powered by

Νέες συμβάσεις και τροποποιήσεις για αποφυγή διπλής φορολογίας

Σημαντικό εργαλείο για την συνεχιζόμενη ανάπτυξη των εμπορικών και οικονομικών σχέσεων της Κύπρου με ξένες χώρες είναι η στοχευμένη επέκταση του δικτύου συμβάσεων για την αποφυγή διπλής φορολογίας της χώρας μας. Οι εν λόγω συμβάσεις παρέχουν οφέλη σε εταιρείες και άτομα που είναι φορολογικοί κάτοικοι του ενός Κράτους και τα οποία διεξάγουν επιχειρηματικές δραστηριότητες ή αποκτούν εισόδημα που προέρχεται από το άλλο Κράτος. Όπως αναφέρει η Deloitte σε σημείωμά της, κατά το 2015, η Κύπρος υπέγραψε 3 νέες Συμβάσεις Αποφυγής Διπλής Φορολογίας με Μπαχρέιν, Γεωργία και Ιράν καθώς και δύο πρωτόκολλα που τροποποιούν τις Συμβάσεις Αποφυγής Διπλής Φορολογίας με τη Νότια Αφρική και Ουκρανία.

Οι συμβάσεις βασίζονται στο Μοντέλο Σύμβασης για την Αποφυγή Διπλής Φορολογίας του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ) και η κάθε μια από αυτές θα τίθεται σε ισχύ, την ημερομηνία τα κράτη γνωστοποιήσουν ότι οι απαραίτητες εσωτερικές διαδικασίες έχουν ολοκληρωθεί. Οι πρόνοιες της κάθε σύμβασης θα τίθενται σε εφαρμογή από ή μετά την πρώτη Ιανουαρίου που ακολουθεί την ημερομηνία κατά την οποία η σύμβαση θα τίθεται σε ισχύ. Σημειώνεται ότι το πρωτόκολλο με την Ουκρανία αναμένεται να τεθεί σε ισχύ το 2019.

Σε ενημερωτικό της δελτίο η Deloitte παραθέτει τις κυριότερες πρόνοιες των συμφωνιών:

ΚΥΠΡΟΣ – ΜΠΑΧΡΕΙΝ
Η σύμβαση προβλέπει φόρο παρακράτησης 0% σε διανομή μερισμάτων, τόκους και σε δικαιώματα που καταβάλλονται μεταξύ των δύο αυτών χωρών. Αναφορικά με τα κεφαλαιουχικά κέρδη, τα κέρδη που αποκτώνται από κάτοικο ενός Κράτους από την αποξένωση ακίνητης ιδιοκτησίας που βρίσκεται στο άλλο Κράτος, δύναται να φορολογούνται σε αυτό το άλλο Κράτος. Κέρδη που αποκτώνται από την πώληση μετοχών φορολογούνται μόνο στο Κράτος του οποίου ο πωλητής είναι φορολογικός κάτοικος, ανεξάρτητα εάν στα περιουσιακά στοιχεία της εταιρείες της οποίας οι μετοχές έχουν διατεθεί περιλαμβάνεται ακίνητη ιδιοκτησία. Σχετικά με τη μόνιμη εγκατάσταση, ακολουθείται ο ορισμός στο μοντέλο σύμβασης του ΟΟΣΑ και στη περίπτωση εργοτάξιου, έργου κατασκευής ή συναρμολόγησης ή εποπτικές δραστηριότητες, που σχετίζονται με το εν λόγω έργο, τότε θα αποτελεί μόνιμη εγκατάσταση αν το εργοτάξιο, έργο ή δραστηριότητα συνεχίζεται για χρονικό διάστημα πέραν των δώδεκα μηνών.

ΚΥΠΡΟΣ – ΓΕΩΡΓΙΑ
Η σύμβαση προβλέπει φόρο παρακράτησης 0% σε διανομή μερισμάτων, τόκους και σε δικαιώματα που καταβάλλονται μεταξύ των δύο αυτών χωρών. Παράλληλα, κέρδη που αποκτώνται από κάτοικο ενός Κράτους από την αποξένωση ακίνητης ιδιοκτησίας που βρίσκεται στο άλλο Κράτος, δύναται να φορολογούνται σε αυτό το άλλο Κράτος. Επιπρόσθετα, κέρδη που αποκτώνται από την πώληση μετοχών φορολογούνται μόνο στο Κράτος του οποίου ο πωλητής είναι φορολογικός κάτοικος, ανεξάρτητα εάν στα περιουσιακά στοιχεία της εταιρείες της οποίας οι μετοχές έχουν διατεθεί περιλαμβάνεται ακίνητη ιδιοκτησία.

Και σε αυτή την περίπτωση, αναφορικά με τη μόνιμη εγκατάσταση, ακολουθείται ο ορισμός στο μοντέλο σύμβασης του ΟΟΣΑ και στη περίπτωση εργοτάξιου, έργου κατασκευής ή συναρμολόγησης ή εποπτικές δραστηριότητες, που σχετίζονται με το εν λόγω έργο, τότε θα αποτελεί μόνιμη εγκατάσταση αν το εργοτάξιο, έργο ή δραστηριότητα συνεχίζεται για χρονικό διάστημα πέραν των εννέα μηνών.

ΚΥΠΡΟΣ – ΙΡΑΝ
Στη συμφωνία αυτή, σχετικά με τα μερίσματα, εάν ο λήπτης είναι κάτοικος του άλλου Κράτους και ταυτόχρονα ο δικαιούχος των μερισμάτων τότε ο φόρος παρακράτησης δεν πρέπει να υπερβαίνει: το 5% του ακαθάριστου  ποσού των μερισμάτων εάν ο δικαιούχος είναι εταιρεία (εκτός από συνεταιρισμό) που κατέχει άμεσα τουλάχιστον 25% του κεφαλαίου της εταιρείας που καταβάλλει τα μερίσματα και το 10% του ακαθάριστου ποσού των μερισμάτων σε όλες τις άλλες περιπτώσεις.

Αναφορικά με το πρωτόκολλο που υιοθετήθηκε μαζί με την εν λόγω σύμβαση, τονίζεται ότι στο παρόν στάδιο καμία απ’ τις δύο χώρες  παρακρατεί φόρο και ως εκ τούτου οι προαναφερόμενοι συντελεστές για μερίσματα θα τεθούν σε ισχύ όταν μια τέτοια πρόνοια εισαχθεί και επέλθει σε εφαρμογή από ένα ή και στα δύο κράτη. Οι Τόκοι ανέρχονται στο 5% του ακαθάριστου ποσού των τόκων και τα δικαιώματα στο 6% του ακαθάριστου ποσού των δικαιωμάτων.
Σημειώνεται ότι κέρδη που αποκτώνται από κάτοικο ενός Κράτους από την αποξένωση ακίνητης ιδιοκτησίας που βρίσκεται στο άλλο Κράτος, δύναται να φορολογούνται σε αυτό το άλλο Κράτος. Επιπρόσθετα, κέρδη που αποκτώνται από κάτοικο ενός Κράτους από την πώληση μετοχών απαλλάσσονται από φόρο στο άλλο κράτος. Στις περιπτώσεις όπου τέτοιες μετοχές αντλούν πάνω από το 50% της αξίας τους από ακίνητη ιδιοκτησία που βρίσκεται στο άλλο Κράτος, τότε τα εν λόγω κέρδη δύναται να φορολογούνται σε αυτό το Κράτος.

ΠΡΩΤΟΚΟΛΛΟ ΚΥΠΡΟΥ - ΝΟΤΙΑΣ ΑΦΡΙΚΗΣ
Αναφορικά με το πρωτόκολλο, ο φόρος παρακράτησης των πληρωτέων μερισμάτων τροποποιήθηκε από 0% σε 5% όταν ο δικαιούχος είναι εταιρεία η οποία κατέχει τουλάχιστο 10 % του κεφαλαίου της εταιρείας που καταβάλλει τα μερίσματα και 10% σε όλες τις άλλες περιπτώσεις.

ΠΡΩΤΟΚΟΛΛΟ ΚΥΠΡΟΥ – ΟΥΚΡΑΝΙΑΣ
Αναφορικά με τα μερίσματα, ο φόρος παρακράτησης των πληρωτέων μερισμάτων παραμείνει ως έχει με συντελεστή 5% τηρουμένων μερικών προϋποθέσεων. Όταν οι προϋποθέσεις αυτές δεν πληρούνται, τότε ο συντελεστής ανέρχεται στο 10% έναντι του προϋφιστάμενου που ανερχόταν στο 15%. Σημειώνεται επίσης ότι αυξάνεται ο φόρος παρακράτησης σε τόκους από 2% στο 5%.

Τέλος, αναφέρεται ότι κέρδη που αποκτώνται από κάτοικο ενός Κράτους από την πώληση μετοχών συνεχίζουν να απαλλάσσονται από φόρο στο άλλο κράτος. Ως εξαίρεση αυτού, οι αλλαγές που επιφέρει το πρωτόκολλο προνοούν ότι όταν τέτοιες μετοχές αντλούν πάνω από το 50% της αξίας τους από ακίνητη ιδιοκτησία που βρίσκεται στο άλλο Κράτος, τότε τα εν λόγω κέρδη δύναται να φορολογούνται σε αυτό το Κράτος. Αυτή η εξαίρεση δεν θα εφαρμόζεται σε ορισμένες περιπτώσεις όταν για παράδειγμα οι μετοχές που αποξενώνονται ή η μετοχές της εταιρείας που αποξενώνει τις μετοχές είναι εισηγμένες σε οποιοδήποτε αναγνωρισμένο Χρηματιστήριο Αξιών ή όταν η αποξένωση των μετοχών προκύπτει στα πλαίσια αναδιοργάνωσης.

Oι 57 συμβάσεις που υπέγραψε η Κύπρος

Άγιος Μαρίνος, Αίγυπτος, Αιθιοπία, Αρμενία, Αυστρία, Βέλγιο, Βουλγαρία, Γαλλία, Γερμανία, Γεωργία, Γκέρνσεϊ, Δανία, Ελβετία, Ελλάδα, Εσθονία, Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, Ην. Βασίλειο, Η.Π.Α., Θαϊλάνδη, Ινδία, Ιράν, Ιρλανδία, Ισλανδία, Ισπανία, Ιταλία, Καναδάς, Κατάρ, Κίνα, Κιρζικστάν, Κουβέιτ, Λευκορωσία, Λίβανος, Λιθουανία, Μάλτα, Μαυρίκιος, Μαυροβούνιο, Μολδαβία, Μπαχρέιν, Νορβηγία, Νότιος Αφρική, Ουγγαρία, Ουζμπεκιστάν, Ουκρανία, Πολωνία, Πορτογαλία, Ρουμανία, Ρωσία, Σερβία, Σεϋχέλλες, Σιγκαπούρη, Σλοβακία, Σλοβενία, Σουηδία, Συρία,  Ταζικιστάν ,Τσεχία και Φινλανδία.

 

Δειτε Επισης

Συνεργασία ΤΕΠΑΚ-ΚΣΕΕΚ για δημιουργία Τεχνολογικού Πάρκου στην περιοχή «Βερεγγάρια»
Ανέδειξε στο Χονγκ Κονγκ τις επενδυτικές ευκαιρίες που προσφέρει η Κύπρος στον ναυτιλιακό τομέα η Χατζημανώλη
Σημαντικό ορόσημο για Τράπεζα Κύπρου-Αναβάθμιση καλυμμένων ομολόγων σε ΑΑΑ από Moody's
11α ΚΕΒΕ Business Leader Awards: Οι δηλώσεις των υποστηρικτών του θεσμού-Τι είπαν επιχειρηματικοί και πολιτικοί ηγέτες (vid)
Σύνδεσμος Μεγάλων Αναπτύξεων: Μετατροπή της Κύπρου σε περιφερειακό κέντρο εκπαίδευσης, έρευνας και καινοτομίας
Εγκαινιάστηκαν οι νέες εγκαταστάσεις του PASCAL Private Kindergarten & Primary School Lefkosia (pics)
Σταυριάνα Κοφτερός: Η επόμενη μέρα για την καινοτομία στην Κύπρο, η υποστήριξη της Ε.Ε. και το μέλλον του EIC
Νίκος Χριστοδουλίδης: Η λειτουργία Τεχνικού Γυμνασίου το 2025 και η σημασία στην επένδυση των δεξιοτήτων
Νίκος Χριστοδουλίδης: Τεράστιο λάθος που έκλεισε το ΑΤΙ, να δώσουμε ώθηση στην τεχνική εκπαίδευση
Συνεργασία City of Dreams Mediterranean και Οργάνωσης Τυφλών για την πρωτοβουλία «We Can Dream Together Foundation»