Powered by

Πορτογαλία: Eνέκρινε το σχέδιο προϋπολογισμού της

Η σοσιαλιστική κυβέρνηση της Πορτογαλίας ενέκρινε σήμερα το σχέδιο του προϋπολογισμού της για το 2016 χωρίς να περιμένει την έγκριση των Βρυξελλών, όπου αύριο η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αναμένεται να δημοσιοποιήσει τη γνωμοδότησή της σε αδρές γραμμές για το κείμενο αυτό, αφού είχε ζητήσει επιπλέον μέτρα λιτότητας από τη Λισαβόνα.

"Το σχέδιο νόμου για τα δημοσιονομικά του 2016 εγκρίθηκε από το υπουργικό συμβούλιο", ανέφερε η πορτογαλική κυβέρνηση σε λιτή ανακοίνωσή της. Ωστόσο τα δημοσιονομικά μέτρα δεν αναμένεται να αποκαλυφθούν πριν από αύριο, όταν το έγγραφο θα υποβληθεί στο πορτογαλικό κοινοβούλιο για συζήτηση και ψήφιση, όπως διευκρίνισε μιλώντας στο Γαλλικό Πρακτορείο ένας κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Για να αποφύγει τον κίνδυνο να βρεθεί σε μια "εξαιρετικά σοβαρή κατάσταση μη συμμόρφωσης" προς τους κανόνες που θεσπίστηκαν με το Σύμφωνο Σταθερότητας, η Λισαβόνα αναγκάστηκε να διαπραγματευθεί με τις Βρυξέλλες μια νέα εκδοχή του προσχεδίου του προϋπολογισμού που είχε υποβάλει στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή την 22η Ιανουαρίου.

"Απομένει ακόμη δουλειά να γίνει" πριν μπορέσει να ανακοινωθεί μια συμφωνία ανάμεσα στη Λισαβόνα και στις Βρυξέλλες, είχε εκτιμήσει σήμερα το πρωί ο Πιερ Μοσκοβισί, ο Ευρωπαίος επίτροπος αρμόδιος για τις Οικονομικές και δημοσιονομικές υποθέσεις, διευκρινίζοντας ότι οι προτάσεις της πορτογαλικής κυβέρνησης για την τροποποίηση του προϋπολογισμού της είναι "στη σωστή κατεύθυνση".

"Η τεχνική φάση των συνομιλιών ανάμεσα στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή και την πορτογαλική κυβέρνηση τερματίστηκε, εισήλθαμε στην πολιτική φάση", εκτίμησε ωστόσο από τη δική του πλευρά ο πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας των Σοσιαλιστών Κάρλους Σέζαρ.

Προβάλλοντας μια εικόνα σιγουριάς, ο Πορτογάλος πρωθυπουργός Αντόνιου Κόστα είχε διαβεβαιώσει μία ημέρα νωρίτερα πως "ο διάλογος με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή εκτυλίσσεται πολύ καλά" και ότι "τα προβλήματα ξεπεράστηκαν".

Η Κομισιόν, θεματοφύλακας των ευρωπαϊκών συνθηκών, ενδέχεται να εκφράσει μια "αρνητική γνωμοδότηση" για το σχέδιο προϋπολογισμού - εάν κρίνει πως παραβιάζει τους κανόνες του Συμφώνου Σταθερότητας - ή απλά να εκφράσει επιφυλάξεις.

Η τρόικα των διεθνών πιστωτών της Πορτογαλίας (Ευρωπαϊκή Επιτροπή, Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, Διεθνές Νομισματικό Ταμείο) εξέφρασε σήμερα την ανησυχία της για τη "χαλάρωση" της δημοσιονομικής προσαρμογής στη χώρα, μετά την ολοκλήρωση της τρίτης αποστολής αξιολόγησης μετά την έξοδο της χώρας, τον Μάρτιο του 2014, από το πρόγραμμα στήριξης ύψους 78 δισεκατομμυρίων ευρώ.

ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

Πού τοποθέτησαν τα λεφτά τους οι Έλληνες το 2023-Aύξηση περιουσίας 7,4%
Κίνα: Τα νέα μέτρα για τόνωση της οικονομίας
Goldman Sachs: Η μεγάλη μείωση των επιτοκίων οδηγεί σε ήπια προσγείωση την αμερικανική οικονομία
Ευρεία νομισματικά μέτρα από Κεντρική Τράπεζα Κίνας για αναζωογόνηση της οικονομίας
Ebury: Tο δολάριο παραμένει ανεπηρέαστο παρά τη μεγάλη μείωση των επιτοκίων από τη Fed
Χρυσός: Νέο υψηλό ρεκόρ με το βλέμμα στις επόμενες κινήσεις της Fed
Σε νέο υψηλό ρεκόρ η ανεργία στην Κίνα-Τα ποσοστά σε νέους και σε αστικές περιοχές
Συμφωνία στο Κογκρέσο για να αποφευχθεί προεκλογικό «shutdown» στις ΗΠΑ
Στο 100% του ΑΕΠ το βρετανικό δημόσιο χρέος-Για πρώτη φορά από τη δεκαετία ‘60
Bundesbank: Προειδοποιεί για συρρίκνωση της γερμανικής οικονομίας το τρέχον τρίμηνο