ΥΠΟΙΚ: Τέλος η κηδεμονία, ξεκινά η μεγάλη ευθύνη
19:07 - 16 Μαρτίου 2016
Το δίλημμα μεταξύ της συνέχισης της προσπάθειας εξυγίανσης ή του εφησυχασμού στην μετά το μνημόνιο εποχή έθεσε ο Υπουργός Οικονομικών Χάρης Γεωργιάδης, από το βήμα της Γενικής Συνέλευσης της ΑΣΕΤ ΑΤΗΚ.
«Η περίοδος της κηδεμονίας τέλειωσε. Η περίοδος της μεγάλης ευθύνης τώρα ξεκινά», ανέφερε στην ομιλία του ο κ. Γεωργιάδης για να προσθέσει: «Και είτε θα παραμείνουμε σταθεροί και θα συνεχίσουμε την προσπάθεια, με συνέπεια και με σοβαρότητα, είτε θα παρασυρθούμε στην επανάπαυση και τον εφησυχασμό για να διολισθήσουμε σιγά-σιγά σε ένα νέο κύκλο αβεβαιότητας και αστάθειας».
«Και σε αυτό», είπε, «η θέση και η στάση της κυβέρνησης είναι δεδομένη και αδιαπραγμάτευτη».
Όπως είπε, σε κάθε περίπτωση τις αποφάσεις για την CYTA καλούμαστε να τις λάβουμε με δική μας ευθύνη, χωρίς παρεμβάσεις τρίτων.
«Αυτό το δικαίωμα το έχουμε επανακτήσει όχι μέσα από την δογματική άρνηση και τα συνθήματα που κάποιοι μας σέρβιραν, αλλά μέσα από την αποφασιστική εφαρμογή ενός προγράμματος εξυγίανσης, μεταρρυθμίσεων και αλλαγών», είπε.
Οι αποφάσεις θα κρίνουν το μέλλον της Cyta
Στην ομιλία του, ο κ. Γεωργιάδης τόνισε πως «είναι ξεκάθαρο, ή τουλάχιστον πρέπει να είναι ξεκάθαρο, ότι η CYTA βρίσκεται σήμερα σε ένα καθοριστικό σταυροδρόμι επιλογών».
«Οι αποφάσεις που καλούμαστε να λάβουμε στο επόμενο διάστημα, οι επιλογές που θα προκριθούν, θα κρίνουν την μελλοντική πορεία και προοπτική του οργανισμού», είπε.
Ο κ. Γεωργιάδης είπε πως η Cyta χρειάζεται ένα συνεργάτη, ένα μεγάλο οργανισμό με σχετική εμπειρία, με εξειδίκευση, με σημαντικές συνέργειες που θα προκύψουν μέσα από την επένδυση και συμμετοχή του», προσθέτοντας πως «αυτό για μας δεν είναι ξεπούλημα δημοσίου πλούτου, είναι διασφάλιση του».
Επανέλαβε πως η Κυβέρνηση δεν έχει ένσταση στη διατήρηση σημαντικού μεριδίου συμμετοχής στο μετοχικό κεφάλαιο από το κράτος αφού αυτό θα είναι ουσιαστικά και μερίδιο συμμετοχής στα μελλοντικά κέρδη, όπως είπε.
«Αλλά θεωρούμε πως για να υπάρχουν κέρδη και στο μέλλον θα πρέπει με τέτοιες αποφασιστικές κινήσεις να αντιστραφεί η πορεία συρρίκνωσης των εσόδων, να διατηρηθούν τα μερίδια αγοράς και να αποτραπούν με τρόπο οριστικό φαινόμενα κακοδιαχείρισης και κατάχρησης. Έτσι διαφυλάσσεται ο δημόσιος πλούτος, οι προοπτικές και οι θέσεις εργασίας», τόνισε.
Αναφερόμενος στα εργασιακά, ο κ. Γεωργιάδης είπε πως η κυβέρνηση επικρίνεται γιατί φρόντισε να διασφαλίσει στο έπακρο εργασιακά δικαιώματα και προοπτικές.
«Ήταν μια συνειδητή απόφαση, που σχετίζεται με την ξεκάθαρη θέση μας ότι η διαδικασία προσέλκυσης στρατηγικού συνεργάτη καθόλου δεν θα πρέπει και δεν θα επηρεάσει αρνητικά τα υφιστάμενα δικαιώματα, το καθεστώς και την προοπτική των εργαζομένων», είπε, προσθέτοντας πως η κυβέρνηση είναι έτοιμη να συζητήσουμε και να διαμορφώσουμε και κάθε άλλη λογική και εφαρμόσιμη ρύθμιση που ενδεχομένως τεθεί ενώπιων μας.
«Άλλο όμως η διασφάλιση των καλώς νοούμενων δικαιωμάτων των εργαζομένων και άλλο να θεωρούμε ότι μπορούμε να πορευτούμε προς το μέλλον παραμένοντας δέσμιοι δομών και διαδικασιών περασμένων δεκαετιών», κατέληξε.
ΑΣΕΤ Cyta: Διαφύλαξη του δημόσιου χαρακτήρα του Οργανισμού
Ο δημόσιος χαρακτήρας της Cyta και η δημόσια της αποστολή, θα πρέπει να διαφυλαχτούν σαν κόρη οφθαλμού από το κράτος, τονίζεται σε ψήφισμα της Ετήσιας Τακτικής Γενικής Συνέλευσης της Ανεξάρτητης Συντεχνίας εργαζομένων στις Τηλεπικοινωνίες ΑΣΕT – Cyta, που πραγματοποιήθηκε σήμερα στη Λευκωσία.
Η συντεχνία καλεί τα πολιτικά κόμματα εντός Βουλής να τοποθετηθούν αρνητικά στην αποξένωση της Cyta από το κράτος και την κυπριακή κοινωνία.
Σημειώνει ακόμα ότι «επιβάλλεται να ετοιμαστεί άμεσα ένα ξεκάθαρο στρατηγικό πλάνο εκσυγχρονισμού, συμφωνημένο με τις συνδικαλιστικές οργανώσεις, με προκαθορισμένα χρονοδιαγράμματα υλοποίησης του, και με πλήρη ευθυγράμμιση σε αυτό τον στόχο, όλων των δυνάμεων εντός και εκτός Οργανισμού, για μεγιστοποίηση της αξίας και της κερδοφορίας του, μέσα από την ευελιξία στον τρόπο που λαμβάνονται οι αποφάσεις».
Αναφέρεται επίσης ότι ο διορισμός του νέου Διοικητικού Συμβουλίου πρέπει να ενταχθεί στο ευρύτερο πλάνο αναδιοργάνωσης και εκσυγχρονισμού του Οργανισμού, με την επιλογή κατάλληλων και ικανών τεχνοκρατών διοικητικών συμβούλων, αντί της «συνήθους τακτικής επιλογής ατόμων με βάση κομματικές λίστες».
ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ