Λαμάρης: Έχει την πολυτέλεια η Κύπρος να φορτωθεί ελλαδικά κανάλια;

Έκλεισε ένα κομμάτι του μνημονίου, ωστόσο τώρα ξεκινά μια άλλη περίοδος για την κυπριακή οικονομία, τονίζει σε συνέντευξή του στο InBusinessNews ο βουλευτής του ΑΚΕΛ και Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Εσωτερικών Γιάννος Λαμάρης. Ο κ. Λαμάρης εκτιμά ότι είναι πολύ δύσκολο πριν κλείσει η Βουλή να υπάρξει συναίνεση και πλειοψηφία στα νομοσχέδια της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, ενώ αναφορικά με την κάθοδο των ελλαδικών καναλιών στην Κύπρο εκφράζει τις επιφυλάξεις του.

Η Κύπρος εξήλθε του μνημονίου, ενώ η οικονομία μας φαίνεται να επανέρχεται σε θετική πορεία. Θα λέγατε ότι διαψεύδονται οι εκτιμήσεις του ΑΚΕΛ για ένα μνημονιακό φαύλο κύκλο από τον οποίο δεν θα βγαίναμε από μέσα;
Θεωρώ πως κάθε άλλο παρά διαψευστήκαμε. Η υπόθεση «μνημόνιο» έχει διάφορες φάσεις. Έκλεισε ένα κομμάτι αυτού που λέμε υποχρεώσεις της Κύπρου από το μνημόνιο. Τώρα ξεκινά μια άλλη περίοδος. Το 2019 θα αρχίσει η Κύπρος να αποπληρώνει τα 7,5 δισ. ευρώ κι αν λάβουμε υπόψη τις εκτιμήσεις του ΔΝΤ ότι θα χρειαστεί να συνεχιστούν τα σκληρά μέτρα γιατί η οικονομία της Ευρώπης δεν οδηγείται στην κατεύθυνση που αναμενόταν, τότε διαπιστώνουμε ότι πρόκειται όντως για ένα μνημονιακό φαύλο κύκλο που δύσκολα θα βγούμε από μέσα. Όλες οι αποπληρωμές των δανείων (σύνολο 18-19 δισ. ευρώ), δηλαδή το δημόσιο χρέος που αντιστοιχεί στο  111% του ΑΕΠ θα γίνουν μετά το 2019. Σε συνδυασμό με την μηδενική ανάπτυξη (η όποια ανάπτυξη εμφανίζεται είναι λόγω του αποπληθωρισμού) αποδεικνύεται ότι έχουμε ακόμη πολύ δρόμο να διανύσουμε.

Ποιες προκλήσεις θα αντιμετωπίσει η κυπριακή οικονομία το προσεχές διάστημα;
Η αδυναμία αποπληρωμής δανείων από πολίτες και επιχειρήσεις, η αυξημένη ανισότητα και δυστυχία (234 χιλ. πολίτες ζουν στο όριο της φτώχειας, 70 χιλ. εγγεγραμμένοι άνεργοι και 30 χιλ. νεαροί Κύπριοι που έχουν μεταναστεύσει) και ο χαμηλός ρυθμός επενδύσεων είναι ζητήματα που θα πρέπει να αντιμετωπιστούν άμεσα. Πρόκειται για αγκάθια στην κυπριακή κοινωνία και οικονομία. Θα πρέπει το κράτος να πρωτοστατήσει. Μια αλυσίδα αυτής της διαδικασίας- και εκεί που διαφωνούμε με την κυβέρνηση- είναι οι Ημικρατικοί Οργανισμοί (ΑΗΚ, CYTA, Αρχή Λιμένων). Είναι κερδοφόροι και πιστεύουμε ότι θα έπρεπε να χρησιμοποιηθούν στην επανεκκίνηση της οικονομίας που γίνεται με πολύ αργούς ρυθμούς. Οι παλιές νοοτροπίες έχουν μείνει στο παρελθόν και  ήρθε η στιγμή να εκσυγχρονίσουμε το θεσμικό πλαίσιο των Ημικρατικών Οργανισμών. Γιατί αν τους πάρει ο ιδιώτης θα μπορέσει να επιφέρει την ανάπτυξη και τα κέρδη; Εμείς δεν μπορούμε να διατηρήσουμε αυτά τα κέρδη με στόχο να τα αυξήσουμε;

Ποια είναι η δική σας συνταγή για την ανάπτυξη;
Καταρχήν θα πρέπει να αυξήσουμε τα εισοδήματα των εργαζομένων ώστε να κινηθεί η αγορά. Επιστρέφοντας στις τσέπες των νοικοκυριών μέρος των εισοδημάτων, θα αποπληρώνονται σιγά- σιγά τα δάνεια και οι τράπεζες θα αρχίσουν τη δανειοδότηση και θα έρθει η πολυπόθητη ανάπτυξη. Επίσης, θα πρέπει να δουλέψουμε το τουριστικό προϊόν με φαντασία. Έχουμε κάνει σοβαρά λάθη στον τουρισμό καθώς διατηρήσαμε μόνο τον τουρισμό υψηλού επιπέδου. Θα πρέπει να επικεντρωθούμε στον εξειδικευμένο τουρισμό ανά περιοχή. Να προσελκύσουμε από ποδοσφαιρικές ομάδες μέχρι ιατρικές μονάδες. Δεν μπορούν όλες οι περιοχές να γίνουν Αγία Νάπα και ούτε Λαϊκή Γειτονιά.
Επιπρόσθετα, πρέπει να προσβλέπουμε στον τομέα των υδρογονανθράκων και να είναι το μεγάλο μας ατού τόσο για την οικονομία όσο και για την επίλυση του Κυπριακού. Πρέπει να τα συνδυάσουμε. Το κεφάλαιο Κυπριακό είναι στενά συνδεδεμένο με την οικονομία. Με ενδεχόμενη λύση θα δημιουργηθούν νέες θέσεις εργασίας και θα προσελκυστούν νέα κεφάλαια.

Πώς μπορούν να μειωθούν τα Μη Εξυπηρετούμενα Δάνεια;
Υπήρχαν οι προϋποθέσεις ώστε να μειωθούν τα κόκκινα δάνεια, ωστόσο, οι τράπεζες επιμένουν σε μια λογική που δεν βοηθούν το δανειολήπτη να προχωρήσει σε αναδιάρθρωση των χρεών του. Είναι πολλές οι περιπτώσει που θέλει ο δανειολήπτης να κάνει συμβιβασμό και οι τράπεζες επιμένουν να εισπράξουν τις υπέρμετρες επιβαρύνσεις. Για παράδειγμα ένα δάνειο των 100 χιλ. ευρώ, έγινε 180 χιλ. και ενώ μπορεί σήμερα ο δανειολήπτης να αποπληρώσει τις 120 χιλ. και οι τράπεζες να έχουν κέρδος 20χιλ, δεν το κάνουν. Πιστεύω ότι θα πρέπει να πιεστούν οι τράπεζες και να αρχίσει η επαναδανειοδότηση  μικρών επιχειρήσεων.

Σε σχέση με τη μεταρρύθμιση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, πιστεύετε ότι θα υπάρξουν συγκλίσεις;
Στην κατ’ άρθρον συζήτηση διαφάνηκαν πολλές διαφορές ανάμεσα στους εμπλεκομένους. Αρχικά η Κυβέρνηση κατέθεσε 3 νομοσχέδια τα οποία δεν αναθεώρησε με βάση το διάλογο που έγινε, με αποτέλεσμα τώρα στη Βουλή η συζήτηση να γίνεται πάνω σε έγγραφα εργασίας. Θα πρέπει το Υπουργείο Εσωτερικών με τη Νομική Υπηρεσία να τα επανεξετάσουν καθώς τα έγγραφα δεν μπορούν να οδηγηθούν έτσι στην Ολομέλεια. Θεωρώ ότι είναι πολύ δύσκολο πριν κλείσει η Βουλή να υπάρξει συναίνεση και πλειοψηφία καθώς υπάρχει διαφωνία στο πώς θα αναδειχτούν τα επαρχιακά συμβούλια και οι αρμοδιότητες τους. Ως ΑΚΕΛ έχουμε επιφυλάξεις καθώς δεν προτείνεται ο τρόπος χρηματοδότησης των νέων μηχανισμών. Η σκέψη μονιμοποίησης του φόρου ακίνητων μάς βρίσκει αντίθετους.

Πώς βλέπετε την ενδεχόμενη κάθοδο των καναλιών από Ελλάδα;
Η ελληνική κυβέρνηση είπε ότι δεν μπορούν να λειτουργούν 12 κανάλια υπό αυτές τις συνθήκες. Δηλαδή, τέσσερα κανάλια να επιβιώνουν και τα υπόλοιπα να χρωστούν εκατομμύρια στις τράπεζες, να μην πληρώνουν φόρους και εργαζομένους και να επηρεάζουν την κοινή γνώμη με τις συχνότητες που τους δίνει η Πολιτεία και να τους επιτρέπουν να λειτουργούν. Έχει την πολυτέλεια η Κύπρος να τα φορτωθεί;
Φοβόμαστε την κάθοδο ελλαδικών καναλιών διότι δεν έχουμε τους απαραίτητους μηχανισμούς ώστε να ελέγχεται το κάθε πρόγραμμα. Αν περάσουν οι πρόνοιες του νομοσχεδίου όπως κατατέθηκε τότε όποιο κανάλι θέλει, θα μπορεί να εκπέμπει μέσω Κύπρου. Και σε μια τέτοια περίπτωση δεν θα μπορούμε να τα ελέγχουμε. Πρόσφατα έγινε κάποιο επεισόδιο με ένα κανάλι που εξέπεμψε μέσω Κύπρου στη Λιθουανία.

Δεν είστε υποψήφιος βουλευτής στις επερχόμενες εκλογές. Σας έχει γίνει οποιαδήποτε κρούση από το ΑΚΕΛ κατά πόσο προτίθεται να σας αξιοποιήσει σε οποιαδήποτε άλλη θέση;
Η συμμετοχή και η εμπλοκή στα κοινά δεν γίνεται μόνο μέσα από τα δημόσια αξιώματα. Είμαι μέλος του Πολιτικού Γραφείου και της Κεντρικής Επιτροπής του ΑΚΕΛ. Υπάρχουν σοβαρές ευθύνες στο κόμμα και όχι μόνο για τις επερχόμενες εκλογές. Προέχουν τα ζητήματα του Κυπριακού και της οικονομίας. Δεν έχω σκεφτεί κάτι ακόμη σε επαγγελματικό επίπεδο καθώς εγκατέλειψα οποιαδήποτε εργασία ασκώντας το λειτούργημα του βουλευτή. Μετά από ώριμη σκέψη θα δω πώς θα ενεργοποιηθώ στην κοινωνία.

 

Δειτε Επισης

Παγκόσμια διάκριση για τη Δέσποινα Πολυβίου στις εξετάσεις επαγγελματικού επιπέδου του ICAEW
Παρουσίαση βιβλίου «Σπύρος Κυπριανού: Στη μάχη της ιστορίας όπως την έζησα 1932-1959»
Nobu Matshuhisa: Η αγάπη του για την κυπριακή κουζίνα και η επέκταση στην Ευρώπη
Βαρδής Βαρδινογιάννης: Το κτίσιμο μιας επιχειρηματικής αυτοκρατορίας και η τεράστια κοινωνική προσφορά
Έφυγε από την ζωή ο Έλληνας εφοπλιστής και επιχειρηματίας Βαρδής Βαρδινογιάννης
Διευθύντρια για πολυμερείς υποθέσεις στο DG TRADE η Μυρτώ Ζαμπάρτα-Διορίστηκε από την Κομισιόν
Η fashion designer Βασιλική Χαρίτωνος στο 1ο Ευρωπαϊκό Φεστιβάλ Τέχνης και Πολιτισμού Αναπηρίας DIS
Ο ιδρυτής της M. Residence Νικόλας Μιχαλιάς στη λίστα «40 under 40» του Fortune Greece-«Είναι ένας πρωτοπόρος»
Ο Νικόλας Στρατής, μέλος του ICAEW, στην υψηλού κύρους επιτροπή IFAC Young Leaders Collective
Κυκλοφόρησε η βιογραφία της Ζέτας Αιμιλιανίδου-H χαρισματική προσωπικότητα και το σημαντικό της έργο