Εμείς ΓεΣΥ; Ποτέ!

Δεκαετίες πλέον το ζήτημα του ΓεΣΥ ή ακριβέστερα η εφαρμογή ενός συστήματος Υγείας, το οποίο θα αποφορτίσει –οικονομικά- το δημόσιο, θα εξυπηρετήσει πραγματικά τους ασθενείς και θα καταστήσει το μοντέλο παροχής υπηρεσιών ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης αποτελεσματικό ταλαιπωρεί την Κύπρο.

Βέβαια, το θέμα δεν είναι πρακτικό, ούτε καν οικονομικό. Είναι αποκλειστικά ζήτημα πολιτικής βούλησης, της ατζέντας η οποία καθορίζεται από συμφέροντα, λαϊκίστικες προσεγγίσεις, συνδικαλιστικές πιέσεις και επιχειρηματικές ζυμώσεις στο παρασκήνιο. Όταν μιλάμε για Υγεία δεν συζητούμε απλώς για φάρμακα, γιατρούς και νοσοκομεία αλλά στην ουσία για ακόμη μια επιχειρηματική δραστηριότητα, οι υπηρεσίες της οποίας επιβάλλεται να παρέχονται στο υψηλότερο επίπεδο.

Γιατροί πολεμούν το ΓεΣΥ γιατί θα χάσουν το προνομιακό καθεστώς που υπαγορεύει: «δουλεύω κι εδώ, αλλά ανοίγω και το γραφείο το απόγευμα στο σπίτι με ασθενείς και φάρμακα από το δημόσιο». Το δυνητικό νέο σύστημα πολεμείται και από τις Φαρμακευτικές Υπηρεσίες, γιατί θεωρούν ότι το Υπουργείο Υγείας θέλει να τους κλείσει, δηλαδή σε απλή μετάφραση θέλει να τους πάρει τις εξουσίες και τον έλεγχο που έχουν επί μίας αγοράς της τάξης των 100 εκατ. ευρώ ετησίως. Πόλεμο βεβαίως, αν και πιο ήπιο, κάνουν οι ασφαλιστικές που θα χάσουν τα πακέτα υγείας που πουλούν, ενώ στο μέτωπο κατά του ΓεΣΥ συστρατεύονται και τα ιδιωτικά νοσηλευτήρια, αφού σήμερα χρεώνουν όσα θέλουν, όποτε θέλουν και για όποιον αναγκαστεί να πληρώσει αδρά υπηρεσίες που το κράτος αδυνατεί να παράσχει.

Κι αν τα προαναφερθέντα φαίνονται δαιδαλώδη στην, ομολογουμένως, σύνθετη συνάρτηση του ΓεΣΥ προσθέστε και την πολιτική διάσταση επί του θέματος. Εντός κυβέρνησης υπάρχει έντονη διαφωνία η οποία προκαλεί αναβλητικότητα λόγω του κόστους που  –μοιραία- θα επιβληθεί για εφαρμογή του συστήματος από όλους τους εργαζόμενους. Την ίδια ώρα το κάθε κόμμα έχει τη δική του θέση αναφορικά με το μοντέλο που θα εφαρμοστεί.  

Μελέτες ειδικών από το εξωτερικό, διορισμοί διοικητικών συμβουλίων, πρόσληψη προσωπικού, αλλαγές επί αλλαγών και λειτουργικά έξοδα για συντήρηση του κατ’ ευφημισμό Οργανισμού Ασφάλισης Υγείας, συνθέτουν το τραγικό σκηνικό του διαχρονικά ανεφάρμοστου ΓεΣΥ, για το οποίο έχουν δαπανηθεί πέραν των 40 εκατ. ευρώ.

Δειτε Επισης

Οι μειώσεις στα επιτόκια, ο μηχανισμός νομισματικής μετάδοσης και οι επιπτώσεις στην κυπριακή οικονομία
Προκλήσεις και ευκαιρίες στον τομέα ακινήτων: Ανάγκη για βιώσιμες λύσεις και συνεργασία
Γραφειοκρατία στην Κύπρο: Ένα εμπόδιο για τους πολίτες και τις επενδύσεις
Η αυστηρή προειδοποίηση του Elon Musk: Πράγματι η Αμερική οδεύει προς τη χρεοκοπία;
Ο μετασχηματιστικός ρόλος της ΤΝ στην κανονιστική συμμόρφωση των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων
Παρωχημένα συστήματα και τεχνολογία αιχμής: Μπορεί το PropTech να φέρει επιτέλους την αγορά ακινήτων στο μέλλον;
Το ψηφιακό ευρώ: Ποια τα οφέλη του για εσάς;
Η άνοδος των βιώσιμων επενδύσεων: Οι προκλήσεις του ESG και των πράσινων ομολόγων για έναν επενδυτή
Καλό είναι κάποιοι να αρχίσουν να ξεχνάνε την ηλεκτροκίνηση
Έχει ο άνθρωπος νοημοσύνη να βάλει χαλινάρια στην AI πριν να είναι αργά;