Powered by

Από το κακό «όχι» στο χειρότερο «ναι»

Αφού εξαντλήθηκε κάθε περιθώριο για εξεύρεση εναλλακτικών επιλογών για χρηματοδότηση του κυπριακού χρέους και διάσωσης των τραπεζών, τόσο οι πολιτικοί όσο και οι κοινωνικοί εταίροι στην Κύπρο συνειδητοποίησαν ότι το κούρεμα, αν και σκληρό, αποτελούσε τη μοναδική λύση προκειμένου να αποφευχθεί η άτακτη χρεοκοπία.

Η νέα αποστολή στις Βρυξέλλες
Αφού οι επιλογές αποδείχτηκαν ανεφάρμοστες, η κυπριακή πλευρά αναδιπλώθηκε, ενημέρωσε τους δανειστές ότι είναι πρόθυμη για νέο κύκλο επαφών προς εξεύρεση λύσης εντός Μνημονίου, όπως δηλαδή ήταν το αρχικό πλάνο. Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης, αν και δεν συνηθίζεται αρχηγός κράτους να μετέχει στο Eurogroup, ηγήθηκε αποστολής για τις Βρυξέλλες και δη για νέα συνεδρίαση του Eurogroup. Μάλιστα, κάλεσε και τους πολιτικούς αρχηγούς όλων των κομμάτων να μεταβούν μαζί του, σε μια προσπάθεια να δοθεί και το μήνυμα ότι η κυπριακή πλευρά αντιμετωπίζει ενωμένη τη μεγάλη πρόκληση που είχε ενώπιόν της. Κανένας αρχηγός κόμματος, πλην του Αβέρωφ Νεοφύτου, δεν απάντησε καταφατικά.

Η νέα αποστολή, αποτελούμενη από τον Πρόεδρο Αναστασιάδη, τον υπουργό Οικονομικών Μιχάλη Σαρρή, τον πρόεδρο του ΔΗΣΥ και τεχνοκράτες του υπουργείου Οικονομικών, μετέβη στις Βρυξέλλες για δεύτερη φορά εντός μίας εβδομάδας. Μαζί με την αποστολή παρών ήταν και ο Γιώργος Συρίχας, της Κεντρικής Τράπεζας και ο καθηγητής του Πανεπιστημίου Κύπρου, Αλέξανδρος Μιχαηλίδης. Τα δύο άτομα κρίθηκαν ως αναγκαία για τις διαπραγματεύσεις με την Τρόικα από τον Πρόεδρο Αναστασιάδη, ο οποίος τους πρότεινε να μεταβούν μαζί του στις Βρυξέλλες. Οι δύο οικονομολόγοι αποδέχτηκαν την πρόσκληση του Προέδρου.

Με στρατιωτικό αεροσκάφος
Σημειώνεται μάλιστα ότι η κυπριακή αποστολή μετέβη στις Βρυξέλλες με αεροσκάφος του βελγικού στρατού. Αυτό διευθετήθηκε από τον Βέλγο πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Χέρμαν Βαν Ρομπέι. Το αεροσκάφος έκανε στάση για ανεφοδιασμό στην Ελλάδα και συνέχισε την πορεία του για το Βέλγιο, από όπου ένα μεγάλο ταξίδι για την Κύπρο μόλις ξεκινούσε. Η αρχική αισιοδοξία για αποφυγή του κουρέματος, η ακριβώς αντίθετη πραγματικότητα και η εβδομάδα που μεσολάβησε ήταν τα στοιχεία που συνέθεταν τα δεδομένα για την κυπριακή αποστολή, η οποία -πλέον- δεν μετέβαινε με αισιοδοξία για κάτι θετικό, αλλά για να ακούσει τις τελικές αποφάσεις των δανειστών. 

Οι επαφές
Στις νέες επαφές στις Βρυξέλλες, οι οποίες άρχισαν την Κυριακή, 24 Μαρτίου, το κλίμα ήταν αρνητικό λόγω όσων προηγήθηκαν. Έπειτα από μαραθώνιες επαφές ακόμη και του ίδιου του Προέδρου με τον πρόεδρο του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ, η κυπριακή πλευρά κατέληξε σε συμφωνία με τους δανειστές. Οι αποφάσεις συζητήθηκαν και στη συνεδρίαση του Eurogroup, η οποία ακολούθησε, και πλέον οι λύσεις για την Κύπρο είχαν πάρει μορφή.

Η αρχική συμφωνία Κύπρου και Τρόικας αφορούσε σύγκλιση επί βασικών σημείων, τα οποία αφορούσαν αφενός το τραπεζικό σύστημα και αφετέρου τα δημοσιονομικά, τους στόχους για ισοσκελισμένους προϋπολογισμούς και πρωτογενή πλεονάσματα. Την ίδια ώρα, η φόρμουλα για διάσωση με ίδια μέσα (bail in) είχε ωριμάσει τόσο πολύ, αφού πέραν της Λαϊκής Τράπεζας, η οποία έκλεισε, εφαρμόστηκε και για την Τράπεζα Κύπρου.
 
Η επιστροφή
Μη έχοντας περιθώριο για οποιουσδήποτε ελιγμούς η κυπριακή αποστολή επέστρεψε στη χώρα, με το λουκέτο της Λαϊκής, κούρεμα (αδιευκρίνιστο σε πρώτη φάση για την Τράπεζα Κύπρου), κεφάλαια για τον Συνεργατισμό και σειρά δημοσιονομικών και φορολογικών μέτρων στις αποσκευές της.

Η κυβέρνηση Αναστασιάδη είχε πλέον ενώπιόν της ένα βουνό να ανέβει, προκειμένου να φέρει την αναγκαία σταθερότητα, ομαλότητα και ηρεμία στην κυπριακή οικονομία και κοινωνία. Οι τράπεζες ήδη λειτουργούσαν με περιοριστικά μέτρα συναλλαγών, τόσο για συναλλαγές εντός όσο και εκτός συνόρων, ενώ το μεγάλο πλάνο για την πολλάκις εξαγγελθείσα επανεκκίνηση της οικονομίας άρχισε να σχεδιάζεται.

 

Δειτε Επισης

Επενδυτικές ευκαιρίες από την AstroBank
Mamas & Papas: Το βρετανικό brand που φέρνει στην Κύπρο ο όμιλος Voici La Mode
Πέραν των 170 εκ. ευρώ θα μοιραστούν ΕΟΑ, δήμοι και κοινότητες το 2025-Οι χορηγίες και οι πιστώσεις
Πώς η ΕΤΥΦΑ πέτυχε τον...απεγκλωβισμό του «Προμηθέα» και άνοιξε τον δρόμο για έλευση φυσικού αερίου στην Κύπρο
Πτωτικά κινήθηκε την Πέμπτη το ΧΑΚ-Εκτίναξη τζίρου στα €2,9 εκατ.
Cyview: Νέα πεζογέφυρα στα Λατσιά για βελτιωμένη προσβασιμότητα
Αποδίδει καρπούς η ολοκληρωμένη στεγαστική πολιτική του Υπ. Εσωτερικών-Αξιοποιείται από τους πολίτες η βοήθεια
Σφράγισε την «εισαγωγή» του Hellenic Healthcare Group στο American Medical Center η ΕΠΑ-Ενέκρινε την πράξη συγκέντρωσης
Ιστορική επενδυτική συμφωνία Κύπρου με Βραζιλία-Το MoU που υπέγραψαν Invest Cyprus και Invest Paraná
Ικανοποίηση Νίκου Χριστοδουλίδη για την πορεία της οικονομίας-«Η σημαντική δουλειά φέρνει αποτέλεσματα»