Powered by

ΥΠΟΙΚ: Δεν δικαιούνται να διαμαρτύρονται οι ιδιώτες για Cyta Ltd

Διαφορετικά και ασύνδετα ζητήματα είναι, σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομικών, τα εργασιακά ζητήματα για τη Cyta Ltd και ο ανταγωνισμός της εταιρείας με τον ιδιωτικό τομέα. Μιλώντας, την Τρίτη, στην επιτροπή οικονομικών της Βουλής, στην οποία συνεχίστηκε η συζήτηση επί του νομοσχεδίου για τη δημιουργία εταιρείας ιδιωτικού δικαίου,Cyta Ltd, ο Χάρης Γεωργιάδης τόνισε ότι στην προοπτική της εξεύρεσης στρατηγικού επενδυτή, δεν έχουν κανένα δικαίωμα να διαμαρτύρονται οι άλλες εταιρείες τηλεπικοινωνιών, οι οποίες, όπως ανέφερε «την θέλουν κρατική, αποδυναμωμένη και με τα χέρια δεμένα πίσω».

Χαρακτηρίζοντας «απαράδεκτες» τις προσεγγίσεις κάποιων ιδιωτών σε σχέση με τη Cyta, σημείωσε ότι δεν θα προκύψει κάποιο πλεονέκτημα ή μειονέκτημα για τον ανταγωνισμό, σε περίπτωση που μελλοντικά πλεοναστούν οι εργαζόμενοι. «Μέτοχος στην εταιρεία ιδιωτικού δικαίου θα είναι αποκλειστικά το κράτος, θα υπάρξει επέκταση και ανανέωση της συλλογικής σύμβασης, δεσμευτική για την εταιρεία ασχέτως αν αλλάξουν χέρια κάποιες μετοχές η όχι», ανέφερε ο κ. Γεωργιάδης, εξηγώντας ότι η συγκεκριμένη εταιρεία ιδιωτικού δικαίου θα δύναται να πλεονάσει τους εργαζόμενούς της, όπως θα δικαιούτο οποιαδήποτε άλλη εταιρεία, χωρίς να προκύπτει πλεονέκτημα ή μειονέκτημα έναντι των ανταγωνιστών.

Ζητήματα κρατικών ενισχύσεων
Για το ενδεχόμενο να προκύπτουν πιθανά ζητήματα κρατικών ενισχύσεων αναφέρθηκε από την πλευρά του ο Έφορος Κρατικών Ενισχύσεων, Θεοφάνης Θεοφάνους, τονίζοντας ότι σε περίπτωση που κάποια ανταγωνιστική εταιρεία προσφύγει σε εθνικό δικαστήριο και πείσει ότι προκύπτουν τα εν λόγω ζητήματα, τότε θα μπορεί να αξιωθεί απόσυρση του νομοσχεδίου για την εξεύρεση στρατηγικού επενδυτή. Μεταξύ άλλων, τα πιθανά θέματα κρατικών ενισχύσεων που μπορεί να προκύπτουν είναι η εγγύηση από το κράτος του ταμείου συντάξεως των υπαλλήλων της Cyta, η μεταφορά εργαζομένων στο δημόσιο, η δωρεά μετοχών σε εργαζομένους, η επέκταση συλλογικής σύμβασης, που αναγκάζει τον διάδοχο επενδυτή να διατηρήσει τους υπαλλήλους για ένα διάστημα στον οργανισμό, καθώς και η εφαρμογή του σχεδίου εθελούσιας αφυπηρέτησης. Ωστόσο, ο κ. Θεοφάνους χαρακτήρισε θετική τη δέσμευση του Εφόρου Αποκρατικοποιήσεων ότι το νομοσχέδιο θα οδηγηθεί για έλεγχο στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Στη δική του παρέμβαση, ο Έφορος Αποκρατικοποιήσεων, Κωνσταντίνος Ηροδότου ανέφερε ότι από τον περασμένο Σεπτέμβριο υπάρχει επικοινωνία με το γραφείο του Εφόρου Κρατικών Ενισχύσεων για το θέμα. Εξάλλου, τόνισε ότι ζητήθηκε νομική σύμβουλος από τις Βρυξέλλες με ειδικότητα στα ζητήματα κρατικών ενισχύσεων, η οποία μαζί με την ομάδα νομικών συμβούλων παρείχαν συμβουλές κατά τη διαδικασία σχεδιασμού και ετοιμασίας των σχετικών νομοσχεδίων. Παράλληλα, ο κ. Ηροδότου επισήμανε ότι ήδη βρίσκεται σε εξέλιξη ανεπίσημος διάλογος με την επιτροπή Digicom των Βρυξελλών για το νομοσχέδιο, ενώ υπήρξε πρώτη αντίδραση σχετικά με το έλλειμμα του ταμείου συντάξεως του οργανισμού.

Υπάρχουν κενές θέσεις για τους υπαλλήλους
Για τα διάφορα ερωτήματα, τα οποία απηύθυναν οι βουλευτές, ο υπουργός Οικονομικών ανέφερε ότι θα απαντηθούν γραπτώς. Ταυτόχρονα, χαρακτήρισε ως το «ορθότερο βήμα» να οδηγηθεί η Cyta στο επόμενο στάδιο, δηλαδή να καταστεί οργανισμός κρατικής ιδιοκτησίας ιδιωτικού δικαίου, χωρίς να προκύψει οποιαδήποτε μεταβολή ή διαφοροποίηση στα εργασιακά ζητήματα, καθώς οι ίδιοι υπάλληλοι θα εργάζονται στη νέα εταιρεία, λαμβάνοντας τον ίδιο μισθό. Αν και τόνισε ότι είναι σωστά τα ερωτήματα που τίθενται τόσο για τους εργαζόμενους όσο και για την κερδοφορία του οργανισμού, εντούτοις σημείωσε ότι «δεν είμαστε καν κοντά σε αυτό το βήμα της πώλησης μετοχών», λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «είναι σαν να τρέξαμε σε ένα χρόνο από σήμερα και συζητούμε αν είναι συμφέρουσα ή όχι για το δημόσιο». Μεταξύ άλλων, ο υπουργός υπέδειξε ότι οι εργαζόμενοι του οργανισμού αντικρίζονται ήδη ως εργαζόμενοι του δημοσίου και όχι ως ιδιωτικοί υπάλληλοι, οι οποίοι θα φορτωθούν στο δημόσιο, εξηγώντας ότι δεν έχει σημασία κατά πόσο θα πληρώνονται από τον μεγάλο κρατικό προϋπολογισμό ή επιμέρους προϋπολογισμούς.

Εξάλλου, αποτίμησε ως σημαντικό βήμα ενδεχόμενη έγκριση του νομοσχεδίου για την εξεύρεση στρατηγικού επενδυτή, «έστω και αν δεν εξευρεθεί ποτέ ιδιώτης επενδυτής», τονίζοντας αυτός ο οργανισμός θα πάψει να προσλαμβάνει δημόσιους υπαλλήλους. «Αν θέλουμε να μειώσουμε το βάρος του μισθολογίου της Cyta, το οποίο είναι σχεδόν διπλάσιο από αντίστοιχους τηλεπικοινωνιακούς οργανισμούς στην Ευρώπη, χρειαζόμαστε ένα νέο σχέδιο εθελούσιας αποχώρησης, αναλογιστικά ελεγμένο με τρόπο που να τεκμηριώνεται ότι, ακόμα και στο ακραίο ενδεχόμενο απόλυσης των εργαζομένων, θα πρέπει να τεκμηριωθεί η απόφαση της εταιρείας και ενδεχομένως να αποζημιώσει τους υπαλλήλους». Παράλληλα, ο Χάρης Γεωργιάδης ανέφερε ότι έχουν προηγηθεί σχετικές μελέτες και ότι ακόμα και στο «αδιανόητο», όπως το χαρακτήρισε, σενάριο της απόλυσης όλων των υπαλλήλων του οργανισμού, υπάρχουν 1442 σχετικές κενές θέσεις στο δημόσιο, οι οποίες θα μπορούν να καλυφθούν από τους εργαζομένους του οργανισμού.

Δειτε Επισης

Επενδυτικές ευκαιρίες από την AstroBank
Mamas & Papas: Το βρετανικό brand που φέρνει στην Κύπρο ο όμιλος Voici La Mode
Πέραν των 170 εκ. ευρώ θα μοιραστούν ΕΟΑ, δήμοι και κοινότητες το 2025-Οι χορηγίες και οι πιστώσεις
Πώς η ΕΤΥΦΑ πέτυχε τον...απεγκλωβισμό του «Προμηθέα» και άνοιξε τον δρόμο για έλευση φυσικού αερίου στην Κύπρο
Πτωτικά κινήθηκε την Πέμπτη το ΧΑΚ-Εκτίναξη τζίρου στα €2,9 εκατ.
Cyview: Νέα πεζογέφυρα στα Λατσιά για βελτιωμένη προσβασιμότητα
Αποδίδει καρπούς η ολοκληρωμένη στεγαστική πολιτική του Υπ. Εσωτερικών-Αξιοποιείται από τους πολίτες η βοήθεια
Σφράγισε την «εισαγωγή» του Hellenic Healthcare Group στο American Medical Center η ΕΠΑ-Ενέκρινε την πράξη συγκέντρωσης
Ιστορική επενδυτική συμφωνία Κύπρου με Βραζιλία-Το MoU που υπέγραψαν Invest Cyprus και Invest Paraná
Ικανοποίηση Νίκου Χριστοδουλίδη για την πορεία της οικονομίας-«Η σημαντική δουλειά φέρνει αποτέλεσματα»