Η γερμανική Handelsblatt ασκεί έντονη κριτική στον Ντράγκι
18:58 - 11 Μαρτίου 2016
Η κόντρα μεταξύ της Γερμανίας και του Προέδρου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας βγήκε στο φως μέσω του πρωτοσέλιδου δημοσιεύματος της οικονομικής Handelsblatt, μιας οικονομικής καθημερινής εφημερίδας, που έχει απήχηση στο οικονομικό κατεστημένο της μεγαλύτερης οικονομίας της ΕΕ.
Το δημοσίευμα, μία μέρα μετά την ανακοίνωση του Ιταλού Κεντρικού Τραπεζίτη να ισχυροποιήσει ακόμη περισσότερο το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ, παρουσιάζει τον κ. Ντράγκι με ένα πούρο στο στόμα και κρατώντας ένα φλεγόμενο χαρτονόμισμα των €100, ενώ η «Μπιλντ» χαρακτηρίζει τις αποφάσεις της ΕΚΤ ως «σοκ». Παράλληλα η γερμανική ομοσπονδία εξαγωγέων χαρακτήρισε τις αποφάσεις ως «καταστροφικές« και ως «κλοπή των αποταμιεύσεων».
Την Πέμπτη, 10 Μαρτίου, η ΕΚΤ αποφάσισε να αυξήσει το μηνιαίο ποσό των αγορών περιουσιακών στοιχείων από τα 60 δισ στα 80 δισ, ενώ για πρώτη φορά η ΕΚΤ θα αρχίσει τις αγορές εταιρικών ομολόγων. Παράλληλα μείωσε το επιτόκιο διευκόλυνσης οριακής χρηματοδότησης κατά 5 μονάδες βάσης στο -0,25%.
Σε σχόλιό της, η Handelsblatt μιλά για «επικίνδυνο παιγνίδι του κ. Ντράγκι με τις αποταμιεύσεις των Γερμανών», αφήνοντας να νοηθεί ότι η πολιτική της ΕΚΤ αποσκοπεί να πληγώσει τους Γερμανούς.
Σε μια χώρα, ο πληθυσμός της οποίας γηράσκει με ταχύτητα και ένα ευάλωτο σύστημα συντάξεων, οι δημόσιοι οργανισμοί παραδοσιακά πρόσφεραν ισχυρά κίνητρα στον κόσμο για να κάνει αποταμιεύσεις.
«Αλλά τώρα ο κόσμος βλέπει ότι οι αποταμιεύσεις δεν αποφέρουν έσοδα και αισθάνονται ότι εξαπατήθηκαν», δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο Κάρστεν Κλούγκε οικονομολόγος στην Μ.Μ. Warburg.
Σύμφωνα με τον οικονομολόγο της Natixis, Συλβέν Μπρόγιερ, η Γερμανία χρειάζεται ένα επιτόκιο γύρω στο 2%, παρά μηδέν, προκειμένου να διατηρήσει την μακροοικονομική σταθερότητα. Πρόσθεσε δε πως το φθηνό χρήμα ώθησε τους Γερμανούς να επενδύσουν σε ακίνητη ιδιοκτησία, ανεβάζοντας έτσι έντονα τις τιμές τα τελευταία χρόνια.
Θα είχαμε καταστροφικό αποπληθωρισμό
-------
Πάντως, ο κ. Ντράγκι, ο οποίος μέχρι τώρα δεχόταν κριτική χωρίς να αντιδρά, υπεραμύνθηκε των αποφάσεων του Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΚΤ, κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου την Πέμπτη στη Φραγκφούρτη.
«Σκεφτείτε να αποδεχόμασταν αυτό που πριν δύο χρόνια αποκαλούσα την πολιτική του "nein zu allem" (όχι σε όλα) και να μη κάναμε τίποτα τι θα γινόταν, τι θα ήταν το αντίστροφο (της σημερινής κατάστασης); Το αντίστροφο θα ήταν ένας καταστροφικός αποπληθωρισμός», υπογράμμισε ο Ευρωπαίος κεντρικός τραπεζίτης.
Η Ισπανική «Ελ Παΐς» χαρακτήρισε την επίθεση που έγινε με το γάντι ως «το πιο σημαντικό μήνυμα».
«Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι η αποστολή της ΕΚΤ είναι να καθορίζει την νομισματική πολιτική για όλη την ευρωζώνη και όχι απλά για την Γερμανία», δήλωσε ο Μαρσέλ Φράτζχερ του γερμανικού ινστιτούτου DIW.
Στον πόλεμο κατά του Ντράγκι, η Γερμανία φαίνεται να βρήκε συμμάχους.
Ο ολλανδικός Τύπος καταγγέλλει φυγή καταθέσεων, ενώ στην Φινλανδία η «Ίλα Σάνοματ» επέκρινε την πολιτική της ΕΚΤ, λέγοντας ότι «επιτρέπει στην Ιταλία να επιζήσει παρά το βουνό δημοσίου χρέους που έχει, ενώ η φινλανδική οικονομία αντιμετωπίζει προβλήματα».