Καρναβάλι: Διαχρονική πηγή εσόδων για τη Λεμεσό
06:48 - 10 Μαρτίου 2016
Η διασκέδαση, τα μασκαρέματα, το γλέντι, το φαγητό και το ποτό που συνθέτουν το μεγάλο πάρτι που στήνεται κάθε χρόνο στη Λεμεσό, έχουν και την οικονομική τους διάσταση, η οποία είναι βεβαίως εξόχως σημαντική για την πόλη. Το καρναβάλι της Λεμεσού, μετρά δεκαετίες ζωής, προσελκύει κάθε χρόνο χιλιάδες άτομα από όλη την Κύπρο, ενώ αποτελεί μια ισχυρή πηγή εσόδων από την εσωτερική αγορά για την πόλη σε μια περίοδο –μάλιστα- εκτός της καλοκαιρινής, τουριστικής σεζόν.
Η Διευθύντρια της Εταιρείας Τουριστικής Ανάπτυξης Λεμεσού, Μαρία Στυλιανού, δήλωσε στο InBusinessNews ότι αυτό που παρατηρείται είναι μια αύξηση στα daytrips προς τη Λεμεσό χωρίς να καταγράφεται καμία μείωση στη συμμετοχή του κόσμου στις εκδηλώσεις του καρναβαλιού. Αντίθετα, σημειώνει, το καρναβάλι είναι μια ευκαιρία απόδρασης από τα προβλήματα της οικονομικής κρίσης που απασχολούν τον καθένα.
Όπως η ίδια τόνισε είναι πολύ δύσκολο να προσελκύσουμε άτομα από το εξωτερικό για το τριήμερο καθώς το πρόγραμμα των εκδηλώσεων βγαίνει μόλις ένα μήνα πριν από τη μεγάλη παρέλαση του καρναβαλιού. Γίνεται όμως προβολή σε ξένα μέσα όπως το BBC με τη φιλοξενία άρθρων αλλά και με αναφορές σε διεθνείς εκθέσεις. Αποτέλεσμα της προσπάθειας η ένδειξη ενδιαφέροντος από τους τουρίστες γενικότερα για το δεκαήμερο.
Ακόμη, είναι δύσκολο να διοργανωθούν επιπρόσθετα ταξίδια καθώς οι Διοργανωτές Ταξιδίων δεν έχουν περισσότερα ταξίδια όπως γίνεται την περίοδο Μάιος – Οκτώβριος.
Ο Δήμος Λεμεσού προσφέρει
δωρεάν ψυχαγωγία στους πολίτες
Όπως δήλωσε η Λειτουργός Πολιτιστικών Υπηρεσιών του Δήμου Λεμεσού, Σκεύη Αντωνιάδου, ο Δήμος δεν παίρνει καθόλου λεφτά από τους συμμετέχοντες αντίθετα δίνει πίσω στις παρελαύνοντες ομάδες μέσω χορηγιών για τις διάφορες κατασκευές, άρματα και τρακτέρ που χρησιμοποιούν.
Ακόμη, ο Δήμος προσφέρει με την οργάνωση εκδηλώσεων του δεκαημέρου των καρναβαλιών δωρεάν ψυχαγωγία που χορηγείται από τον προϋπολογισμό του αλλά και διαχρονικούς υποστηριχτές όπως το Συνεργατικό Ταμιευτήριο Λεμεσού.
«Το καρναβάλι είναι μοχλός κίνησης της οικονομία της πόλης» τόνισε η κ. Αντωνιάδου καθώς πέραν των ξενοδοχείων και των καφεστιατορίων ενασχολούνται με το καρναβάλι μακιγιέζ, ράφτες, εισαγωγείς υφασμάτων και άλλων αξεσουάρ ειδών ένδυσης ακόμη και πλανοδιοπώλες που εργάζονται τη μέρα της μεγάλης παρέλασης», υπέδειξε η Λειτουργός Πολιτιστικών Υπηρεσιών του Δήμου Λεμεσού.
Καρναβάλι και καλός καιρός αποτελούν
τον τέλειο συνδυασμό ψυχαγωγίας
O Πρόεδρος του ΠΑΣΥΞΕ, Ζαχαρίας Ιωαννίδης, σημείωσε πως διαχρονικά οι ξένοι τουρίστες, κυρίως από γειτονικές χώρες, συνδυάζουν τις διακοπές τους στο νησί και ειδικότερα στη Λεμεσό με τον καλό καιρό και το καρναβάλι όταν συμπέσει η διεξαγωγή του με την άνοιξη που ο καιρός είναι πιο ζεστός όπως είναι φέτος.
Η ροή επισκεπτών στα ξενοδοχεία της Λεμεσού είναι εμφανής από την Τσικνοπέμπτη μέχρι και την Κυριακή των καρναβαλιών με την κορυφή στο διάγραμμα επισκεψημότητας το σαββατοκύριακο πριν την Καθαρά Δευτέρα δήλωσε ο Πρόεδρος της Επαρχιακής Επιτροπής Λεμεσού του ΠΑΣΥΞΕ, Χάρης Θεοχάρους. Πρόσθεσε πως αμέσως μετά παρατηρείται απότομη μείωση της πληρότητας.
Για τους Κύπριους η ελάχιστη διάρκεια διαμονής είναι συνήθως δύο μέρες για να μπορέσουν τα ξενοδοχεία να διαχειριστούν τα αναγκαία κόστη, ενώ προσφέρουν ελκυστικά πακέτα διήμερης διαμονής για το σαββατοκύριακο των καρναβαλιών.
Όπως ο ίδιος σημείωσε η πληρότητα ορισμένων ξενοδοχείων φθάνει μέχρι και 95% από τους οποίους το 60% είναι Κύπριοι. Πέραν τους Κύπριους υπάρχουν ορισμένοι ξένοι που διαμένουν για μερικές μέρες για το καρναβάλι ή για άλλους σκοπούς. Υπάρχουν όμως και “repeaters” που διαμένουν από επτά ως δέκα μέρες οι οποίοι συνδυάζουν τον καλό καιρό με τις εκδηλώσεις του καρναβαλιού.
Τέλος, ο κ. Θεοχάρους υπέδειξε πως γενικότερα η βιομηχανία τουρισμού και φιλοξενίας στη Λεμεσό δημιουργεί υπεραξία στην πόλη διατηρώντας σχεδόν όλα τα ξενοδοχεία ανοικτά ολόχρονα αυξάνοντας τα λειτουργικά τους κόστη σε περίοδο που υπάρχει αυξημένη ζήτηση μόνο για μερικές μέρες.