Κρίση και πετρέλαιο σείουν το Αζερμπαϊτζάν
11:45 - 12 Μαρτίου 2016
Μέχρι λίγα χρόνια πριν, αποτελούσε ένα από τα «αναπτυξιακά θαύματα» της παγκόσμιας οικονομίας. Το Αζερμπαϊτζάν αύξανε τον εθνικό του πλούτο με ρυθμούς πάνω από 20%, επί τέσσερα χρόνια. Μετά ήρθε η παγκόσμια κρίση και η κατακρήμνιση του πετρελαίου.
Το euronews συνάντησε τον Πρόεδρο της χώρας, Ιλχάμ Αλίγιεφ, στο Παγκόσμιο Φόρουμ του Μπακού (που διοργάνωσε το Διεθνές Κέντρο Nizami Ganjavi) και τον ρώτησε αν υπάρχει διέξοδος για την χώρα:
«Εργαζόμαστε, εδώ και χρόνια, για τη διαφοροποίηση της οικονομίας. Τώρα, όμως, που οι τιμές του πετρελαίου είναι τόσο χαμηλά, έχει γίνει βασική μας προτεραιότητα. Έχουμε μειώσει την εξάρτηση από πετρέλαιο και φυσικό αέριο σε μόνο 30% του ΑΕΠ. Στόχος μας είναι να δημιουργήσουμε ένα μοντέλο ανάπτυξης που δε βασίζεται στο πετρέλαιο. Εισαγάγουμε ευρύ πακέτο μεταρρυθμίσεων, με τη στήριξη του ΔΝΤ, και έμφαση σε τομείς όπως ο αγροτικός, η τεχνολογία και ο τουρισμός. Είμαι σίγουρος ότι τα επόμενα χρόνια η εξάρτηση του Αζερμπαϊτζάν από το πετρέλαιο θα μειωθεί έτι περαιτέρω».
Ωστόσο, τα στοιχεία δείχνουν μία διαφορετική πραγματικότητα. Το εθνικό νόμισμα, μανάτ, έχει χάσει πάνω από 50% της αξίας του, τον τελευταίο χρόνο. Είναι η χειρότερη επίδοση στον κόσμο. Το Αζερμπαϊτζάν βρίσκεται στη μακρά λίστα των πετρελαιοπαραγωγών χωρών που βλέπουν την ευημερία τους να γίνεται «καπνός».
«Δε βλέπουμε άμεση σύνδεση μεταξύ των τιμών του πετρελαίου και της παγκόσμιας ασφάλειας. Σίγουρα, όμως, μακροπρόθεσμα, αν οι τιμές μείνουν χαμηλά, μπορεί να αντιμετωπίσουμε οικονομικά και κοινωνικά προβλήματα. Κάποιες χώρες είχαν συνηθίσει σε μεγάλα εισοδήματα από το πετρέλαιο. Όταν αυτά μειώνονται, μπορεί να γίνουν περικοπές στους προϋπολογισμούς και να προκληθούν προβλήματα.»
Πάντως, το έργο του αγωγού TAP (Διαδριατικός Αγωγός Φυσικού Αερίου (Trans Adriatic Pipeline), που θα περάσει και από την Ελλάδα, συνεχίζεται, με ανάθεση των συμβάσεων για την κατασκευή περίπου 760 χλμ. χερσαίου αγωγού σε Ελλάδα και Αλβανία.
ΠΗΓΗ: euronews.com