Λάθος ο σχεδιασμός των δανειοδοτήσεων στις ΜμΕ

Λανθασμένο χαρακτηρίζει το σχεδιασμό παροχής δανείων στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις ο Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Ενέργειας, Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού, βουλευτής του ΔΗΣΥ Ζαχαρίας Ζαχαρίου. Ο κ. Ζαχαρίου σημειώνει ότι οι κανονισμοί της Κεντρικής Τράπεζας είναι τέτοιοι που δύνανται να πάρουν λεφτά οι επιχειρήσεις που δεν τα έχουν πραγματική ανάγκη και όχι αυτές που τα έχουν. Παράλληλα, ο κ. Ζαχαρίου αναφέρει ότι οι ενεργειακοί σχεδιασμοί του κράτους είναι ευέλικτοι και δεν έχει εγκαταλειφτεί η ιδέα του τερματικού, προσθέτοντας ότι η ταύτιση των οικονομικών συμφερόντων των μεγάλων κολοσσών με μια σωστή λύση είναι εμφανέστατη και πρέπει να το εκμεταλλευτούμε.

Πώς θα στηρίξει η επιτροπή Εμπορίου τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις; Ποια μέτρα προτίθεστε να προωθήσετε;
Οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις αποτελούν ένα μεγάλο κεφάλαιο για την Επιτροπή. Παρατηρούμε ότι ενώ στηρίχθηκαν αρκετές επιχειρήσεις (κυρίως η γυναικεία και η νεανική επιχειρηματικότητα), οι επιχειρήσεις που έχουν πραγματικό πρόβλημα δυσκολεύονται να πάρουν λεφτά. Είχαμε διάφορες επαφές με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων και με τους Υπουργούς Οικονομικών και Εμπορίου για τα λεφτά που έχουν έρθει στην Κύπρο. Ωστόσο, η χρηματοδότηση περνά μέσα από το τραπεζικό σύστημα και οι κανονισμοί της Κεντρικής Τράπεζας είναι τέτοιοι που δύνανται να πάρουν λεφτά αυτοί που δεν τα έχουν πραγματική ανάγκη- για να χαμηλώσουν το επιτόκιο τους- και αυτοί που τα έχουν ανάγκη δεν μπορούν να τα πάρουν.

Έχουμε ασκήσει πιέσεις, αλλά είναι καθαρά θέμα της Κεντρικής Τράπεζας. Παλαιότερα, ήμασταν χαλαροί στην παροχή δανείων (σε σημείο που οι πολιτικές αυτές κατέστρεψαν την κυπριακή οικονομία) και τώρα βρισκόμαστε στο άλλο άκρο που δίνουμε λεφτά σε αυτούς που δεν τα έχουν  ανάγκη.

Οι τράπεζες θα πρέπει να βλέπουν την προοπτική μιας επιχείρησης σε βάθος χρόνου και όχι με βάση το σημερινό της ισολογισμό. Πιστεύω ότι τελικά η ίδια η αγορά θα αναγκάσει την Κεντρική Τράπεζα να αλλάξει νοοτροπία και να δώσει πιο εύκολα χρήματα στους παραγωγικούς τομείς της οικονομίας.

Πώς προχωρά ο ενεργειακός σχεδιασμός και τι απαντάτε σε αυτούς που λένε ότι η Κυβέρνηση φρενάρει τις διαδικασίες με φόντο την επίλυση;
Έχουμε τακτική επικοινωνία με τον Υπουργό Ενέργειας στα θέματα υδρογονανθράκων. Θεωρούμε ότι οι τριμερείς συμφωνίες με την Ελλάδα, Αίγυπτο και το Ισραήλ ενδυναμώνουν τη θέση της Κυπριακής Δημοκρατίας για τη δημιουργία ενεργειακού κόμβου με στόχο τη μελλοντική εκμετάλλευση των ενεργειακών πόρων και τη διέξοδο τους προς την ΕΕ.

Πιστεύω ότι η ενέργεια λειτουργεί βοηθητικά για το κυπριακό. Oι συγκυρίες στην πολιτική δεν δημιουργούνται, αλλά τις εκμεταλλευόμαστε. Και έχουν έρθει αυτές οι συγκυρίες. Η ανάγκη των μεγάλων κολοσσών να δημιουργήσουν βάσεις και να έχουν οφέλη από την Ανατολική Μεσόγειο και τον Αραβικό κόσμο (σε μια χώρα ασφαλή και σε ευρωπαϊκό έδαφος όπως η Κύπρος) δημιουργούν και πιέζουν για την επίλυση του Κυπριακού με τρόπο βιώσιμο. Αυτή τη στιγμή, η ταύτιση των οικονομικών συμφερόντων των μεγάλων εταιρειών με μια σωστή λύση είναι εμφανέστατη και πρέπει να το εκμεταλλευτούμε. Ωστόσο, χρειάζεται προσοχή στις συνομιλίες.

Έχει εγκαταλειφτεί ο σχεδιασμός της δημιουργίας τερματικού στο νησί μας;
Οι σχεδιασμοί του κράτους είναι ευέλικτοι και δεν έχει εγκαταλειφτεί η ιδέα του τερματικού. Ωστόσο για να είναι βιώσιμο το τερματικό, θα πρέπει να παράγονται 16 τρισεκ. κυβικά πόδια (tcf) φυσικού αερίου. Το Αφροδίτη έχει τη δυνατότητα παραγωγής 4,2 tcf - πράγμα που αποδεικνύει ότι το τερματικό δεν θα είναι βιώσιμο.  Οι διαπραγματεύσεις για το κοίτασμα «Αφροδίτη» είναι προχωρημένες για αποστολή του στα τερματικά της Αιγύπτου. Επιπλέον, η εισδοχή της BG στην κοινοπραξία της Noble αποτελεί ψήφο εμπιστοσύνης προς την κυπριακή ΑΟΖ.

|Επιδεικνύουν ενδιαφέρον οι επιχειρήσεις για την αυτοπαραγωγή ενέργειας;
Το 2014, το μερίδιο της ενέργειας από τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (ΑΠΕ) ήταν 8,7%, υπερκαλύπτοντας τον στόχο που έχει τεθεί για τη χώρα μας που είναι 7.45%. Το net metering δίνει τη δυνατότητα σε κάθε νοικοκυριό να παράγει το δικό της ρεύμα ώστε ο λογαριασμός να είναι πιο φθηνός. Η αυτοπαραγωγή στις επιχειρήσεις είναι πρόκληση για μας, ωστόσο παρατηρούμε κάποια προβλήματα, τα οποία πρέπει να επιλυθούν (πχ έλλειψης επιτόπου χώρου για εγκατάσταση του συστήματος, ξενοδοχεία που είναι κλειστά για αρκετούς μήνες με αποτέλεσμα η παραγόμενη ηλεκτρική ενέργεια να διοχετεύεται στο δίκτυο χωρίς την καταβολή οποιασδήποτε αποζημίωσης κλπ). Η Κυβέρνηση καταβάλλει προσπάθειες με στόχο τη μείωση του κόστους ενέργειας, τονώνοντας έτσι την ανταγωνιστικότητα της οικονομίας μας.

Λιμάνι Λάρνακας: Βιομηχανικό ή τουριστικό;
Διαπιστώθηκε ότι η κοινοπραξία Ζήνων αδυνατούσε να εκτελέσει το έργο του λιμανιού και της μαρίνας Λάρνακας κι αυτό ήταν πλήγμα για την ανάπτυξη της πόλης. Η Επιτροπή Ανάπτυξης της Λάρνακας μαζί με το Υπουργείο Συγκοινωνιών έχουν καθορίσει οδικό χάρτη και προχωρούν στην πρόσληψη εμπειρογνωμόνων για την χρήση του λιμανιού και θα βγουν σε προσφορές περί τα τέλη του χρόνου. Υπάρχει η ξεκάθαρη πολιτική τοποθέτηση ότι το λιμάνι της Λάρνακας θα είναι τουριστικό. Εδώ όμως τίθεται θέμα ενεργειακού σχεδιασμού. Total και ENI ξεκαθαρίζουν ότι στην παρούσα φάση το λιμάνι της Λάρνακας είναι ο μόνος κατάλληλος χώρος για να τις φιλοξενήσει, ενώ η Κυβέρνηση είναι υποχρεωμένη βάσει συμβολαίου να τις εξυπηρετήσει. Η κυβέρνηση αφήνει τους Λαρνακείς να αποφασίσουν. Μια λύση που θα πρόκρινα είναι όπως οι εταιρείες  χρησιμοποιούν το λιμάνι στο Βασιλικό- και να διαμορφωθεί αναλόγως ο χώρος-, ενώ τα γραφεία των εταιρειών να παραμείνουν στη Λάρνακα.

Πώς προχωρούν οι διαδικασίες για την ψήφιση των κανονισμών για το καζίνο; Πού σκαλώνει η Βουλή;
Ήδη ψηφίστηκε ο νόμος από τη Βουλή, ενώ οι κανονισμοί είναι κατατεθειμένοι. Δεν θα έλεγα ότι η Βουλή έχει σκαλώσει, καθώς είμαστε εντός χρονοδιαγραμμάτων. Δεν επηρεάζουν οι κανονισμοί την όποια συζήτηση με τους ενδιαφερόμενους επενδυτές. Επέδειξαν ενδιαφέρον οκτώ οίκοι και θα επιλεγούν τρεις στις αρχές Μαρτίου.

Πώς προχωρά το ζήτημα με το υγραέριο στα αυτοκίνητα;
Το υγραέριο στα αυτοκίνητα έχει προωθηθεί αρκετά, ωστόσο το χρονοδιάγραμμα του πρώτου τριμήνου του 2016,  φαίνεται απομακρυσμένο. Υπάρχουν διάφορα προβλήματα, στο ότι το μεν υπουργείο Εργασίας  θέλει τρεις εξειδικευμένους επιθεωρητές και οι δε εταιρείες δεν δείχνουν ενδιαφέρον για τις αναγκαίες υποδομές για την εγκατάσταση του υγραερίου. Σε τρεις βδομάδες θα επανέλθει το θέμα στη Βουλή. Πρόθεση μας είναι να πιέσουμε, εφόσον θέλουμε να προσφέρουμε εναλλακτικές πηγές καυσίμων πέρα του πετρελαίου και της βενζίνης.

 

 

Δειτε Επισης

Παγκόσμια διάκριση για τη Δέσποινα Πολυβίου στις εξετάσεις επαγγελματικού επιπέδου του ICAEW
Παρουσίαση βιβλίου «Σπύρος Κυπριανού: Στη μάχη της ιστορίας όπως την έζησα 1932-1959»
Nobu Matshuhisa: Η αγάπη του για την κυπριακή κουζίνα και η επέκταση στην Ευρώπη
Βαρδής Βαρδινογιάννης: Το κτίσιμο μιας επιχειρηματικής αυτοκρατορίας και η τεράστια κοινωνική προσφορά
Έφυγε από την ζωή ο Έλληνας εφοπλιστής και επιχειρηματίας Βαρδής Βαρδινογιάννης
Διευθύντρια για πολυμερείς υποθέσεις στο DG TRADE η Μυρτώ Ζαμπάρτα-Διορίστηκε από την Κομισιόν
Η fashion designer Βασιλική Χαρίτωνος στο 1ο Ευρωπαϊκό Φεστιβάλ Τέχνης και Πολιτισμού Αναπηρίας DIS
Ο ιδρυτής της M. Residence Νικόλας Μιχαλιάς στη λίστα «40 under 40» του Fortune Greece-«Είναι ένας πρωτοπόρος»
Ο Νικόλας Στρατής, μέλος του ICAEW, στην υψηλού κύρους επιτροπή IFAC Young Leaders Collective
Κυκλοφόρησε η βιογραφία της Ζέτας Αιμιλιανίδου-H χαρισματική προσωπικότητα και το σημαντικό της έργο