώπιον του δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο η εν λόγω σύμβαση να τεθεί κάτω από το μικροσκόπιο, δεδομένου και των τελευταίων εξελίξεων. Αξίζει να σημειωθεί πως ο Γενικός Ελεγκτής στην τελευταία του έκθεση κάκισε το γεγονός ότι κατά τη διάρκεια των συνεδρίων των αρμοδίων οργάνων που έγιναν για εξέταση και λήψη απόφασης ανάθεσης της εν λόγω σύμβασης δεν προσκλήθηκε για να παραστεί εκπρόσωπος της Ελεγκτικής Υπηρεσίας ως παρατηρητής.

Δειτε Επισης

Επενδυτικές ευκαιρίες από την AstroBank
Mamas & Papas: Το βρετανικό brand που φέρνει στην Κύπρο ο όμιλος Voici La Mode
Πέραν των 170 εκ. ευρώ θα μοιραστούν ΕΟΑ, δήμοι και κοινότητες το 2025-Οι χορηγίες και οι πιστώσεις
Πώς η ΕΤΥΦΑ πέτυχε τον...απεγκλωβισμό του «Προμηθέα» και άνοιξε τον δρόμο για έλευση φυσικού αερίου στην Κύπρο
Πτωτικά κινήθηκε την Πέμπτη το ΧΑΚ-Εκτίναξη τζίρου στα €2,9 εκατ.
Cyview: Νέα πεζογέφυρα στα Λατσιά για βελτιωμένη προσβασιμότητα
Αποδίδει καρπούς η ολοκληρωμένη στεγαστική πολιτική του Υπ. Εσωτερικών-Αξιοποιείται από τους πολίτες η βοήθεια
Σφράγισε την «εισαγωγή» του Hellenic Healthcare Group στο American Medical Center η ΕΠΑ-Ενέκρινε την πράξη συγκέντρωσης
Ιστορική επενδυτική συμφωνία Κύπρου με Βραζιλία-Το MoU που υπέγραψαν Invest Cyprus και Invest Paraná
Ικανοποίηση Νίκου Χριστοδουλίδη για την πορεία της οικονομίας-«Η σημαντική δουλειά φέρνει αποτέλεσματα»