powered by

Διδάγματα για την Ελλάδα άφησε η κρίση στην Κύπρο

Το κυπριακό παράδειγμα ως προς τη διαχείριση της οικονομικής κρίσης και των επιπτώσεων που προκάλεσε η ύφεση εξήραν αξιωματούχοι από την Κύπρο και την Ελλάδα, στο πλαίσιο συζήτησης στη Λεμεσό, την οποία διοργάνωσε ο Δημοκρατικός Συναγερμός.

Μιλώντας στο πλαίσιο της συζήτησης, με τίτλο «Τα διδάγματα από τη Διαχείριση της Οικονομικής Κρίσης στην Ελλάδα και στην Κύπρο: H Επόμενη Μέρα», ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, Κυριάκος Μητσοτάκης επαίνεσε την αποφασιστικότητα και την αποτελεσματικότητα, με την οποία η Κύπρος κατάφερε να εφαρμόσει το πρόγραμμα δημοσιονομικής προσαρμογής, με αποτέλεσμα να εξέλθει από το μνημόνιο εντός τριετίας. 

Ταυτόχρονα, χαιρέτισε τη μεθοδολογία με την οποία η Κύπρος διαπραγματεύτηκε με την Τρόικα, χωρίς να την αντιμετωπίζει ως «κατακτητή, όπως στην Ελλάδα»,  πετυχαίνοντας έτσι επί μέρους τροποποιήσεις στη δανειακή σύμβαση. Σε δηλώσεις του στο InBusinessNews ο κ. Μητσοτάκης εξήγησε ότι η διαχείριση της κρίσης στην Κύπρο έγινε «με μεγάλη ειλικρίνεια από την πολιτική ηγεσία, αποτελεσματικότητα στην εφαρμογή πολιτικής και δημοσιονομικό εξορθολογισμό, χωρίς αύξηση φορολογιών, αλλά με περικοπές δαπανών».

Οι άξονες στη μετά το μνημόνιο εποχή
Από την πλευρά του ο πρόεδρος του ΔΗΣΥ, Αβέρωφ Νεοφύτου τόνισε ότι παρόλο που η Κύπρος εξέρχεται του μνημονίου, εντούτοις υπάρχουν ακόμα μία σειρά από προκλήσεις που θα πρέπει να αντιμετωπιστούν. Όπως ανέφερε ο κ. Νεοφύτου, οι άξονες για τη μετά το μνημόνιο εποχή είναι η απενοχοποίηση του κέρδους, η δημιουργία αξιόπιστου περιβάλλοντος προσέλκυσης επενδύσεων, καθώς και η μεταρρύθμιση σε όλους τους τομείς.

Εξάλλου, σημείωσε ότι χωρίς ξένες επενδύσεις δεν μπορεί να υπάρξει γρήγορη οικονομική ανάπτυξη, τονίζοντας παράλληλα την ανάγκη σύνδεσης των μισθών με την οικονομική πορεία της χώρας.

Συνοψίζοντας τα διδάγματα από την οικονομική κρίση, ο Υπουργός Οικονομικών, Χάρης Γεωργιάδης ανέφερε ότι η αναβλητικότητα στη λήψη αναγκαίων αποφάσεων «οδηγεί στην καταστροφή». Παράλληλα, επισήμανε ότι η συνεχής διόγκωση των δημόσιων δαπανών, των ελλειμμάτων και του χρέους δεν συνιστά μια κοινωνικά ευαίσθητη πολιτική, αλλά καταλήγει να επιβαρύνει τους πολίτες και την αναπτυξιακή προοπτική.

Πέραν των προέδρων του ΔΗΣΥ και της ΝΔ, κεντρικοί ομιλητές στη συζήτηση ήταν ο καθηγητής Σταύρος Ζένιος και ο καθηγητής Γιώργος Παγουλάτος. Μεταξύ άλλων, οι ομιλητές αναφέρθηκαν στην ανάγκη όπως τόσο η Κύπρος όσο και η Ελλάδα αντλήσουν διδάγματα από την οικονομική ύφεση προκειμένου να μην επαναληφθούν τα ίδια λάθη, σημειώνοντας ότι η επόμενη μέρα απαιτεί αποτελεσματική διαχείριση. 

Δειτε Επισης

Ιδρύει κοινωφελές ίδρυμα στη Νέα Υόρκη και ενισχύει την διεθνή παρουσία του το Ινστιτούτο Κύπρου
Μ. Δαμιανός: Η Κύπρος αναδεικνύεται κόμβος παροχής εξειδικευμένων ιατρικών υπηρεσιών-Εγκαινιάστηκε το El Greco
Alphakat: Εργοστάσιο πυρόλυσης πλαστικών στην Κόσιη-Η εναλλακτική και ορθολογική διαχείριση αποβλήτων
Ξεκίνησε ο Σύνδεσμος Κυπρίων Επαγγελματιών Ελλάδας-«Εφαλτήριο για από κοινού ανάπτυξη»
Η Κύπρος φιλοξένησε την ετήσια τελετή «Collectives» του Conservation Collective
Ενισχύουν τη συνεργασία τους ΚΣΕΕΚ και AIAD-Πού αποσκοπεί το MoU που υπέγραψαν
Το RMHC Κύπρου τιμά την Παγκόσμια Ημέρα Οικογένειας με το μεγαλύτερο Family Fun Day
Πρώτο επιστημονικό συνέδριο για τον αυτισμό στο ΤΕΠΑΚ
Στον αστερισμό των 17ων IN Business Awards...Την ερχόμενη Τετάρτη η τελετή απονομής των βραβείων
Υποτροφία «Εύη Παπαδοπούλου»: Η ΚΕΑΝ επενδύει για άλλη μια χρονιά στην εκπαίδευση των νέων