Powered by

Ερευνα για οικονομική ανάπτυξη στη Λάρνακα

Ερευνα σύμφωνα με την οποία η σχετική πλειοψηφία των εταιρειών της Λάρνακας θεωρεί ότι το 2015 ήταν οικονομικά περίπου στα ίδια επίπεδα με το 2014 και ότι το 2016 δεν θα επιφυλάσσει δραματικές αλλαγές στην μεγέθυνση της οικονομίας, διενήργησε το Ερευνητικό Κέντρο Alexander College σε συνεργασία με την ΠΟΒΕΚ.
 

Την έρευνα παρουσίασε την Τετάρτη σε συνέντευξη Τύπου στο Δημοτικό Μέγαρο Λάρνακας ο Διευθυντής του Ερευνητικού Κέντρου Alexander College Κώστας Χριστοδουλίδης, ο οποίος ανέφερε πως «η έρευνα εκπονήθηκε από το Ερευνητικό Κέντρο Alexander-Alexander Research Centre και ειδικά τους τομείς Διοίκησης Επιχειρήσεων και Χρηματοοικονομικής, MBA, σε συνεργασία με την ΠΟΒΕΚ, στο διάστημα 27 Ιανουαρίου-27 Φεβρουαρίου 2016. Το δείγμα περιλαμβάνει 268 πολύ μικρές, μικρές επιχειρήσεις και αυτοεργοδοτούμενους διάρθρωση που αναλογεί στην συντριπτική πλειοψηφία της κυπριακής οικονομίας, σε όλη την Επαρχία της Λάρνακας».
 
Πρόσθεσε ότι «η δειγματοληψία λήφθηκε με τη μέθοδο των τηλεφωνικών συνεντεύξεων διευθυντών. Επί του συνόλου του δείγματος, το 69.8% απασχολούν μέχρι 9 υπαλλήλους, το 13,4% μέχρι 49 υπαλλήλους, και το 15,7% είναι αυτοεργοδοτούμενοι στην Λάρνακα» είπε και σημείωσε πως «η έρευνα είναι η πρώτη στο είδος της στην Λάρνακα και φιλοδοξεί να διευκολύνει τη δημιουργία συνθηκών υγιούς οικονομικής ανάπτυξης».
 
 Ο κ. Χριστοδουλίδης εξήγησε πως η έρευνα αποσκοπεί να «αποτυπώσει την οικονομική κατάσταση σε όλη την Επαρχία της Λάρνακας όσο αφορά στις πολύ μικρές, μικρές επιχειρήσεις και αυτοεργοδοτούμενους και την απόδοση της οικονομίας και τις εκτιμήσεις των πολύ μικρών και μικρών επιχειρήσεων για τις άμεσες προοπτικές κατά το 2016. Επίσης η έρευνα αποσκοπεί να καταγράψει τις βασικές προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι επιχειρήσεις της πόλης, να διερευνήσει τον ρόλο της αναβάθμισης και του εκσυγχρονισμού των επιχειρήσεων στο οικονομικό αποτέλεσμα και φιλοδοξεί να καταστεί εργαλείο για την ανάπτυξη της κατάλληλης οικονομικής πολιτικής».
 
Αναφερόμενος στα αποτελέσματα της έρευνας ο Κώστας Χριστοδουλίδης είπε πως «η σχετική πλειοψηφία των εταιρειών της Λάρνακας απαντά ότι το οικονομικό 2015 ήταν περίπου στα ίδια επίπεδα με το 2014 και ότι το 2016 δεν θα επιφυλάσσει δραματικές αλλαγές στην μεγέθυνση της οικονομίας.  Οι περισσότερες επιχειρήσεις στην Λάρνακα (4/10) εκτιμούν ότι η οικονομία θα είναι σταθερή κατά το 2016, ενώ περίπου 3/10 εκτιμούν ότι θα εξελιχτεί αρνητικά, δηλαδή με μείωση της οικονομικής απόδοσης και 3/10 ότι θα εξελιχθεί θετικά δηλαδή με αύξηση της οικονομικής απόδοσης».
 
Σημείωσε ότι «είναι εμφανές πως το μεγαλύτερο εμπόδιο στην ανάπτυξη είναι η έλλειψη ρευστότητας, γεγονός που διασυνδέεται πιθανώς και με τις αυστηρότερες διατάξεις στα δάνεια των χρηματοπιστωτικών οργανισμών αλλά και με τις γενικότερες συνθήκες της οικονομίας. Σε συνδυασμό με τον αθέμιτο ανταγωνισμό που οι επιχειρήσεις εκτιμούν ως σημαντική πρόκληση, είναι πεδίο που θα πρέπει να αποτελέσει ζητούμενο επίλυσης για το κράτος».
 
Από την έρευνα «αντανακλάται η επιφυλακτικότητα των εταιρειών να επεκταθούν αφού ακόμα δεν είναι βέβαιες ως προς το πως θα κυμανθεί η οικονομία το 2016. Παρά αυτό το πλαίσιο, το γεγονός ότι το 50% + των επιχειρήσεων της Λάρνακας αναβαθμίστηκαν ή εκσυγχρονίστηκαν κατά την πενταετία της οικονομικής κρίσης, αποτελεί δείγμα της εμπιστοσύνης και αποφασιστικότητας τους να επιβιώσουν».
 
Ωστόσο συνέχισε ο κ. Χριστοδουλίδης «το 50% των επιχειρήσεων της Λάρνακας και ειδικά στις τάξεις των πολύ μικρών επιχειρήσεων φαίνεται ότι είτε δεν έχει τη δυνατότητα να αναβαθμιστεί είτε δεν έχει τη τεχνογνωσία. Είναι εμφανής η αναγκαιότητα δομημένης υποστήριξης ειδικά αυτών των κατηγοριών των επιχειρήσεων και αυτό αποτελεί ζητούμενο αποτελεσματικότητας για την πολιτεία».
 
Σε χαιρετισμό του ο Δημαρχεύων Λάρνακας Πέτρος Χριστοδούλου ανέφερε ότι «η έρευνα και η καινοτομία, αποτελούν βασικούς παράγοντες ανάπτυξης και ευημερίας σε επίπεδο περιφέρειας και κράτους και αποτελεί αναπόσπαστο και καίριο στοιχείο της αναπτυξιακής στρατηγικής όλων των ανεπτυγμένων κρατών. Καθολική είναι η αναγνώριση, ότι οι επενδύσεις στην έρευνα και στην τεχνολογική ανάπτυξη, στην τόνωση της καινοτομίας και στη μεταφορά γνώσης, αποτελούν βασικές παραμέτρους για αύξηση της ανταγωνιστικότητας στην παγκοσμιοποιημένη οικονομία του σήμερα».
 
Ανέφερε ακόμα ότι «η έρευνα και η καινοτομία αποτελούν βασικούς παράγοντες ανάπτυξης και στο δικό μας πρόγραμμα ως Δήμος Λάρνακαςαποτελεί ένα πολύτιμο εργαλείο για όσους επιθυμούν να έχουν μια εμπεριστατωμένη εικόνα για την οικονομική πορεία των μικρομεσαίων επιχειρήσεων στην πόλη και επαρχία Λάρνακας κατά την περίοδο 2014 -2015».
 
Ο Γενικός Γραμματέας της ΠΟΒΕΚ Στέφανος Κουρσάρης ανέφερε στην ομιλία του ότι η έρευνα που διενήργησε το Κέντρο   «αποτελεί ένα πολύ χρήσιμο εργαλείο για τις Επαγγελματικές Οργανώσεις, τους Συνδέσμους και Φορείς  και τους ίδιους τους επιχειρηματίες για να εντοπίσουν προβλήματα στις εργασίες τους και να προχωρήσουν σε πρακτικές λύσεις αντιμετώπισης τους. Τα στοιχεία και τα συμπεράσματα της έρευνας ανεξάρτητα του γεγονότος ότι η έρευνα διεξήχθει μόνο στην Επαρχία Λάρνακας, ισχύουν σε παγκύπριο επίπεδο».
 
Σύμφωνα με τον κ. Κουρσάρη «παρά το γεγονός ότι τα τελευταία 3 χρόνια αυτές οι επιχειρήσεις έχουν δεχτεί καίρια πλήγματα από τις συνέπειες της οικονομικής κρίσης  ο σημαντικός ρόλος τους ως ατμομηχανή και κινητήρια δύναμη για ανάπτυξη της κυπριακής οικονομίας παραμένει. Η ανάγκη στήριξης  και ενίσχυσης τους είναι επιβεβλημένη για  την πρόληψη ολιγοπωλιακών και μονοπωλιακών φαινομένων που δυστυχώς παρατηρούνται στην κυπριακή οικονομία και δημιουργούν συνθήκες  οικονομικής και κοινωνικής ανισότητας».


Δίκη Τρ. Κύπρου: Δεν υπάρχει εκ πρώτης όψεως υπόθεση εναντίον των πελατών τους, υποστήριξαν Πολυβίου – Αραούζος 

Την κοινή θέση ότι η Κατηγορούσα Αρχή απέτυχε να αποδείξει εκ πρώτης όψεως υπόθεση εναντίον των πελατών τους και συνεπώς η διαδικασία θα πρέπει να διακοπεί σε αυτό το στάδιο, προέβαλαν την Τετάρτη ενώπιον του Μόνιμου Κακουργιοδικείου Λευκωσίας, οι δικηγόροι της Τράπεζας Κύπρου, του Θεόδωρου Αριστοδήμου και του Αντρέα Αρτέμη, οι οποίοι είναι κατηγορούμενοι στην πρώτη ποινική υπόθεση της Τράπεζας Κύπρου.

Κατά την προφορική σύνοψη των γραπτών αγορεύσεων τους που κατέθεσαν ενώπιον του Κακουργιοδικείου, οι συνήγοροι υπεράσπισης των πιο πάνω κατηγορουμένων, Πόλυς Πολυβίου και Δημήτρης Αραούζος υποστήριξαν, μεταξύ άλλων, ότι η μαρτυρία που έχει παρουσιάσει η Κατηγορούσα Αρχή είναι αντιφατική και αντινομική, δεν έχει αποδείξει τα συστατικά στοιχεία των αδικημάτων και δεν στοιχειοθετεί εκ πρώτης όψεως υπόθεση εναντίον των πελατών τους.

Πέραν της Τράπεζας Κύπρου, ως νομικό πρόσωπο, του Θεόδωρου Αριστοδήμου και του Αντρέα Αρτέμη, κατηγορούμενοι στην ίδια υπόθεση είναι επίσης οι Ανδρέας Ηλιάδης, Γιάννης Κυπρή και Γιάννης Πεχλιβανίδης. Όλοι οι κατηγορούμενοι αντιμετωπίζουν τις κατηγορίες της συνωμοσίας προς καταδολίευση και χειραγώγηση της αγοράς αναφορικά με «τη μη ενημέρωση του κοινού ότι οι κεφαλαιουχικές ανάγκες της Τράπεζας είχαν αυξηθεί σημαντικά σε σχέση με το ποσό των €200 εκατ. που είχε ανακοινωθεί στις 10 Μαΐου του 2012».

Κατά την επόμενη ακροαματική διαδικασία στις 24 Μαρτίου, η ώρα 9.30 το πρωί, θα συνεχίσει και θα ολοκληρώσει την αγόρευση του ο κ. Αραούζος, ενώ θα αρχίσουν τη δική τους αγόρευση για το εκ πρώτης όψεως στάδιο, οι δικηγόροι των υπόλοιπων κατηγορουμένων. Μετά το πέρας όλων των αγορεύσεων, το Κακουργιοδικείο θα ορίσει νέα ημερομηνία κατά την οποία θα εκδώσει την ενδιάμεση απόφαση του για το κατά πόσον υπάρχει ή όχι εκ πρώτης όψεως υπόθεση.

Εάν το Δικαστήριο αποφασίσει ότι δεν υπάρχει εκ πρώτης όψεως υπόθεση, τότε η διαδικασία διακόπτεται και οι κατηγορούμενοι αθωώνονται και απαλλάσσονται σε αυτό το στάδιο. Σε διαφορετική περίπτωση, η διαδικασία συνεχίζεται και οι κατηγορημένοι καλούνται σε απολογία ενώπιον του Δικαστηρίου, έχοντας και το δικαίωμα της κλήτευσης μαρτύρων υπεράσπισης.

Να σημειωθεί ότι στις 24 Μαρτίου είναι ορισμένη για ακρόαση ενώπιον του Μόνιμου Κακουργιοδικείου Λευκωσίας και η 2η ποινική υπόθεση της Τράπεζας Κύπρου και έξι πρώην ανώτατων στελεχών της που αφορά την εξαγορά ελληνικών ομολόγων από την Τράπεζα και την παράλειψη της να ενημερώσει τους μετόχους για τους κινδύνους της εν λόγω επένδυσης.

ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

Επενδυτικές ευκαιρίες από την AstroBank
Mamas & Papas: Το βρετανικό brand που φέρνει στην Κύπρο ο όμιλος Voici La Mode
Πέραν των 170 εκ. ευρώ θα μοιραστούν ΕΟΑ, δήμοι και κοινότητες το 2025-Οι χορηγίες και οι πιστώσεις
Πώς η ΕΤΥΦΑ πέτυχε τον...απεγκλωβισμό του «Προμηθέα» και άνοιξε τον δρόμο για έλευση φυσικού αερίου στην Κύπρο
Πτωτικά κινήθηκε την Πέμπτη το ΧΑΚ-Εκτίναξη τζίρου στα €2,9 εκατ.
Cyview: Νέα πεζογέφυρα στα Λατσιά για βελτιωμένη προσβασιμότητα
Αποδίδει καρπούς η ολοκληρωμένη στεγαστική πολιτική του Υπ. Εσωτερικών-Αξιοποιείται από τους πολίτες η βοήθεια
Σφράγισε την «εισαγωγή» του Hellenic Healthcare Group στο American Medical Center η ΕΠΑ-Ενέκρινε την πράξη συγκέντρωσης
Ιστορική επενδυτική συμφωνία Κύπρου με Βραζιλία-Το MoU που υπέγραψαν Invest Cyprus και Invest Paraná
Ικανοποίηση Νίκου Χριστοδουλίδη για την πορεία της οικονομίας-«Η σημαντική δουλειά φέρνει αποτέλεσματα»